Primăria oraşului Buhuşi, prin Casa de Cultură, în colaborare cu Asociaţia ARTIS din Iaşi intenționează să desfășoare proiectul cultural CineCopilăria cu Elisabeta Bostan, în perioada 3-5 martie 2022, sub rezerva situației pandemice.
Potrivit organizatorilor, CineCopilăria devine festivalul filmului copilăriei şi se va desfăşura anual la Buhuşi, locul natal al regizoarei care a marcat generaţii prin filmele pe care le-a făcut.
Asociaţia ARTIS, primarul oraşului Buhuşi, Vasile Zaharia, şi reprezentanţi ai Casei de Cultură Buhuşi, au mers la Bucureşti, acasă la Elisabeta Bostan, pentru un interviu în premieră cu regizoarea filmelor pentru copiii, dar şi pentru a deschide oficial proiectul. Interviul este realizat în parteneriat cu Cinemaraton şi va fi difuzat în premieră la Buhuşi, apoi pe micile ecrane.
„Sunt foarte emoţionată, mi-aţi făcut o mare bucurie. Dumnezeu v-a trimis în viaţa mea şi nu îmi vine să cred că am casa plină de începuturile mele, de la Buhuşi. Astăzi, aici este o minune. E o minune pentru că aţi vrut să veniţi în casa mea”, a spus Elisabeta Bostan în cadrul întâlnirii.
„Educaţia mea a fost făcută în spiritul respectului pentru valori. Este nevoie să ne amintim de valorile pe care le are fiecare localitate. Iar Buhuşiul, dintr-o foarte mare fericire, are asemenea valori şi printre primele sunteţi dumneavoastră. Ne dorim ca acest festival să se întâmple anual, să devină un eveniment cultural pentru întregul judeţ şi, de ce nu, pentru toată regiunea şi pentru toată ţara. Sunt sincer emoţionat şi măgulit pentru că mă aflu în faţa dumneavoastră, în casa dumneavoastră. Au fost înălţătoare aceste momente şi v-am ascultat cu drag şi dragoste”, a declarat Vasile Zaharia, primarul oraşului Buhuşi.
În cadrul ediţiei-pilot a festivalului, care va avea loc în luna martie a acestui an, Elisabeta Bostan va fi numită cetăţean de onoare al oraşului, iar Casa de Cultură din Buhuşi îi va purta numele.
Veronica, Năică şi Campioana revin pe marele ecran. Festivalul se va desfăşura în luna martie a acestui an, atunci când va fi difuzat un interviu exclusiv cu regizoarea copilăriei tuturor generaţiilor.
Tot în cadrul festivalului, va fi aniversat şi unul dintre cele mai îndrăgite filme pentru copii. Veronica, care va împlini 50 de ani de la lansare, va fi difuzat pe marele ecran, alături de invitaţi speciali. Filmul a avut premiera pe 6 aprilie 1972. Regizat de Elisabeta Bostan, producţia îi are în rolurile principale pe Lulu Mihăescu, Margareta Pâslaru şi Dem Rădulescu.
Statisticile spun că numărul persoanelor care au primit numele Veronica după 1972 a fost de 17.339; 0.50% din persoanele care au văzut filmul „Veronica“ şi-au denumit copiii cu acelaşi nume. Producţia a adunat, oficial, 3.620.420 de spectatori.
DESPRE ELISABETA BOSTAN
Pe 1 martie 1931, în orașul Buhuși, județul Bacău, venea pe lume un copil care avea să fie, peste ani, un mare nume în cinematografia românească – Elisabeta Bostan. A urmat studiile liceale în Piatra Neamț, la Colegiul „Calistrat Hogoș”. Formarea educațională a continuat studiile universitare, pe care le-a urmat la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București, în perioada 1950 – 1954.
Din talentul și dedicarea pentru cinematografie a Elisabetei Bostan a luat naștere Puștiul, care a însemnat debutul în filmul artistic de ficțiune, în 1961.
Multe generații au crescut cu aventurile lui Năică, eroul căruia i-a dat viață Elisabeta Bostan, în calitate de scenaristă și realizatoare a seriei de scurtmetraje dedicate popularului copil din satul românesc. Un altfel de Nică, eroul filmului Amintiri din Copilărie după Ion Creangă.
De-a lungul carierei dedicate, colaborează cu scenarista Vasilica Istrate la filme de mare succes de public și de critică precum: Tinerețe fără bătrânețe, Veronica, Veronica se întoarce, Mama, Saltimbancii, Un saltimbanc la Polul Nord, Promisiuni și Campioana.
De asemenea, Elisabeta Bostan este și realizatoare serialului de televiziune Fram.
Este ambasador al filmului românesc, fiind membră în multe jurii internaționale. A primit, astfel, recunoașterea valorii filmelor sale, multipremiate în competiții de profil, desfășurate în Europa, Asia, America de Nord și de Sud, Australia. Președintă a juriilor la Festivalurile de Teatru de la Teheran, Moscova, Munchen, Milano ori Tomar (Portugalia).
De asemenea, ample retrospective ale filmelor sale au fost organizate în Japonia (Tokyo, Kyoto), India (Madras), Iran (Teheran) și Canada (Montreal).
A primit aproape șaizeci de premii naționale și internaționale, cărora, în 2009, li s-a alăturat și premiul Gopo pentru întreaga activitate. A primit aplauze și reverențe pentru admirabila operă cinematografic desfășurată de-a lungul unei jumătăți de secol.