Fals si mita la Primaria Buhusi! Sapte angajati au dat o lovitura de 34.556 lei

13.962
Primaria Buhusi

Seism de grad nemaiîntâlnit la primaria buhuseana: sapte salariati ai acestei institutii au fost/vor fi trimisi în instanta, fiind acuzati de „însusirea de valori apartinând institutiei (bani publici) si denaturarea de acte si documente importante ale Primariei Buhusi (declaratii lunare de salarii)”, luare de mita sau de încasarea unor sume care n-au fost depuse la casierie. Patru dintre cei sapte sunt angajati ai Serviciului Contabilitate Buget Informatica, ai Compartimentului Resurse Umane si Serviciului Spatii Verzi. Acestia au prejudiciat institutia cu suma de 34.556 de lei. Sesizata de conducerea institutiei cu privire la ilegalitatile constatate, Comisia de Disciplina, care a întocmit Raportul înregistrat cu nr. 1020, din 20.01.2010, a reusit sa dezlege itele, aflând aspecte care contravin grav legislatiei. Faptele sunt apreciate ca fiind penale. Acestea au constat în „încasarea de salarii necuvenite în perioada iunie – noiembrie 2009, prin metode frauduloase, acest fapt rezultând din confruntarea statelor de plata ale institutiei cu borderourile anexate la ordinele de plata catre banci (…) si, de asemenea, din confruntarea situatiilor transmise bancilor cu documentele existente în evidenta contabila a primariei”.

„Am savârsit o fapta infractionala deosebit de grava…“

Sunt interesante si declaratiile pe care cei patru le-au facut în cursul cercetarii disciplinare… „Diferentele provin de la trecerea în plus de ore suplimentare, câte aproximativ 32 sau 40 de ore în lunile iunie-noiembrie 2009 (…) Da, sunt constienta ca faptele comise sunt destul de grave”, zice unul dintre ei. Un altul adauga: „Împreuna cu colegi de la Compartimentul Salarizare am procedat la întocmirea de borderouri cu sume mai mari fata de statul de plata. Am trecut în plus, fata de pontaj, la ore suplimentare (…), borderourile depuse la banci erau cu sume modificate, dupa cum stabileam împreuna cu colegii de la Serviciul Contabilitate (…) Faceam un stat de plata cu orele suplimentare în plus si cu sporurile modificate, împreuna cu centralizatoarele pentru contabilitate, iar ulterior corectam aceste ore si sporuri pentru a scoate un nou stat de plata cu sumele corecte (…) Mentionez ca am facut aceasta regretabila greseala si datorita faptului ca colega mea de la serviciul contabilitate (…) mi-a spus ca nu o sa afle nimeni niciodata ceea ce am facut”. „Sunt constienta, a spus o alta salariata, de faptul ca am savârsit o fapta infractionala deosebit de grava (…), de diferentele mele de concediu pe cinci luni”. Cei patru recunosc faptul ca au savârsit totul în colaborare cu cel putin unul dintre colegi. Declaratiile lor cu privire la modul în care au savârsit falsurile sunt fara echivoc… „Totalul sumelor din borderou era marit fata de suma reala iar ulterior semnarii se înlocuiau paginile cu persoanele implicate”. „La Trezorerie plecau declaratiile de salarii cu sumele marite, acesta fiind motivul pentru care Trezoreria nu putea sa-si dea seama de modificari. La fel se proceda si cu actele trimise la banci”.

Destituiri si sesizari penale

Toti, subliniind faptul ca ordonatorul principal de credite si directorul executiv al institutiei nu aveau cunostinta despre faptele lor, au motivat cam în acelasi mod chemarea catre frauda… „Datorita situatiei financiare grele…” „Aveam multe datorii la banci…” „Lipsa banilor…” Aproape toti au recunoscut… standard: „Nu am nicio proba în apararea mea”. Ei au refuzat sa fie asistati la ancheta de catre un reprezentant al sindicatului, dar au solicitat clementa, întrucât n-au mai avut abateri. A fost recuperata întreaga suma de 34.556 lei. Prin dispozitiile nr. 55, 56, 57, 58, din 25.01.2010, primarul orasului, Ionel Turcea, a hotarât încetarea raportului de munca, prin desfacerea disciplinara a contractului de munca, pentru un salariat care era angajat cu ½ norma, si prin destituire din functiile publice pentru ceilalti trei salariati, începând cu 1 februarie 2010.” Se lucreaza la sesizarile penale.

