Groapa de gunoi de la Buhusi este, oficial, inchisa

3.432

Miercuri, 28 noiembrie 2012, a avut loc receptia lucrarilor de constructie pentru inchiderea vechiului depozit de deseuri de la Buhusi, in cadrul contractului de lucrari “Inchiderea depozitelor neconforme Onesti, Moinesti, Darmanesti, Comanesti, Targu Ocna si Buhusi si constructia celulei doi a depozitului judetean de la Bacau”.

Cu o valoare totala de 54.321.934 lei, contractul a fost semnat in luna decembrie a anului 2011, de reprezentantii celor doua parti, dl Dragos Benea, Presedinte al Consiliului Judetean Bacau in calitate de Autoritate Contractanta si asociatia de firme SC Iridex Group Constructii S.A. SC Hidroconstructia SA si SC Finara SRL (Romania). Inchiderea depozitului neconform de la Buhusi, alaturi de cele de la Onesti, Moinesti, Darmanesti, Comanesti, Targu Ocna si constructia celului doi a depozitului judetean de la Bacau fac parte din proiectul “Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Bacau”, proiect cofinantat din Programul Operational Sectorial Mediu.

„Depozitul neconform de la Buhusi a fost deschis in anul 1972 iar suprafata ocupata de deseuri ce a fost sistematizata a fost de 18.489 mp. Depozitul a fost inchis conform standardelor UE, ce prevad nivelarea terenului, drenarea apei de suprafata, impermeabilizarea suprafetei terenului, etansarea suprafetei de peste 18.489 mp cu geocompozit bentonitic, care va asigura izolarea completa a corpului depozitului de mediu inconjurator, extractia gazului din depozit si ingradirea perimetrului. Valoarea lucrarilor a fost de 1.173.000 lei din care partea de impermeabilizare a reprezentat aproximativ jumatate.” – ne-a declarat Nina Chiper, coordonator UIP-SIMDS.

 

Viceprimarul buhusean Vasile Zaharia, bucuros si pentru faptul ca la Buhusi este consemnata aceasta premiera judeteana, spune: „Fostul depozit de gunoi a fost ecologizat si estetic. Acum, totul pare aici a fi o zona de agrement. In sfarsit, au apus vremurile in care cetatenii erau asediati de fum, miros, de infernul gunoaielor. In curand, la o distanta de 500 de metri de aceasta zona vor debuta lucrarile pentru realizarea unei noi statii de epurare, moderne, eficiente”.

Pana la 1 septembrie a.c., costul acestei depozitari era de 5 lei/tona. De la această data, prin hotararea Consiliului Local Bacau, pretul a facut un salt spectaculos: 24 de lei/tona. Viceprimarul Vasile Zaharia adauga: „Din 2007, Consiliul Local Buhusi nu a majorat nici macar cu rata inflatiei pretul pentru preluarea gunoiului menajer. Pentru perioada septembrie – decembrie 2012, cresterea de pret a fost suportata pentru populatie din venituri ale Consiliului Local. De la 1 ianuarie 2013, acest spor amintit – de la 5 lei/tona, la 24 de lei/ tona – va fi resimtit si in factura cetatenilor. In parte, aceasta crestere este justificata, dat fiind faptul ca si costurile pentru transport au crescut, pretul la motorina sporind de la 3,8 lei/litrul, la 6 lei/litrul”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here