#FilmulDeJoi, 16 noiembrie, ora 17:00 – The social network – Rețeaua socială, un film despre începuturile Facebook

511

#FilmulDeJoi, 16 noiembrie, de la ora 17:00 va fi The social network – Rețeaua socială, un film despre începuturile Facebook. Prețul unui bilet este de 5 lei.

O dată pe lună, #FilmulDeJoi devine #FilmulDeLiceu, ca urmare a unei noi colaborări cu CȘE Liceul Teoretic “Ion Borcea” Buhusi! Astfel, liceenii vor alege filmul, prin conducerea Cosiliului Școlar al Elevilor și vor putea intra gratuit, pe baza legitimației.

Sinopsis: Fiecare epocă își are vizionarii și geniile ei, care lasă în urma lor o lume nouă, schimbată radical. Dar asta nu se întâmplă, aproape niciodată, fără o luptă acerbă cu oamenii și sistemul pe care vor să le schimbe prin creația lor. În Rețeaua de socializare, regizorul David Fincher și scenaristul Aaron Sorkin ne dezvăluie momentul în care a fost creat Facebook, cel mai revoluționar fenomen informatic de socializare de la începutul acestui nou secol – prin perspectiva oamenilor super-inteligenți, care pretind, fiecare în parte, că ei sunt inventatorii.

Rezultatul este o dramă în care se luptă cu forțe egale atât creația cât și distrugerea; o luptă în care nu ni se prezintă un singur punct de vedere, ci poveștile contradictorii, ideile diametral opuse și relațiile sociale în plină metamorfoză, care definesc lumea noastră de astăzi.

Fiind relatat din mai multe perspective, filmul pornește de pe coridoarele universității Harvard, conducându-ne apoi până în birourile de la Palo Alto, pentru a reda apoi entuziasmul zilelor în care se prefigura acest fenomen cultural ce a schimbat fața lumii – și felul în care el a unit un grup de tinere genii în informatică, pentru ca apoi să le dezbine. În mijlocul acestui tumult se află Mark Zuckerberg (JESSE EISENBERG), strălucitul student de la Harvard care a conceput un website ce părea să redefinească peste noapte relațiile dintre oameni; Eduardo Saverin (ANDREW GARFIELD), pe vremuri cel mai bun prieten al lui Zuckerberg, care a asigurat finanțarea de început a tinerei lor firme de soft; fondatorul Napster, Sean Parker (JUSTIN TIMBERLAKE) care a pus Facebook-ul în brațele investitorilor din Silicon Valley; și gemenii Winklevoss (ARMIE HAMMER și JOSH PENCE), colegii de grupă de la Harvard, care au susținut că Zuckerberg le-a furat ideea și l-au dat în judecată pentru paternitatea ei.

Fiecare își are versiunea lui asupra felului cum s-a născut Facebook – dar ei contribuie cu toții la ceea ce s-ar putea numi un portret, pe mai multe planuri, al succesului numărul 1 al secolului actual – un portret în care se țes atât visele tinerilor săi cei mai inteligenți cât și realitățile concrete ale epocii.

Într-o noapte cu multă băutură, din octombrie 2003, după ce se ceartă cu prietena lui, Mark intră ilegal în rețeaua de calculatoare a universității și creează un site cu o bază de date în care să le includă pe toate fetele din campus, apoi afișează două poze una lângă alta, pentru a-i întreba pe cei ce-l accesează, care dintre ele e mai sexy. El își botează creația cu numele de Facemash, dar site-ul se virusează imediat, ducând la prăbușirea întregului sistem informatic de la Harvard și generând un scandal imens cauzat de faptul că site-ul era profund misogin. Mai mult, creând Facemash, Mark, a încălcat intenționat securitatea sistemului, drepturile de autor și dreptul la confidențialitatea informațiilor. Totuși acesta a fost momentul nașterii structurii de bază a Facebook. La scurt timp, Mark lansează thefacebook.com, care se va întinde molipsitor la Harvard, de la un calculator la altul, și apoi prin intermediul Ivy League, până în Silicon Valley, după care cuprinde cu rapiditate întreaga lume.

Dar în timpul tumultului creației se stârnesc și conflicte pasionate – în legătură cu modul cum s-a născut ideea, paternitatea ei, cine merită recunoașterea pentru acest proiect care promitea să devină una dintre cele mai mari invenții ale secolului – conflicte care îi vor dezbina pe băieții geniali, care vor ajunge în fața justiției.

Pentru a crea o imagine concretă asupra acelei perioade tulburi de creație, acelei istorii care se scria sub ochii contemporanilor, Sorkin și Fincher au colaborat pentru a construi cu mare grijă nu numai povestirea ci și o abordare care în mod intenționat nu e partizană. Astfel, filmul prezintă o combinație a părerilor tuturor eroilor implicați – fiecare dintre ei crede că el deține adevărul absolut, iar amintirile lui sunt cele mai fidele realității – lăsând spectatorilor libertatea de a-și face propria părere asupra celor întâmplate.

Columbia Pictures prezintă, în asociere cu Relativity Media, o producție Scott Rudin / Michael De Luca / Trigger Street, un film de David Fincher, Rețeaua de socializare. Regia îi aparține lui David Fincher. Scenariul este scris de Aaron Sorkin. Filmul este inspirat după volumul “The Accidental Billionaires” de Ben Mezrich. Producția este semnată de Scott Rudin, Dana Brunetti, Michael De Luca, și Ceán Chaffin. Producătorul executiv este Kevin Spacey. Directorul de imagine este Jeff Cronenweth, ASC. Scenografia îi aparține lui Donald Graham Burt, montajul lui Angus Wall, A.C.E. și Kirk Baxter, iar costumele lui Jacqueline West. Muzica a fost compusă de Trent Reznor & Atticus Ross. (cinemagia.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here