Educația reprezintă o investiție, nu un cost, fiind cea mai importantă resursă pentru societate. Criza economică, nivelul scăzut de trai, creșterea ratei șomajului în rândul tinerilor, situația clasei politice la nivelul țării reprezintă doar o parte dintre consecințele neadaptării sistemului educațional la nevoile socio-economice actuale. Consiliul Național al Elevilor(CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel național, trage un semnal de alarmă în privința subfinanțării învățământului românesc și solicită Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educație.
Liceenii buhușeni au confecționat banderole și le-au purtat la mână toată ziua. Pe ele era scris mesajul 6% pentru educație. ” Elevii au protestat, dar orele au decurs normal. Ar trebui să ne fie rușine nouă, adulților, mai ales politicienilor, din cauza faptului că au ajuns copiii NOȘTRI să se roage de noi să le oferim drepturile prezente în toate legile țării… “ ne-a spus directorul liceului buhușean, prof. Ion Fercu.
Greva de astăzi a fost organizată de Consiliul Școlar al Elevilor CT Ion Borcea. Proaspătul ales președinte al acestei organizații, Ana-Maria Savin, ne-a declarat: “Acțiunea noastră de astăzi are loc în contextul protestului organizat de Colegiul Național al Elevilor, la nivelul țării. Ce vrem noi? Dotarea corespunzătoare a unităților de învățământ, decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetiști, creșterea alocațiilor, manuale gratuite pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a și susținere pentru domeniile vocaționale.”