Guvernului nu-i pasa de firmele private: Somajul tehnic expira la 1 februarie

2.390

La 1 februarie o firma de confectii de imbracaminte din Buhusi isi va inchide portile. Cei 120 de salariati ai ei vor ramâne fara loc de munca. Este de asteptat ca alte firme sa dea faliment ori sa recurga la disponibilizari. Facilitatile pentru somaj tehnic expira la 1 februarie.

In timp ce de luni de zile unele firme de confectii cauta forta de munca, altele dau faliment. La 1 februarie o firma de confectii de imbracaminte din Buhusi isi va inchide portile iar cei 120 de salariati ai ei vor ramâne fara loc de munca. Venitul lor va consta din ajutorul de somaj, care va reprezenta 75 la suta din salariul minim pe economie, adica 450 lei, la care se vor adauga, in functie de vechimea in munca, intre trei si 10 la suta din veniturile salariale brute ale fiecaruia. Din cauza dificultatilor financiare cu care se confrunta, este de asteptat ca in perioada urmatoare si alte firme private sa disponibilizeze o parte sau tot personalul pe care il au. Singurul colac de salvare pe care il mai aveau la indemâna cele pentru care greutatile sunt de moment nu le va mai fi intins. Legislatia care prevede o serie de facilitati pentru somajul tehnic expira la 31 ianuarie iar Guvernul nu da niciun semn ca o va prelungi. “Sunt situatii in care este binevenita o asemenea masura, declara Cristian Cucuian, director coordonator, Inspectoratul Teritorial de Munca. Sunt unitati care la un moment dat nu mai au contracte, dar care spera si au sanse ca in câteva luni  sa-si relanseze activitatea. In aceasta perioada este bine ca ele sa aiba la indemâna posibilitatea recurgerii la somajul tehnic, si nu sa disponibilizeze salariatii.”

Indemnizatie de somaj mai mare decât salariul

Toate sindicatele cer sa se mentina facilitatile pentru somajul tehnic. In caz contrar, previziunile privind evolutia somajului sunt extrem de sumbre. Se estimeaza ca angajatorii privati vor fi nevoiti sa concedieze nu mai putin de 200.000 salariati. Conform legislatiei in vigoare, firmele care nu au comenzi pentru o perioada scurta pot recurge la trimiterea salariatilor in somaj tehnic. Conform legii, acesta nu va fi acordat mai mult de trei luni si va reprezenta 75 la suta din salariul de baza. Pâna in 2009, angajatorii care adoptau o asemenea solutie erau scutiti doar de plata contributiei la fondul de somaj.

De anul trecut, cei aflati in somaj tehnic nu datoreaza nici contributia de asigurari sociale si nici impozitul pe salariu. Datorita acestor facilitati, angajatul care beneficiaza de somaj tehnic ajunge sa ia chiar mai mult decât salariul de baza. Un angajat cu un salariu de baza de 1.000 lei care lucreaza ia in mâna 740 lei. Daca este in somaj tehnic, el va avea o indemnizatie de 750 lei. Totodata, si angajatorul va face o economie de 400 lei. Aceste facilitati expira la 1 februarie.

Elena Tintaru – desteptarea.ro

5 COMENTARII

  1. Adevarul e ca nu statul a adus firmele astea in faliment, ci managementul prost, cheltuielile exagerate si multe alte probleme din cadrul firmelor private.. mie unul nu imi convine ca statul sa preia toate problemele firmelor de acest gen..

  2. Hai mai lasati-ma cu prostia asta de masura ptr ca sunt patroni la care oamenii lucreaza si ei fac acte ca angajatii ar fi in somaj tehnic ca sa nu plateasca contributiile, mai dau o spaga la cei care trebuie sa vina in control si asa e furat statul!

    Ptr Ramy: Se stie numele societatii ptr ca informatia au luat-o de la fortele de munca insa deocamdata nu-l spun.

  3. numele firmei este emmegi srl(fosta denumire este moda sport srl),firma are punctul de lucru in bacau,dar sunt foarte multi salariati din buhusi.
    referitor la faptul ca persoanele din multe firme sunt in somaj tehnic dar ei lucreaza,este perfect adevarat,patronii dribleaza viramentele la cas,somaj,sanatate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here