Epidemie de rujeolă în România! Apelul Ministerului Sănătății

3.661

ruj

Este epidemie de rujeolă în România. Ultimul raport al Ministerului Sănătății indică faptul că pana in luna martie 2017 au fost inregistrate 3.446 de cazuri in 37 de judete. Epidemia s-a soldat cu 17 decese pana in acest moment, existand riscul raspandirii bolii si in alte tari din Uniunea Europeana.

Ministerul Sănătății face apel la părinți să își vaccineze copiii și să apeleze la medicii de familie pentru imunizare. „Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunitățile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acțiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinați/nevaccinți. Până la această dată au fost recuperați prin vaccinare 3.049 de copii cu vârste între 1 – 15 ani”, se arată într-un comunicat al MS. Ministerul spune că există suficiente doze de vaccin.

Cea mai gravă situație în ceea ce privește epidemia de rujeolă se înregistrează în județele Arad, Mureș, Bistrița. Numărul de cazuri, până acum, in judetul Bacau este 3 pacienti.

Ce este rujeola?
Rujeola (cori sau pojarul, cum este cunoscut în mod uzual) este o boală eruptivă extrem de contagioasă, provocată de virusul rujeolic şi care apare, de cele mai multe ori, în timpul primilor ani de viaţă. Punctul maxim al incidenţei cazurilor de rujeola se înregistrează primăvara, dar poate apărea și toamna.

Modalitatea de transmitere a bolii este aerogenă, atunci când bolnavul purtător de virus tuşeşte sau strănută. Dacă copilul tău a contractat boala, el va rămâne contagios patru zile înainte şi după apariţia erupţiei cutanate.

Rujeola este o afecţiune destul de gravă care poate fi prevenită prin vaccinare. Poate da complicaţii severe dacă nu este tratată corespunzător. Se poate confunda la prima vedere cu rubeola, însă rujeola este mult mai gravă.

Principalele simptome:
– febra mare, de până la 40,5 grade Celsius;
– inflamaţii la nivelul pielii şi iritaţii insuportabile;
– mâncărimi;
– stare de oboseală accentuată;
– greaţă, însoţită de vărsături;
– lăcrimare abundenţă;
– dureri în gât, răguşeală;
– inflamarea amigdalelor;
– secreţii nazale apoase.

Rujeola, ca si majoritatea bolilor copilăriei, are o origine virală. Virusul este unul de tip ARN, înrudit cu virusurile pestei bovine şi a răpciugii canine. Virusul rujeolic face parte din genul Morbilivirus, familia Paramyxoviridae de unde se trage şi oreionul.

Rujeola se poate transmite prin salivă, virusul putând fi transmis prin strănutări puternice. Rujeola nu se poate transmite indirect, şi anume prin contactul cu obiecte contaminate. Virusul rujeolic nu rezistă mai mult de 2 ore pe suprafeţele contaminate şi tocmai de aceea nu se poate vorbi de transmiterea sa în acest mod.

Primele 4 zile sunt cele mai periculoase deoarece probabilitatea de contagiere creşte până la 95%. Grupul de vârstă cel mai afectat este format din copii de până la 9-10 ani, iar vârful de incidenţa este între 2 şi 5 ani.

Părinţii trebuie să fie atenţi la anumite aspecte dacă vor să afle în ce stare de sănătate se află copiii lor. Unul din semnele necunoscute ale rujeolei este albirea limbii, deoarece este încărcată cu depozite ale virusului rujeolic. Marginile limbii sunt roşii, iar centrul acesteia este albicios. De asemenea, pe obrajii copiilor care suferă de rujeolă apar pete albe spre gri, înainte de declanşarea bolii în tot organismul.

Cum sa previi rujeola
Chiar dacă dezbaterile controversate din jurul altor vaccinuri – cel mai adesea cel sezonier antigripal – te-au pus pe gânduri, în cazul pojarului nu este de glumit: soluţia optimă rămâne vaccinarea antirujeolică. Poţi întări efectul benefic prin administrarea rapelurilor, care pot fi asociate cu cel antirubeolic şi cel antioreion.

Vaccinul ROR este un vaccin trivalent, pentru prevenirea apariţiei rubeolei, oreionului şi rujeolei. Acesta se administrează gratuit, copiilor cu vârste între 12-15 luni, pentru ca apoi să urmeze un rapel, de obicei la vârsta de șapte ani. Deși conţine virusuri vii, acestea sunt prea slabe pentru a produce rujeolă, oreion sau rubeolă la persoane sănătoase.

ATENTIE: Vaccinul se administreaza doar daca sanatatea copilului tau este perfecta.

Dr. Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here