Dr. Miron Ioan reacționează vehement la vestea acreditării Spitalului Orășenesc Buhuși

14.145

miron_spital

După apariția articoluluiSpitalul buhușean, primele aplauze ale acreditării” pe  3 decembrie, Dr. Miron Ioan ne-a transmis următorul text:

Dr Miron Ioan, medic primar de familie, doctor in stiinte medicale si absolvent al Cursului de Management Spitalicesc la Scoala Nationala de Sanate Publica si Management Sanitar Bucuresti, cu Atestat obtinut in management sanitar .Cursul si examenul l-am sustinut si am obtinut Atestatul in management sanitar cu Domnul Profesor Universitar Doctor Cristian Vladescu care este si autorul cartii de referinta in literatura de specialitate “Sanatatea publica si Managementul sanitar” – Editura Cartea Universitara Bucuresti, 2006.

Spitalul buhușean a primit vizita comisiei de evaluare, în vederea acreditării CoNAS. Comisia – directorul general al CoNAS, un director medical al unei clinici private și un economist (fost director al unui spital din Oradea).

Personal felicit toti medicii Spitalului Orasenesc Buhusi pentru “primele aplauze ale acreditării”. Este greu de crezut faptul ca Spitale Universitare din București, Timișoara sau Cluj nu arata precum Spitalul Orasenesc Buhusi, unde si eu lucrez de 33 de ani.

Stimati pacienti, locuitori ai orasului Buhusi si ale comunelor limitrofe, stimate Domnule Director general CoNAS va rog sa-mi permiteti sa fac cateva observatii:

Pe site-ul Spitalului Orasenesc Buhusi este postat Analiza Swot care este incomplet intocmita, lipsesc 2 aspecte precizate de literatura de specialitate, Oportunitati si Amenintari, in conditiile in care Domnul Manager, probabil, are Atestat in management sanitar agreat de Ministerul Sanatatii.

Analiza SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) este una dintre cele mai utilizate forme de analiza a unei afaceri. Prin SWOT se analizeaza si se evalueaza impactul punctelor forte (strengths) si a slabiciunilor interne (weaknesses), a oportunitatilor (opportunities) si a amenintarilor (threats) ce provin din mediul extern. Partea principala a acestei analize reprezinta listarea si evaluarea acestor puncte:

1. Punctele tari ale spitalului: punctele tari sunt acei factori care fac ca o organizatie sa fie mai competitiva decat concurentii sai de pe piata. Punctele tari pot lua forma unor produse sau servicii pentru care compania are un avantaj competitiv, sau detinerea strategica a unor resurse in plus fata de concurenta. In esenta, punctele forte sunt resurse, capacitati si competente de baza pe care organizatia le are in posesie si pe care le poate utiliza in mod eficient pentru a-si atinge obiectivele de performanta.

2. Puncte slabe: un punct slab reprezinta o limitare, un defect in cadrul organizatiei, care o va impedica in realizarea obiectivelor sale: capacitati inferioare, resurse insuficiente in comparatie cu concurenta etc.

3. Oportunitati: oportunitatile includ orice perspectiva favorabila in mediul organizatiei, precum o tendinta, o piata, o schimbare sau o nevoie trecuta cu vederea, care sustine cererea pentru un produs sau serviciu isi permite organizatiei sa-si consolideze pozitia concurentiala.

4. Amenintari: O amenintare include orice situatie nefavorabila, tendinta sau modificare iminenta in mediul organizatiei, care este daunatoare sau pune in pericol capacitatea companiei de a concura pe piata. Aceasta poate lua forma unei bariere, a unei constrangeri, sau orice altceva care ar putea cauza probleme, daune, prejudicii organizatiei.

• Conform “Plan de Management al Spitalului Orasensc Buhusi” – aprobat de Primaria Osalului Buhusi cu nr. 6686 din 18. 03. 2014 aprobat cu implicarea exemplară a primarului Ionel Turcea, si a Domnul Manager al Spitalului Dr. Toron Mouhannad datoriile Spitalului la data de 31. 12. 2013 erau de 428. 781 lei ron, actualmente datoriile au ajuns la 1. 1 00000 lei ron ( 11 miliarde lei vechi) o crestere de 2, 57 ori a datoriilor spitalului.

