Dragobetele sărută fetele.. la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Buhuși

6.428

24 februarie. Se luminează de primavară, căci astăzi e Dragobetele.

Dragobete, fiul Dochiei, este zeu al dragostei pe plaiurile românești, cu dată fixă de celebrare în același sat, dar variabilă de la o zonă la zonă: 24 și 28 februarie, 1 și 25 martie.

Numit uneori și Cap de Primăvară sau Cap de Vară, Dragobete este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă.

Se crede că de ziua lui păsările nemigratoare se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează și încep să-și construiască cuiburile. Păsările neîmperecheate în această zi rămâneau stinghere și fără pui până la Dragobetele din anul viitor.

La fel ca și păsările, fetele și flăcăii trebuiau să se întâlnească pentru a fi îndrăgostiți pe parcursul întregului an. Pretutindeni se auzea zicala: Dragobetele sărută fetele! Dacă timpul era favorabil, fetele și feciorii se adunau în cete și ieșeau la pădure hăulind și chiuind, pentru a culege primele flori ale primăverii. Din zăpada netopită până la Dragobete fetele și nevestele tinere își făceau rezerve de apă cu care se spălau în anumite zile ale anului, pentru păstrarea frumuseții.

Dragobetele este identificat uneori cu Năvalnicul, fecior frumos care ia mințile fetelor și nevestelor tinere, motiv pentru care a fost metamorfozat de Maica Domnului în planta de dragoste care-i poartă numele, o specie de ferigă.

Sărbătoarea Dragobetelui este prefațată de o altă zi îndrăgită de tineri, Vlasie. Sfântul mucenic Vlasie (11 februarie) din calendarul ortodox a devenit în calendarul popular protector al păsărilor de pădure și al femeilor gravide. De ziua acestuia se spune că s-ar întoarce păsările migratoare, li s-ar deschide ciocul și ar începe a cânta. Peste două săptămâni, la Dragobete, se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează și încep să-și construiască cuiburile în care își vor crește puii. De frică să nu ciricăie ca păsările, nimeni nu lucra în ziua de Dragobete.

Din păcate, această frumoasă zi a dragostei, născută pe pământ românesc, intim legată de ritmurile naturii (înfloritul florilor de primăvară, împerecherea păsărilor) se încearcă a fi înlocuită de Sfântul Valentin, sărbătoare de import, apărută de câțiva ani pe trotuarele și în piețele publice ale orașelor și promovată în forță de mass-media.

Asemenea tinerilor de altădată care ieseau la pădure hăulind si chiuind, ne-am adunat cu mic, cu mare în amfiteatrul Școlii „Mihai Eminescu”, Buhuși,și am întins peste timp o punte de inimi.

Flăcăi frumoși și fete mândre din clasele a VII a A, a VII a B, a VIII a Ași a VIII a C , îimbrăcați în straie românești de sărbătoare, au slăvit Dragobetele prin cântece și poezii.

Inclusă în proiectul “Din copilăria și tinerețea bunicilor,” activitatea de astăzi a fost o întâlnire de suflete ce au trăit împreună speranța primăverii.

IMG_7619

IMG_7690

IMG_7708

IMG_7741

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here