Garda de Mediu Bacău a investigat sesizarea Primăriei Buhuși cu privire la mirosul insuportabil de săptămâna trecută

2.846

Sesizați de primarul Zaharia, doi comisari ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Bacău s-au deplasat luni, 26 august, la Buhuși pentru a investiga sursa mirosului neplăcut ce s-a abătut asupra orașului în a doua jumătate a săptămânii trecute.

Concluzia: La data controlului nu se efectuau lucrări de împrăștiere, mirosul specific a fost sesizat doar în apropierea depozitelor; nu s-au perceput în mod continuu și semnificativ în oraș.

Primarul Zaharia aduce lămuriri cetățenilor printr-o postare pe Facebook: „PRACTIC, sesizarea nu s-a confirmat. Nici nu avea cum, fiind post factum. Societatea care a împrăștiat îngrășământul organic săptămâna trecută a fost AICBAC SA, pe o suprafață de 32 de hectare. Conform declarațiilor părților, reiese că AICBAC SA nu a respectat Codul de bune practici agricole, anexa la Ordinul nr. 1182/1270/2005, unde este prevăzut faptul că trebuie să încorporeze în brazdă dejecțiile în maxim 24 de ore de la împrăștierea pe teren, aceasta fiind, cel mai probabil, cauza mirosului îngrozitor abătut asupra orașului săptămâna trecută. Sâmbătă seară, AICBAC a terminat administrarea gunoiului pentru acest sezon și nu are depozite temporare. În schimb, ANTARES are 2 depozite temporare în zonele limitrofe localității, la Hugi (aproximativ 200 de tone) și la Marginea (aproximativ 100 de tone), după cum puteți observa în imaginile atasate. Acestea vor fi administrate după recoltarea porumbului, în condițiile legii.”

Aicbac SA este la prima astfel de fertilizare, în timp ce Antares SA folosește acest procedeu pentru al patrulea an consecutiv.

Tot din postarea edilului aflăm că, deși Garda de Mediu nu a identificat probleme sau sursa exactă a mirosului reclamat de zeci de cetățeni, impune măsuri celor două companii care dețin sau administrează terenuri agricole în zonele din jurul localității. Cea mai importantă este impunerea acoperirii a două depozite temporare de dejecții deținute de SC Antares SA, dar și obligația corelării cantității de dejecții împrăștiată cu capacității de încorporare imediată a acestora. De asemenea, firmele vor notifica Primăria Buhuși asupra următoarelor perioade când vor fertiliza terenul.

1 COMENTARIU

  1. Felicitari d-lui Primar Zaharia pentru faptul ca a luat atitudine fata de mirosul neplacut pe care locuitorii orasului nostru trebuie sa-l suporte an de an, pentru ca niste agenti economici nu incorporeaza in sol dejectiile de pasare de la Avicola ! O atitudine civica si responsabilă !
    Si pentru site-ul buhusi.net aceleasi felicitari : informeaza corect cetatenii despre problemele importante, nu numai despre amoniacul degajat în aer de pe terenurile arendate din jurul orasului, ci și despre programul de furnizare apa potabila, probleme importante pentru noi !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here