• Cu cei 11 miliarde lei vechi, bani publici, este adevarat ca s-au facut imbunatari in spital, in conditiile in care pacientii sunt trimisi sa-si cumpere medicamente de la Farmaciile din oras.

• O invistitie de domeniul absurdului financiar, stimate Domnule Director general CoNAS, este gardul luminat la Spitalului Buhusi, (care a costat 1 milion de Euro), Nici gardul Casei Poporului – gardul Palatului Parlamentului nu este luminat feeric precum gardul Spitalului Oranesc Buhusi. Institul Clinic Fundeni Bucuresti, unde se fac transplante de ficat, rinichi etc nu are pe garduri becuri.

• Ar fi multe de spus, dar incompententa manageriala, girata de dvs. stimate Domnule Director general CoNAS, atinge nivelul infractiunii, al penalului. Personal voi sesiza organele abilitate ale Statului roman.

Dr. Ioan MIRON.

Buhusi.NET oferă conducerii Spitalului Orășenesc Buhuși dreptul la replică.

25 COMENTARII

  1. Buna dimineata Buhusi !

    Mi-e dat sa vad o pozitie clara si fara ocolisuri , in forma scrisa si mai ales publica !

    Ceea ce as vrea sa intreb , poate cineva care cunoaste procedura, ce insemana la urma urmei acreditarea asta care da batai de cap si creaza asa de mari tensiuni financiare la nivelul bugetului local ?
    Care sint pasii pe care trebuie sa-i faca institutia spitaliceasca pentru a fi un SPITAL ?
    Pe ce costuri se intimpla toata treaba asta ?
    Exista un plan detaliat pentru a transforma unitatea asta medicala in ceva competent ?
    Cine isi asuma riscul financiar de reformare (?) a spitalului ?
    Cetatenii orasului Buhusi si ai comunelor din zona vor beneficia de un act medical mai bun ?
    Sau este o actiune de imbunatatire a conditiilor de viata ale cetatenilor ca toate celelalte intreprinse de actuala administratie locala, adica fara capat si fara rezultat ?

    As aprecia raspunsuri concrete sau macar sa-mi indicati cui as putea sa adresez intrebarile acestea pentru a primi astefel de raspunsuri.

  2. Buna ziua,

    Am citit cu interes cele scrise.

    Din punctul meu de vedere :

    Analiza SWOT este corect prezentata de catre spital, in cadrul documentului la care se face referire. Exista si capitolul Oportunitati cat si celelalte.

    Precizez acest lucru deoarece zilnic implementez algoritmi si analize mult mai complicate decat SWOT.

    Documnetul cuprinde toate datele la care se face referire. Bineinteles ca acestea puteau fi diversificate insa poate ar fi fost mai util sa sugerati eventuale puncte tari si puncte slabe care sa poata fi luate in considerare.

    Cand e vorba de SOB cred ca toata lumea care se poate implica sa faca ceva util ar trebui sa o faca exact in momentul cand constata o eventuala “deficienta”. Stiu cat s-a muncit pentru a realzlia cele necesare pentru CONAS si apreciez munca colectivului spitalului si a managerului institutiei.

    In schimb as dori sa va informez ca in curand voi trimite catre CL Buhusi un proiect de HCL care va avea drept scop imbunatatirea atragerii de fonduri prin crearea unei asociatii intercomunitare pe domeniul medical. Datele premergatoare pentru implementarea unui asfel de proiect au fost discutate cu factorii responsabili si din cate imi dau seama au fost deschisi la acest subiect.

    Daca va trece ca o HCL, acest aspect va face parte suplimentara din capitolul Oportunitati si va fi un punct adaugat…. la capitolul oportunitati… rezultand comportamentul dinamic al componentelor analizei.

    Dupa cum stiti, analiza SWOT este una dinamica si orice proces dinamic suporta ajustari si imbunatatiri.

    Transpunerea in practica a unor concepte teoretice scrise in carti este mult mai complicata decat teoria facuta la scoala.

