Filmul de debut al regizorului buhușean Radu Ciorniciuc, în competiția internațională de la Sundance, SUA

3.164

“Acasa” – primul film documentar romanesc in competitia internationala de la Sundance, cel mai important festival de film independent din Statele Unite ale Americii

„Acasa”/ „Acasa, My Home” filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, va avea premiera internationala in competitia de film documentar din cadrul celui mai cunoscut festival de film independent din SUA – Sundance Film Festival, care are loc in perioada 23 ianuarie – 2 februarie 2020.

Lungmetrajul romanesc este unul din cele 12 titluri selectate pentru competitia internationala de film documentar a festivalului, din peste 14.000 de filme din intreaga lume.

„Acasa” spune povestea unei familii care a trait timp de 20 de ani in salbaticia din Delta Vacaresti, pana cand locul a capatat statutul de zona protejata – Parcul Natural Vacaresti – primul parc natural urban din Romania.

Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmarit marea aventura prin care a trecut familia Enache: de la o viata in completa armonie cu natura, la traiul plin de provocari din marea jungla urbana a capitalei.

Echipa filmului a dezvoltat, in acelasi timp, si un proiect social la care au contribuit nenumarati specialisti si organizatii umanitare. Cei 11 membri ai familiei au trait izolati de societate: fara documente, fara educatie sau acces la sanatate. Acum, toti cei noua copii din familia Enache au acte, merg la scoala, sunt vazuti in mod regulat de medici, iar adultii au locuri de munca stabile.

„O buna parte din resursele pentru finantarea proiectului social a venit din realizarea unei carti la care echipa filmului a lucrat cot la cot cu copiii Enache. Cartea Acasa, un album cu fotografii facute exclusiv de copiii din Delta Vacaresti in primul an de tranzitie la viata din oras, a fost editata impreuna cu publicatia Decat o Revista.”, mentioneaza Radu Ciorniciuc, regizorul filmului.

„Acasa este un film care reflecta nu doar viata unei familii, ci si o evolutie condensata a omenirii – din sanul naturii in mijlocul civilizatiei, de la salbaticie la o societate evoluata, cu regulile, cliseele, presiunile si asteptarile ei. Acasa ne arata cum ne privim unii pe altii, prin filtrele si valorile setate de modul in care ne-am format in societate sau in afara ei. Pentru ca “acasa” nu este o norma, ci are semnificatii diferite pentru fiecare dintre noi.”, completeaza Monica Lazurean-Gorgan, producatorul filmului.

filmnow.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here