Guvernul a aprobat astazi constructia drumului expres Bacau – Piatra Neamt. Drumul este proiectat pentru o viteză de 120 km/ oră, pe două benzi de circulație pe fiecare sens de mers și include noduri rutiere, poduri, pasaje și viaducte, implicând lucrări de consolidare, hidrotehnice, pentru scurgerea apelor și lucrări de mediu, precum și amenajări de parcări, spații de servicii sau centru de întreținere și coordonare.
„Am aprobat, astăzi, în ședința de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru construcția Drumului Expres Bacău- Piatra Neamț (51 km), pentru care au fost alocate 9,13 miliarde de lei (inclusiv TVA). Noul drum expres trebuie construit în termen de 48 de luni, după semnarea contractului și are ca scop scoaterea traficului greu și de tranzit din municipiile Bacău și Piatra Neamț. Acest nou obiectiv de infrastructură rutieră face parte din rețeaua primară TEN-T Core, iar construcția lui este finanțată prin Programul Transport (PT) 2021-2027.” a transmis Sorin Grindeanu – ministrul Transporturilor.
Caracteristicile acestui drum expres sunt:
- Traseu de 51 km lungime
- 2 benzi pe fiecare sens de circulație
- Bandă mediană
- 30 de structuri (poduri, pasaje, viaducte)
- Spații de servicii de tip S3
- Centru de Întreținere și Coordonare
- Panouri fonoabsorbante
- Iluminat public în zonele nodurilor rutiere, intersecțiilor și structurilor mai mari
- 5 noduri rutiere:
- Nod rutier A7 (km 0+000), care asigură legătura cu Autostrada Bacău – Pașcani #A7
- Nod rutier Racova
- Nod rutier Podoleni
- Nod rutier Savinești
- Nod rutier Piatra-Neamț
Traseul începe la km 8+400 al Autostrăzii Bacău – Pașcani, la aproximativ 6 km de nodul rutier al Variantei de Ocolire a Municipiului Bacău, și va traversa U.A.T.-urile din județele:
- Bacau: Săucești, Berești-Bistrița, Itești, Racova, Blăgești;
- Neamt: Piatra-Neamț, Costișa, Rediu, Borlești, Podoleni, Zănești, Roznov, Savinești, Dumbrava Roșie, Cândești.