Hoții cu repetiție s-au făcut de râsul curcilor

2.444

În urmă cu vreo trei luni, Mihai Ailoaia (77 de ani, Orbic, Buhuși) ne-a sesizat cu privire la faptul că de ani de zile este „ținta predilectă a furturilor rromilor din Mocirla”. Ultima dată îi furaseră, în vară, un vițel. Deși hoții fuseseră surprinși și de camera de luat vederi, n-au putut fi „dovediți”, întrucât, ne-au spus anchetatorii, imaginile nu erau clare. Polițiștii au cerut răbdare. Și au avut dreptate… în urmă cu vreo două săptămâni, hoții s-au întors la locul faptei și, tot la ceas de noapte, au plecat din aceeași gospodărie, cu o vacă. S-a întâmplat însă ceva demn de un film în care actorii au fost distribuiți în roluri de hoți proști. întrucât erau sub influența alcoolului, cei doi hoți nu s-au înțeles cu privire la gestionarea/împărțirea prăzii. Deșteaptă, vaca a profitat de neînțelegerile dintre cei doi și s-a întors singură acasă, făcându-i de râsul curcilor. Cazul a fost reclamat din nou la Poliție. în zadar au așteptat polițiștii câteva nopți, la pândă, în speranța că hoții se vor întoarce. în această situație, au schimbat strategia.

Dis-de dimineață, 15 polițiști buhușeni, sprijiniți de 23 de luptători din Jandarmerie și S.A.S. („mascații”…), au ajuns în zona Mocirla-Orbic, au înconjurat pur și simplu cătunul și, având mandate de arestare, au pătruns în locuințele celor despre care existau informații/argumente de netăgăduit că au furat. Au fost aduse la sediul Poliției Buhuși trei personae. Pe baza declarațiilor, au fost identificați autorii furturilor, fiind acum achitată și contravaloarea prejudiciului furtului din vară (un vițel). Autorul principal al furtului, G., încă se sustrage urmăririi. Tatăl său a recunoscut însă că urmăritul este cel vinovat. Mai mult, polițiștii au primit garanții potrivit cărora urmăritul se va prezenta de bună voie la Poliție. Potrivit noului Cod de procedură penală, părțile implicate în acest caz se pot împăca. Păgubitul, Mihai Ailoaia, spune: „Cu vițelul s-a rezolvat problema. Mi-au plătit 15 milioane; cât am solicitat. Cu ultima vacă furată, chiar dacă vaca a venit acasă, vom vedea… Nu-i iert. Legea să-și facă treaba”.

Descinderea spectauloasă a forțelor de ordine în Mocirla nu a fost lipsită de unele nuanțe interesante. „La un moment dat, mai multe femei, trezite din cauza larmei din sat, au ieșit în stradă cu pietre, pentru a arunca asupra forțelor de ordine. Toată acțiunea s-a desfășurat însă atât de rapid, încât n-a fost consemnat niciun incident”, ne-a spus inspectorul principal Florin Vizitiu. Adriana Ailoaia, fiica păgubitului, ne-a oferit și alte detalii: „De vreo cinci ani, acești hoți tot furat de la tata: păsări, animale, bunuri. N-au fost prinși niciodată. Ce s-a înâmplat acum? Beți, hoții s-au dus cu vaca la un intermediar din sat, care trebuia s-o urce într-o mașină, ca s-o scoată din localitate. Mașina a întârziat, iar intermediarul, auzind că vaca a fost furată chiar din sat, s-a supărat și, de frică, a refuzat să găzduiască vaca. A fost acolo o mână dumnezeiască: și pe fondul beției, hoții s-au luat toți la bătaie și vaca a ajuns acasă. Dumnezeu a făcut lumină”.

Ion ION

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here