Fraude de un miliard la Primaria Buhusi

3.863

Polul saraciei naste ilegalitati

Managerii Primariei Buhusi au descoperit o frauda de proportii: aproape sase sute de milioane de lei vechi. Comisia de disciplina a verificat situatia ajungand la concluzia ca vinovatul este Teslariu Niculina, referent superior la Compartimentul Protectie Sociala. S-a constatat ca, in perioada noiembrie 2006 – ianuarie 2010, Teslariu Niculina „a intocmit state de plata in care au fost trecute persoane care nu mai aveau dreptul sa primeasca, dupa caz, indemnizatie de insotitor, salarii si concedii de odihna pentru functia de asistent personal”. In urma cu mai multe luni, la primaria din Buhusi a fost savarsita, de catre patru functionari publici, o frauda de aproximativ 400 de milioane lei vechi. Acestora le-au fost desfacute contractele de munca si instrumentate dosare penale.

Handicapul, mana cereasca

Au figurat pe asemenea state de plata, fara ca acestea sa stie, persoane precum Elena Buculei, cu handicap grad I, Mitrea Elena (n.r. se precizeaza ca NU  este vorba despre doamna Senator Elena Mitrea), Savinoi Elena, Wolfman Lucia, Panciu Maria, Popa Constantin, ca asistenti personali. Buculei Elena a fost trecuta in statele de plata intocmite in perioada decembrie 2007- ianuarie 2010, cu suma de 13.903 lei, ce reprezinta indemnizatie de insotitor, desi incepand cu data de 3 decembrie 2007 i-a fost angajat ca asistent personal dl Borceanu Ioan. Doamna Savinoiu Lucia, mama Luciei Wolfman, a declarat ca „fiica ei e plecata din tara impreuna cu familia, de aproximativ trei ani”. Wolfman Lucia a continuat sa figureze, in mod ilegal, cu drepturi salariale necuvenite si in statele de plata intocmite ulterior datei de 16 septembrie 2009, cand pentru persoana cu handicap V.B.C. a fost angajata mama acesteia ca asistent personal.
Teslariu Niculina este acuzata, intre altele, de faptul ca nu a tinut o evidenta corecta a concediilor de odihna pentru asistentii personali, a intocmit state de plata in care au fost trecute persoane care nu aveau dreptul la concedii de odihna, a continuat sa faca inscrisuri in cartea de munca a doamnei Wolfman Lucia, constatand majorari salariale si in perioada in care aceasta nu avea calitatea de angajat al primariei etc.

Carduri despre care titularii n-au habar

Intre altele, conform Legii nr. 188/1999, Teslariu Niculina este acuzata de insusire de bunuri, valori sau materiale ale institutiei, intocmirea unor rapoarte sau referate false, denaturarea sau distrugerea de acte si documente importante ale institutiei. In urma verificarilor, comisia apreciaza „ca urmare a intocmirii de catre Teslariu Niculina” a unor state de plata cu drepturi salariale necuvenite pentru Elena Buculei, Mitrea Elena, Savinoi Elena, Wolfman Lucia, „a fost virata in conturile personale de card, deschise la o banca, pentru aceste persoane, suma de 59.024 lei”. Primele trei sustin ca nu au deschis conturi sau carduri la banca, ultima este plecata de trei ani in strainatate. Teslariu Niculina declara: „Nu mi-am insusit suma de 59.024 lei, dar intentionez sa acopar prejudiciul creat; imi asum intreaga vina si nu doresc sa fie implicate alte persoane”. Aceasta a afirmat, in mod repetat, ca, „din greseala”, nu a sistat diferite drepturi salariale, recunoaste ca a formulat personal cereri de concediu in numele unor persoane si ca nu cunoaste „cine a ridicat cardurile de la banca emise pe numele Wolfman Lucia, Savinoi Elena, Mitrea Elena”.

Frauda are picioare scurte
Unul dintre primele semnale ale fraudei a fost prezentat de un functionar al Primariei: „Am fost contactata de Buculei Elena, persoana cu handicap, care mi-a spus ca a fost somata de Casa de Pensii Bacau ca-i va fi suspendata pensia de boala, intrucat in luna ianuarie figura ca salariata a institutiei noastre. Verificand statele de plata (…) am constatat ca situatia este cea reclamata de dna Buculei. In paralel, beneficia si de indemnizatie de insotitor, ca si asistentul personal Borceanu Ion”.
Frauda are picioare scurte… „Avem, din pacate, un nou eveniment nedorit”, afirma primarul Ionel Turcea, care a declarat ca va lua toate masurile legale impotriva functionarei prinsa cu mata-n sac.

Vasile Stolnicu desteptarea.ro

6 COMENTARII

 1. Buna ziua
  O intrebare adresata autorului articolului.

  va rog sa specificati.. pentru a nu se face o confuzie grava si a da loc la intepretari daca : Mitrea Elena este o alta persoana decat doamna Senator. Eu nu sunt PSD-ist si nici nu voi fi.. dar va rog sa nu creati confuzii si sa dati loc la discutii inutile.. generate de eventuale persoane din partidele politice.

  Va rog sa precizati… asadar.
  O persoana cand merita criticata.. merita… dar daca se creaza confuzii intentionate nu este deontologic din partea autorului si poate fi calificat ca un lucru de prost gust.

  Toate cele bune
  dr. ing. Rezmires Daniel.

 2. Multumesc d_lui Daniel Razmires pentru atentionare.Precizez ca in articol nu se face referire la mine,sper ca autorul articolului sau d-na Teslariu sa revina cu precizari.Este o fapta pentru care ca cititor nici nu vreau sa fac comentarii.Sunt atatia oameni care sa zbat in nevoie si traiesc demn in saracia lor.

 3. Daca Nina Teslaru declara ca nu a luat ea bainii, dar ca ii va restitui si cere sa nu fie implicate alte persoane … inseamna CLAR ca e VINOVATA !!! Nu cred sa pateasca ceva, pentru ca e prima abatere si i se va da o condamnare prin suspendare. Pacat ca si-a patat numele !… Sper ca au invatat si altii ceva din aceasta poveste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here