    Tare mult as vrea sa vad un teoretician sa implementeze un SWOT intr-o institutie privata =)). Era o vorba … teoria ca teoria.. practica ne omoara…

    Un singur lucru nu il inteleg… Daca analiza SWOT, in forma prezentata pe site este de foarte mult timp…… de ce abia acum apar observatiile ? Fisierul cu pricina putea fi discutat in timp util si nu cred ca cineva s-ar fi opus la actualizari si la imbunatatirea acestuia.

    Nu iau apararea numanui dar mi se pare ca colaboararea in interiorul aceleasi institutii in timp util ar fi mult mai benefica decat comentarii tardive.

    Si ca sa nu se zica ca tin partea cuiva .. precizez ca fac arte din PMP iar PSD si PNL imi sunt ‘adversari’. Sunt in opozitie dar asta nu inseamna ca nu pot fi si obiectiv.

    Cand cineva greseste trebuie taxat.. dar in cazul de fata analiza exista si cuprinde toate cerintele unui astfel de subiect.

    Referitor la cifrele indicate …. nu am niciun comentariu deoarece nu le stiu.

    Toate cele bune.
    dr. ing. Rezmires Daniel

  3. 2.Ceea ce as vrea sa intreb , poate cineva care cunoaste procedura, ce insemana la urma urmei acreditarea asta care da batai de cap si creaza asa de mari tensiuni financiare la nivelul bugetului local ?

    Prin lege, orice spital (public sau privat) care pana la sfarsitul anului 2015 nu este acreditat CONAS nu mai poate avea contract cu Casa de Asigurari( contract ce asigura aproximativ 90% din finantarea unui spital orasenesc:; in acest caz diferenta de suma o va asigura bugetul local)

    3.Care sint pasii pe care trebuie sa-i faca institutia spitaliceasca pentru a fi un SPITAL ?

    Definitia de SPITAL este precizata in LEGEA Nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul s?n?t??ii – Spitalul Orasenesc Buhusi este un furnizor de servicii de sanatate.

    4.Pe ce costuri se intimpla toata treaba asta ?
    Raspunsul la intrebarea 3

    5.Exista un plan detaliat pentru a transforma unitatea asta medicala in ceva competent ?
    In momentul in care se va acredita, obiectivul principal va putea sa fie bifat ca realizat 100%.

    6.Cine isi asuma riscul financiar de reformare (?) a spitalului ?
    Primarul.
    Managerul-care are Contract de Administrare.
    Consiliul de Administratie.
    In aceasta ordine.

    7.Cetatenii orasului Buhusi si ai comunelor din zona vor beneficia de un act medical mai bun ?

    Da.Probabil.Posibil.
    Posibil – este scopul Legii de infiintare CONAS.
    Probabil – deoarece spitalul a trecut prin procedura acreditarii.
    Da.- daca se va acredita spitalul.

    8.Sau este o actiune de imbunatatire a conditiilor de viata ale cetatenilor ca toate celelalte intreprinse de actuala administratie locala, adica fara capat si fara rezultat ?

    Raspunsul este in intrebare-este o actiune de imbunatatire a conditiilor de viata ale cetatenilor

    ………………………

    1.Mi-e dat sa vad o pozitie clara si fara ocolisuri , in forma scrisa si mai ales publica !
    8.As aprecia raspunsuri concrete sau macar sa-mi indicati cui as putea sa adresez intrebarile acestea pentru a primi astefel de raspunsuri.

    1 Este problema D-lui Doctor Miron daca induce in eroare opinia publica cu afirmatia – unde si eu lucrez de 33 de ani. Dumnealui nu este angajat al spitalului.
    8 Inainte de vizita CONAS, geamurile de la intrarea spre cabinetele medicilor de familie au fost sparte de un vandal. Timp de 2 saptamani ,acestea nu au putut sa fie schimbate cu unele noi. Era o ancheta in desfasurare si nu conta ca primul punct pe lista evaluatorilor CONAS
    era VIzionare Directa a cladirii spitalului. S-ar fii interferat actul de justitie.

    Cine este vandalul? Doar Politia stie!

    Un indiciu – stie jumatate din oras.
    Probabil d-voastra faceti parte din cealalta jumatate.

