Ca si cum ar fi cel putin urmasii unora precum Churchill, Bratianu, Kennedy, Titulescu sau de Gaulle, unii de pe la noi, primari in Ciorogârla din Aval sau trândatori in jilturile din Casa poporului preajefuit, isi zic politicieni.
Chiar si dupa ce ajung la mititica, unii dintre acestia continua sa-si agate pompos, pe varii bloguri, de nume si prenume, calitatea de politician. Stiut este ca in nomenclatorul meseriilor nu figureaza cuvintelul politician. S-au gândit unii ca, prin legalizarea bordelurilor, sa includa in acest nomenclator si cea mai veche meserie din lume, dar la includerea profesiei de politician, oficial nu a indraznit inca nimeni. Cândva, in democratiile autentice, politicienii erau priviti ca fiind cei care-l slujesc onest pe truditorul comunitatii. Astazi…
In atmosfera cotidiana a zanganitului de catuse de prin Parlament si Guvern, dar si de prin celelalte institutii cu staif, cred ca mai curând ar trebui sa introducem pentru acestia, in nomenclatorul meseriilor, profesia de hotician. Nu de alta, dar s-ar putea sa le treaca unora prin cap ca au niscaiva stofa de Churchill, Bratianu, Kennedy, Titulescu sau de Gaulle. Fireste, notiunea ar trebui definita riguros, dar, pentru un corp mixt de lingvisti ai Academiei si de specialisti ai D.N.A., povestea aceasta ar fi floare la ureche, daca nu cumva chiar si o mare placere.
Cu modestie, indraznesc sa propun câteva repere ale definirii acestei bijuterii lingvistice: hotician. Din start, ar trebuie realizata distinctia dintre un hot si un hotician, mergând până acolo incat sa evidentiem chiar si unele trasaturi umane ale hotului. Sa zicem ca un individ asediat de foame fura un cotcodac. Fireste, este declarat hot. Totusi, sunt sigur ca pâna si judecatorul care-l condamna il priveste cu o oarecare compasiune, ca are fata de acesta macar un usor sentiment de solidaritate de specie.
Când este vorba despre alesul/prealesul/preanumitul prins cu lingourile de aur, cu sutele de milioane de euro si tablouri semnate de Renoir pitite prin seifuri, atunci perspectiva definitiei este alta. In creuzetul zamislirii lingvistice a hoticianului ar trebui adaugate esente si tari/otravite care isi au originea in spiritele depravate ale tâlharilor, violatorilor, criminalilor, profanatorilor de morminte etc. Puteti sugera si dumneavoastra alte repere generoase ale definirii.
Ion Fercu