Arhiva unor unitati desfiintate, lasata de izbeliste
O fosta angajata a Fabricii de Stofe Buhusi bate in zadar pe la portile acesteia ca sa ia adeverinta cu vechime in munca. Femeia afirma ca a lucrat si la o asociatie de locatari iar primaria nu o ajuta sa gaseasca arhiva. Casa de Pensii nu are cum sa o sprijine. Un proiect de lege pentru infiintarea operatorilor care sa presteze servicii de arhivistica zace de peste un an la Camera Deputatilor.
O femeie din Buhusi aflata in pragul pensionarii se zbate de mai multa vreme sa obtina adeverintele cu vechimea in munca de la unitatile pe la care a lucrat de-a lungul timpului. Femeia ar trebui sa-si depuna dosarul in septembrie, dar nu dispune inca de actele care sa-i ateste stagiul de cotizare la sistemul public de pensii. “Nu gasesc pe nimeni sa ma ajute, ne scrie Maria Gurian, din Buhusi, str. Tudor Vladimirescu, bl. 54, ap. 75. Eu nu am decat 5 clase primare, dar am lucrat ca femeie de serviciu la blocurile de garsoniere, care au fost ale Fabricii de Postav (de stofe – n.n.) si care, dupa 1990, s-au vandut chiriasilor. Atunci s-a infiintat Asociatia de locatari nr. 9, care era inscrisa la primarie. De la fabrica m-au transferat la asociatie, care a functionat cativa ani. Eu in septembrie fac 60 de ani si de niciunde nu-mi pot gasi vechimea, sa am si eu la batranete macar pensia minima garantata. Eu matur si azi la cele doua blocuri, dar fiecare ma plateste cand si cu cat vrea. La fabrica am incercat in doua randuri sa iau adeverinta cu vechimea in munca, dar fara rezultat. La primarie, nici atat. Poate citind aceste randuri in ziarul dumneavoastra, de la fabrica si primarie se va indura cineva sa ma ajute, pentru ca nu am pe nimeni sa ma intretina.”
„Nu s-a facut nimic pentru stabilirea circuitului documentelor de personal”
Pusa in fata acestui caz, conducerea Casei Judetene de Pensii (CJP) a precizat ca Fabrica de Stofe Buhusi nu este lichidata complet.
“La noi au venit si vin persoane care au lucrat la «Stofe» Buhusi si aduc de acolo adeverinta cu stagiul de cotizare, ne-a spus Liviu Cretu, directorul CJP Bacau. Trebuie sa mearga acolo, din nou, si sa insiste. Dar, din pacate, nu exista nicio reglementare care sa stabileasca clar circuitul documentelor de personal. In 2006 s-a dat Ordonanta 36 prin care s-a stabilit ca de la unitatile desfiintate documentele sa fie preluate de catre directiile judetene ale Arhivelor Nationale si acestea sa amenajeze spatii corespunzatoare. Dar nu s-a facut nimic din 2006 incoace.” In schimb, anterior Casa de Pensii a fost obligata sa preia arhiva de la trei societati. Dar ea nu este abilitata sa elibereze adeverinte cu vechimea in munca.
Un proiect de lege asteapta de peste un an aprobarea
Arhivele Nationale si directiile acestora nu au primit niciun ban pentru gestionarea documentelor de personal ale agentilor economici care s-au desfiintat ori sunt in curs de lichidare.
Elena Tintaru – desteptarea.ro