    Cu stima, un cetatean amuzat

  4. Buna dimineata Buhusi!

    As vrea sa exprim inca o data faptul ca SINT un sustinator al functionarii SOB in cele mai bune conditii posibile. As vrea un spital care sa ne ofere servicii medicale de cea mai buna calitate, cu maxima promptitudine si profesionalism, as vrea un spital dotat cu aparatura de ultima generatie, cu personal calificat la cele mai renumite scoli din domeniu!
    As vrea o Romanie , nu un oras , in care actul medical si serviciul medical sa fie realizat la modul absolut ! Dar din pacate sintem ceea ce putem, ceea ce ni se ofera, ceea ce ne permitem !
    Sper intr-o revigorare a sistemului sanitar in care locuitorii Orasului Buhusi si ai comunelor limitrofe vor beneficia de servicii medicale la standarde europene, servicii furnizate de catre S.O.B. dupa obtinerea acreditarii ! Apreciez la modul cel mai serios efortul facut de echipa manageriala in acest sens, nu inteleg insa modul in care autoritatile locale exprima si comunica beneficiarilor finali ai serviciilor de sanatate aceste demersuri. Dar aceasta este, intr-adevar, o alta discutie!
    Revenind la prima mea interventie si la raspunsul dat de catre o persoana care pare a avea informatiile necesare, vrea sa punctez faptul ca am pus intrebari care mi se par firesti si care au aparut ca urmare a modului in care societatea civila , oamenii pe care ii aud vorbind, percep ACREDITAREA.

    – la Punctul 2 din raspunsul dvs am inteles ca pina la sfirsitul anului 2015 unitatea medicala are nevoie de contract de decontare cu “Casa de Asigurari( contract ce asigura aproximativ 90% din finantarea unui spital orasenesc:; in acest caz diferenta de suma o va asigura bugetul local)”.
    Desi intrebarea mea se refera strict la ceea ce inseamna procedura de acreditare, dvs imi raspundeti la ce se intimpla in cazul in care nu se va primi acreditarea. Totusi, daca ati mentionat acest fapt, lamuriti-ne, pe baza estimarilor sau a calculelor facute , si pe noi un lucru: halatul, cit e halatul ? Ce inseamna 90% pe an ? Vrem sa stim doar ca sa ne facem o idée despre efortul bugetar si asta doar daca aveti stiinta de o asa estimare.

    – la Punctul 3 din raspunsul primit de la dvs, trebuie sa va comunic faptul ca eu am citit definitia data SPITALULUI de catre DEX, nu si pe cea data de Legea 95/2006. In urma raspunsului dvs , insa, am lecturat si am inteles din L95/2006 ,Art 175, al. (2) ca: “Acreditarea garanteaza faptul ca spitalele functioneaza la standardele stabilite potrivit prezentului titlu, privind acordarea serviciilor medicale si conexe actului medical, certificand calitatea serviciilor de sanatate in conformitate cu clasificarea spitalelor, pe categorii de acreditare.” Am mai inteles din acelasi act normativ , respectiv L95/2006 , Art. 175, al (1) ca “…… Neobtinerea acreditarii in termen de 5 ani de la emiterea autorizatiei de functionare conduce la desfiintarea spitalului in cauza. “ , adica importanta acreditarii.
    Apropo, cit mai este valabila Autorizatia de functionare ?
    Cind s-a solicitat, in conditiile legii, demararea procedurii de acreditare?
    Credeti ca putem face ceva in sensul atingerii acestui scop ?
    Imi pare rau ca apar noi solicitari spre a fi clarificate, dar neavind un caracter oficial nu e neaparat nevoie sa-mi raspundeti , iar daca o sa-mi dati un raspuns, atunci sper sa nu va rapeasca prea mult timp.

    – la Punctul 4 consider ca NU am primit un raspuns, sper sa-l primesc de la Ordonatorul Principal de Credite. Indeplinirea conditiilor de acreditare au in spate un cost general , un efort financiar major, efort care pare a fi suportat aproape integral de catre bugetul local, drept urmare, as vrea sa stiu ce platim noi toti. Daca aveti informatii in acest sens, ne-ar fi de folos!

