Foloseste uleiurile esentiale ca sa tratezi acneea

19.694

Acneea este o problemă a pielii des întâlnită la adolescenţi dar şi la adulţi şi poate fi descrisă ca o boală a pielii în care porii acesteia sunt înfundaţi cu sebum şi astfel în acel mediu încep să se dezvolte bacteriile iar locul începe să se inflameze.
Motivele pentru care unele persoane pot să dezvolte o altfel de problemă a pielii sunt multe, de la stres la dereglări hormonale, de la dietă şi până la folosirea unor produse cosmetice necorespunzătoare. De exemplu, produsele cosmetice pe bază de alcool pot usca pielea foarte mult, iar în cazul tenului gras pielea este forţată să producă şi mai mult sebum.

În afara produselor cosmetice pe care le găsim în magazine şi care sunt de fapt pline de chimicale dăunătoare sănătăţii, o altă alternativă pentru tratarea acneei este folosirea remediilor naturale, care includ şi uleiurile esenţiale. Dacă ţi se pare că produsele pe care le găseşti în comerţ sunt prea iritante şi îţi usucă prea tare pielea, poţi folosi liniştit uleiuri esenţiale. Acestea sunt extrase din plante, flori sau ierburi aromatice şi au proprietăţi benefice demonstrate de multele studii făcute. Unele uleiuri pot calma pielea hipersensibilă, iar altele, astringente, pot balansa producerea de sebum şi reduce acneea. Uleiurile esenţiale sunt nişte uleiuri foarte concentrate şi nu se pot folosi ca atare direct pe piele, ci diluându-le în alte uleiuri numite “uleiuri de transport ale principiilor active”, cum ar fi uleiul de jojoba, de seminţe de grapefruit sau de migdale, iar cu ajutorul acestor combinaţii poţi ameliora sau chiar scăpa de acnee.
Atenţie însă, înaintea utilizări unui anumit tip de ulei esenţial fă un test ca să vezi dacă nu eşti alergic la acesta: pune o picătură de ulei pe piele la încheietura cotului şi acoperă cu un plasture pentru 24 ore. Dacă locul respectiv nu se înroşeşte poţi folosi liniştită uleiul respectiv.

Iată doar câteva din uleiurile esenţiale pe care le poţi folosi dacă ai tenul acneic:
– uleiul de muşeţel este un bun analgezic cu proprietăţi antibacteriene şi antiseptice şi poate să echilibreze sebumul pielii ajutând la reducerea apariţiei coşurilor;
– uleiul de lemn de trandafir ajută la prevenirea apariţiei de noi coşuri.
– uleiul de lavandă, având proprietăţi antiseptice şi antibacteriene ajută la prevenirea apariţiei acneei;
– uleiul de salvie poate fi folosit când acneea este cauzată de un dezechilibru hormonal;
– uleiul de lămâie, uleiul de patchouli şi uleiul de eucalipt ajută la curăţarea coşurilor;
– uleiul de arbore de ceai (tea tree oil), extras dintr-un arbore originar din Australia, este unul dintre cele mai bune uleiuri care ajută la tratarea problemelor tenului acneic fiind folosit în multe produse holistice de îngrijire a pielii, deoarece conţine nişte substanţe cunoscute sub numele de terpenoizi, care îi conferă acestuia proprietăţi medicinale.

Folosind aceste uleiuri esenţiale în diverse combinaţii îţi poţi prepara singur în casă loţiuni pentru tratarea problemelor tenului acneic:

– loţiune pentru curăţarea pielii cu lavandă, lămâie şi muşeţel
Poţi să îţi faci foarte uşor o loţiune de curăţare a tenului combinând 100 grame de ulei de jojoba cu câte 20 picături din fiecare din următoarele uleiuri esenţiale: ulei de lavandă, ulei de muşeţel, ulei de lămâie. Pune apoi una sau două linguriţe din acest amestec în palmă şi masează uşor pe faţă şi gât. Şterge apoi uşor loţiunea de pe faţă, cu ajutorul unui prosop curat înmuiat în apă călduţă şi stors bine. Uleiul de jojoba este o ceară vegetală care furnizează hidratare şi care nu usucă pielea aşa cum o face săpunul.

– loţiune astringentă din ulei de arbore de ceai (tea tree oil)
Folosind ulei de arbore de ceai (tea tree) ca loţiune astringentă poţi foarte bine ajuta la controlarea tenului gras şi acneic. O loţiune din ulei de arbore de ceai poate curăţa repede pielea şi în acelaşi timp poate să aibă un efect de calmare, acest ulei fiind o bună alternativă la peroxidul de benzoil, substanţă care se găseşte în mai toate produsele de tratare a acneei. După ce îţi cureţi faţa, tamponează direct pe coşuri cu ulei din arbore de ceai şi lasă-le să se usuce. Apoi fă-ţi o loţiune astringentă adăugând într-un recipient mic 4 sau 5 picături de arbore de ceai cu o linguriţă de apă. Înmoaie un tampon demachiant din bumbac curat în această soluţie şi trece-l peste faţa curăţată pentru a îndepărta celulele moarte ale pielii.

– loţiune hidratantă cu ulei de salvie, lavandă şi rozmarin
Hidratează pielea cu un amestec făcut din 100 grame de ulei de migdale şi câte 20 picături din fiecare din uleiurile următoare: ulei esenţial de salvie, lavandă şi rozmarin. Lavanda are efect calmant pentru tenurile sensibile iar rozmarinul este un ulei cu proprietăţi antibacteriene. Pune 1 sau 2 linguriţe din acest amestec în palmă şi aplică-l apoi uşor pe faţă şi gât. E indicat să foloseşti acest amestec cel mai bine noaptea înainte de culcare.

 

Claudia Maria Vasilache
http://lecturidemamica.wordpress.com/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here