Intransigenta intârziata

„În ultimele sase luni s-au înmultit infractiunile în cadrul primariei. Acestea sunt destul de grave. Am realizat cercetarea disciplinara, conform legii, am hotarât sanctiunile cuvenite. Pentru patru cazuri vom înainta plângerile penale în ziua de 1 februarie 2010. În afara acestor patru situatii, mai avem însa în instanta si alte trei cazuri. Unul vizeaza luarea de mita la cimitir, salariatul primariei fiind prins în flagrant de catre mine, secretarul orasului si seful Politiei comunitare. A recunoscut fapta, dar acum sustine ca nu am respectat procedura de desfacere a contractului de munca. Împotriva unui fost salariat si a unui actual salariat au fost înaintate plângeri penale, acestia fiind acuzati de însusirea ilegala a unor bani. Este vorba despre însusirea unor resurse financiare care nu au fost depuse la casierie. Nu facem niciun compromis; orice abatere trebuie sanctionata”, a spus primarul orasului Buhusi, Ionel Turcea.

Vasile Stolnicu – desteptarea.ro

23 COMENTARII

 1. cand o sa faceti un reportaj cu AMENZILE din scoli o sa fie poate prea tarziu ..aceste amenzi deja s-au pus in aplicare …probabil ca conducerea scolii nu a luat la cunostinte cu asa ceva..si alti martori decat elevii nu cred ca trebuie …ei sunt in masura sa dea cela mai bunne explicatii//////de ce nu realizati…ar fi un reportaj de milioane//// poate …adevarul doare pt .scoala cu PRICINA…dar ar fi o mare realizare pt postul local de televiziune….

 2. Buna tuturor!

  Referitor la subiectul cu amenzile din scoli, am mai precizat si o spun din nou: este foarte greu sa gasesti persoane(copii, parinti) care sa aiba curajul sa faca publice aceste fapte. Motivele sunt lesne de inteles. Am mai intrebat in stanga si-n drepta si nimeni nu a recunoscut ca in scoala in care invata se aplica astfel de masuri. De un real ajutor ne-ati fi dumneavoastra, vizitatorii acestui sit, care fie ati platit o amenda de genul, fie aveti cunostinte carora li s-a perceput o suma pentru o anume fapta. Ne puteti contacta fie pe mail info_bit@yahoo.com, fie la sediul institutiei.
  Pentru anonim: daca aveti informatii pretioase, poate doriti sa colaboram:)

  O zi buna!
  Cristina Sosa
  TV BIT

 3. De orele suplimentare platite aiurea, dar cu stiinta domnului Primar nu se spune nimic ,nu? Cum e cu “nu avem jumatate de masura cand e vorba de lege”?

 4. normal era sa dati si numele celor 7 persoane chiar daca nu s-au definitivat cercetarile. in schimb ati dat numele sefului celor 7 si cati or mai fi. ce sa faca si oamenii, daca salariile sunt mici trebuiesc rotunjite cumva. succes la furat.

 5. Cele mai mari hotii din Primarie oricum vor ramane in umbra.Domnul Primar vrea sa ne arunce cu praf in ochi cu cateva gainarii marunte.Cum isi fac altii piscine cu angajatii primariei in timpul programului nu va povesti nimeni nimic.

 6. Faptele savarsite de cei 7 angajati din Primarie sunt foarte grave, nu gainarii marunte. Sper ca incet incet adevarul sa iasa la iveala, cu sigurante mai sunt multe dedesubturi de aflat. Asta e doar un pas important zic eu.

 7. :))) sa inteleg ca stia 34ooo erau banii cu care trebuia sa termine lucrarile pe strazi???….mi-am rupt masina in bucati pe strazile din buhusi…pe el cine il verifica oare or fi jumatati de masura???

 8. IARNA PE ULITA BUHUSI 2010
  A-nceput de ieri s-apara
  Cate-o groapa de rahat.
  Vremea s-a mai imbunat,
  Strazile-au ramas prin oras
  De cacat.

  Sunt transee, nu sosele
  Nu poti circula deloc
  Caci sunt gropi din loc in loc
  Mari cat sa-l ascunzi in ele
  Si pe Boc.

  Si cand ploua toate-au apa
  Nu se vede, dar precis
  Ca se-ascunde un abis
  Cam in ori-si-ce baltoaca
  E de vis.

  Nu soferii sunt miopi
  Cand conduc.Ci trebui spus,
  C-au o mare vina-n plus:
  Si sunt “prosti de dau in gropi”
  Cei de sus.