    – la Punctul 5 deasemenea consider ca NU am primit un raspuns. Am intrebat doar daca in spatele cheltuielilor necesare indeplinirii conditiilor de acreditare este un plan detaliat, un plan bugetar , un plan de cheltuieli si eventual venituri, de realizari, pe sectii, pe compartimente, pe servicii etc

    – la Punctul 6 raspunsul dvs ma indreptateste sa adresez intrebarea d-lui Primar. Va multumesc si va promit ca voi solicita aceasta clarificare de interes general, zic eu.

    – la Punctul 7 consider ca nu puteti spune mai mult decit raspunsul dat. Si noi ne dorim din tot sufletul sa fie acreditat S.O.B. As vrea ca cei implicati in aceasta munca sa depuna toate eforturile omenesti posibile in vederea obtinerii ACREDITARII!

    – la punctul 8 va pot spune sigur ca fac parte din cealalta jumatate. Din fericire nu am fost nevoit sa apelez la serviciile medicale ale SOB, nu am vizitat nici amplasamentul Spitalului, nici gardul mentionat de dr. Miron, nici geamurile mentionate de dvs si nici nu am citit rapoartele/analizele SWOT ale Comisiei.

    In final, va doresc mult succes si sa dea Dumnezeul nostru si al sirianului forta de munca si multa sanatate echipei implicate! Aveti nevoie si avem nevoie !

  5. • Salut aceasta a doua interventie a d-voastra. Intrebarile au fost puse insa la subsolul unui articol in care este vorba doar de dorinta (legitima pana la un anumit punct) a D-lui Dr Miron de a deveni manager la SOB. Legitima , daca postul ar fi vacant. Personal cred ca probabilitatea acest lucru sa se intample, in viitorul imediat sau mediu,este nul. Sanse 0%. Dar in spiritul celor ce se vad la televizor D-l Dr Miron ar dori ca evaluarea competentei echipei manageriale de la SOB sa fie facuta de DNA, DIICOT , FSB, FBI sau chiar CIA…?
    • Rugati redactia sa deschida articol in care intrebarile d-voastra sa fie puse echipei managerial de la SOB. Dar fara intrebari gen : “ Cine este vandalul?”, “Ce doreste cu adevarat D-l Dr Miron?”.
    • S-ar deschide un forum de dezbatere publica(pe Buhusi.net) unde multa lume ar primi raspunsul la intrebarile puse de d-voastra.
    • Cu stima , un cetatean (fost) amuzat. Cele 8 intrebari sunt pertinente, clare si merita o dezbatere publica. Nu la “subsol”.

  6. • Salut aceasta a doua interventie a d-voastra. Intrebarile au fost puse insa la subsolul unui articol in care este vorba doar de dorinta (legitima pana la un anumit punct) a D-lui Dr Miron de a deveni manager la SOB. Legitima , daca postul ar fi vacant. Personal cred ca probabilitatea ca acest lucru sa se intample, in viitorul imediat sau mediu,este nula. Sanse 0%. Dar in spiritul celor ce se vad la televizor D-l Dr Miron ar dori ca evaluarea competentei echipei manageriale de la SOB sa fie facuta de DNA, DIICOT , FSB, FBI sau chiar CIA…: ))
    • Rugati redactia sa deschida un articol in care intrebarile d-voastra sa fie puse echipei manageriale de la SOB. Dar fara intrebari gen : “ Cine este vandalul?”, “Ce doreste cu adevarat D-l Dr Miron?”.
    • S-ar deschide un forum de dezbatere publica(pe Buhusi.net) unde multa lume ar primi raspunsuri lamuritoare la intrebarile puse de d-voastra.
    • Cu stima , un cetatean (fost) amuzat. Cele 8 intrebari sunt pertinente, clare si merita o dezbatere publica. Nu la “subsol”.

  7. Personal nu il cunosc pe acest doctor si nu am cunostinta despre dorintele domniei sale intrinseci .
    In ceea ce priveste :“ Cine este vandalul?”, “Ce doreste cu adevarat D-l Dr Miron?” nu sint intrebarile mele si nu am nici un orizont de astepare vis-a-vis de acestea.
    Ma consider o persoana pertinenta, cu intrebari pe masura si ideea dvs o gasesc a fi binevenita, mai ales ca in urbea dintre Bistrita si Runc monotonia sta sa copleseasca orice initiativa civica. Asteptam cu mare interes implicarea societatii civile in treburile urbei !

  8. ”Placa turnanta” a mecanismului de coordonare intre toti actorii implicati in
    procesul de acreditare(Primarie si Consiliul Local, Echipa manageriala a SOB si Toti angajatii SOB) este Managerul de Calitate.

    Daca la punctul 6 va sugeram cine ar raspunde pentru esec, trebuie ca la eventualul succes sa includeti in lista nominalizata si pe D-l Manager de Calitate.

    Dpdv al societatii civile evaluarea activitatii Managerului de Calitate al SOB se va putea face in ianuarie 2016. Prin comparatie cu ”inca” Managerul de Calitate al Spitalului de Urgenta Bacau Acesta (Managerul de Calitate al Spitalului de Urgenta Bacau)este chiar fostul manager al SOB.

    Un ultim indiciu….Managerul de Calitate al SOB = cel caruia trebuie sa-i solicitati raspunsuri la toate intrebarile d-voastra.

    Toate cele bune.

  9. Sant un …simplu cetatean, nici amuzat, nici indurerat, nici disperat, nici “candidat” la conducerea spitalului, etc…..Nu intru in “detalii tehnice” pentru ca nu le cunosc!!….Dar…in ultimile luni am insotit prieteni sau membri ai familiei in mai multe spitale, inclusiv in cel din Buhusi…Recunosc, fata de ce stiam, s-au facut multe schimbari in acest spital, in sens pozitiv: reabilitari constructie, curatenie, dotari aparatura medicala, personal medical responsabil, si multe altele….Ceea ce n-am vazut la alte spitale din Bacau sau Iasi… Deci, e de bine pentru acest spital si pentru locuitorii orasului….Doresc sa continue acest drum inceput si urez succes celor implicati!!….Carcotasi vor exista mereu!!….

  10. Si eu sunt curios dari am inteles ca TV Buhusi a realizat un reportaj pe aceasta tema in care aparte si raportul final in vederea acreditarii SOB si va fi difuzat pe data dae 20. dec 2014.

  11. Nu a spus nimeni ceva clar, doar ca trebuie sa rezolve neconformitatile pe care le-au constatat in timpul controlului. Asta inseamna un nou control care nu poate fi facut decit dupa ce se va plati o noua taxa de acreditare( 50.000 ron).EU,tu ce ai inteles?

  12. Daca cineva ( posesor de autovehicu)l se duce la inspectia tehnica va constata urmatoarele lucruri de bun-simt:

    – plateste o taxa ( de *acreditare*)

    – daca la verificarea franelor, eficienta acestora este mai mica de 60%, conducatorul auto este trimis la service

    -dupa remedierea *neconformitatilor*( placute de frana uzate, lipsa licidului hidraulic etc), fara a plati iarasi *taxa de acreditare*, franele sunt reverificate si se elibereaza *un certificat de acreditare* valabil 2 ani.

    …………………………………………

    Pentru spitale sunt aproximativ 4000 de cerinte de indeplinit. Fiecare este notata cu 1 punct -daca este indeplinita-, cu 0.5 puncte daca cerinta nu este specifica rangului spitalului-de exemplu cerinte referitoare la transplantul de organe- si cu o(zero) puncte cele lipsa.

    Prin sumarea lor se obtine un punctaj global care poate fi sintetizat astfel:

    75% -100% – acreditare inalta -valabila 5 ani
    60% – 75% – acreditare medie
    50% – 60% – acreditare joasa -valabila 2 ani

    SOB a ramas cu 36 de neconformitati pentru care a inaintat un plan de conformare ce se intinde pana la finalul lui 2015.

    Unele simple – ex. Plan unitar de combaterea infectiilor nosocomiale- au termen 31.01 2015, altele TREI au termen de conformare dec 2015.

    Aici intervine Planul ( informal) de abordare a procesului de acreditare.

    Guvernul Romaniei a reusit sa introduca pe axa prioritara a finantarilor nerambursabile ale UE (pentru 2015-2020) proiectele din SANATATE.