  Zici ca merg pe-alta planeta
  Avem gropi ca-n cimitir
  Nu le treci nici dac-ai TIR.
  Si voi vreti impozite
  Hai sictir !

 9. Nu cred ca erau banii pt reparat strazile. Pt aceste lucrari sunt nevoie de multi mai multi bani.
  Stiti cat costa un Km de strada reparata ?? nu !!??
  Gainarile pe care le au facut-o cei 7 sunt o palma pt oras dar asa ne putem da seama cat de rai suntem noi romanii. Despre care adevar vorbiti voi sa iasa la iveala ce a facut primarul? Cred ca in loc sa vorbim ar trebuie sa fim noi mai buni cetateni si sa nu mai asteptam sa ne dea Basesscu, Boc sau primarul ceva …ca de 20 de ani doar asteptam si nu facem decat sa ne plangem si sa criticam !!!!!!11

 10. Daca aveti caracter faceti sesizari, veniti la primarie, asa o sa vedem unde se construiesc aceste piscine, noi nu avem aceste date. Corect este sa discutam in fata si sa luam masurile care se impun.
  Veniti, sesizati si vom luam masuri!
  Puneti intrebari si va vom raspunde.
  Orele suplimentare s-au dat la autofinantate si cu aprobare.
  Aveti posibilitatea de a aduce la cunostinta autoritatilor toate neregurile pe care le stiti.
  Toate achizitiile efectuate de catre noi se fac conform OUG 34/2006, inclusiv serviciile artistice pentru zilele orasului, fiind singura primarie din tara care pt achizitionarea acestui serviciu facem licitatie. Licitatiile noastre se pot verifica pe http://www.e-lictatie.ro
  Daca vreti ordine hai sa facem impreuna!
  Primaria Buhusi

 11. A apropo de politia comunitara ,stau si pindesc masinele care parcheaza neregulamentar sa le blocheze rotile ,dar nu se duc colo la bomba sa amendeze carutile care nu au voie au un semn mare de interzis dar pe alea nu le vad si nici nu prea se vede politia comunitara in actiune azi la_am vazut pe domnul sofer de pe masina de politie de la comnitari pe str orbic cu 2 o femeie in masina si cineva in spate ,masina politiei se foloseste in scopuri personale,in loc sa patruleze cu anumite scopuri?

 12. Ar fi bine ca sediul primariei sa se mute la MOCIRLA,cu primar,cu consiliul local si cu o parte din functionari ca acolo pot sa-si vada mai des alegatorii. Nu? Ce spuneti?

 13. am urmarit putin din comentariile care s-au desfasurat cu ocazia fraudarii(furtului)de catre angajatii primariei Buhusi…o intrebare am:-Politia primariei nu are cunostinta si de alte fapte care se petrec sub forma fraudarii,chiar si la nivel de societati comerciale?…nu au cunostinta pentru ca ei au prostul obicei sa doarma in timpul serviciului la umbra nucului din curtea Pompieriei.

  • giany, in primul rand, cei pe care ai vezi dormind sub nucul din curtea pompierii nu sunt politisti comunitari, iar daca sunt ei, fa-le o poza si posteaz-o aici, altfel debitezi doar prostii, in al doilea rand si acest lucru o sa-l pun pe lipsa ta de informare precum si pe seama faptului ca ti-a fost lene sa te interesezi,documentezi, este faptul ca politia comunitara nu are atributii in vederea depistarii si anchetarii persoanelor care comit fraude economice, acest lucru este in atributia politiei nationale si alte structuri dar in nici un caz politia comunitara.
   Rugamintea mea este sa te informezi mai bine pe viitor si sa te abtii de la comentarii stupide pana la momentul cand vei avea si dovezi in acest sens!

  • Sincer sa fiu, eu nu vad rolul Politiei Comunitare! Sa ii trimita noaptea la patrulat sa nu stea toata ziua in primarie.Tineti minte fostii Gardieni Publici?Aia cu adevarat faceau treaba , se simtea prezenta lor pe strazi.

 14. dragi cetateni ! nu va faceti griji ca nu va primi nimeni un raspuns concret pe acest site doar aveti reportajul din ziar . aflati totul din barfa orasului de pe la colturi

 15. Inca un furt la Primarie, de data asta pe linie de asistenta sociala:)) Se pare ca la Primarie furturile se tin lant… Domnule Primar, ce informatii ne dati? E doar un zvon? Nu cred…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here