    Totusi, desi nu este stipulat in scris, UE nu accepta ca si eligibile, in acest interval 2015-2020, proiecte ale spitalelor neacreditate.

    E logic. Nu poti da bani cuiva care, conform legii romanesti, la inceputul lui 2016 se poate desfiinta.

    Cele 3 neconformitati problema sunt:

    – aparat mobil de radiologie la CPU
    – aparat de purificare a aerului la salile de operatie
    – trepte de filtrare, cu filtru HEPA, pentru acest aparat

    O estimare preliminara a costului este facuta la aproximativ 25 miliarde lei vechi.

    Va plati Europa.
    Nimeni nu va doreste banii, D-le @conas, fie ca sunteti asigurat, fie ca nu.

  13. Buna ziua Buhusi!
    Am inteles din discutiile de mai sus ca SOB este acreditat !
    Acum inteleg ca este acreditat sub conditia indeplinirii unor cerinte ce au aparut in perioada de evaluare. Corect ?
    Pe ce perioada s-a obtinut Acreditarea ?
    Perioada pentru care Spitalul Orasenesc Buhusi este acreditat ii permite sa acceseza fonduri europene pe axa prioritara 2015-2020 ? Daca s-ar putea obtine fonduri europene nerambursabile , atunci lucrurile ar sta , intr-adevar , altfel si ar constitui un mare avantaj ! Succes !

    Si daca tot se continua discutia asta in modul civilizat si mi se pare normal sa fie asa, mai am intrebari:

    1. Care ar fi costul final pentru Acreditarea de 5 ani si care va fi participarea Orasului Buhusi la cheltuieli (adica banii pe care Primaria ii va cheltui pentru Acreditarea SOB) ?

    2. Care a fost participarea Orasului Buhusi la cheltuielile de pina acum, dar nu in procente, ci in cifre reale ,daca cineva poate raspunde ?

    3. Iar daca s-ar putea spune si pe ce tip de achizitii anume a cheltuit Orasul Buhusi (Prin Primarie ) ca si cota parte ar mai mult decit as putea spera, desi mi se pare normal ca intr-o societate democratica sa stim unde se duc banii din bugetul local.

    Poate vi se pare obsesiva intrebarea asta, dar consider ca e normal sa stim cu totii cit platim sau cit vom plati.

    Mentionez faptul ca nefiind o obligatie de serviciu sau o solicitare oficiala si bazata pe un text de lege nu este obligatoriu sa primesc raspunsurile solicitate, dar nu cred ca transparenta face rau cuiva si ar mai elimina din suspiciunile astea tipic romanesti, suspiciuni care, ce-i drept , de mult ori au si cite un simbure de adevar.

  14. Deoarece comparatia grosiera inspectie tehnica vs. acreditare a fost oarecum lamuritoare, voi incerca o paralela intre managementul SOB vs SUB.

    SOB – proprietar Primaria Buhusi si Consiliul Local
    SUB – proprietar Consiliul Judetean

    Inca din momentul in care prin lege, D-l Boc ( uitat sa-i fie numele) a scos spitalele de la MS si le-a plasat la autoritatile locale, cea mai mare problema financiara in Sanatate a fost plata utilitatilor – catre europenii beneficiari ai privatizarilor: de exemplu EON.

    Daca la Bacau, Consiliul Judetean plateste factura de curent si energie electrica, la Buhusi aceasta factura este platita de Spital ( din fondurile proprii ), toti banii pe care Primaria ii directioneaza spre SOB s-au folosit pentru investitii.

    Nu stiu, dar cred ca procentual suma platita de Spital pentru utilitati este mult mai mare decat cea pusa la dispozitie de Primarie.( inclusiv
    cei 50000 RON pentru acreditare)

    Intrebati conducerea si Primaria de ” lupta lor cu morile de vant” pentru a reusi sa introduca sistemul de incalzire compartimentat.

    Totdeauna dupa 2001 , SOB a fost, cred , cea mai profitabila unitate platitoare de impozite din Buhusi.

    Prin 2004 cand un simplu apometru a stopat plata in pauchal a apei,
    regia locala de distributie( echivalentul CET) a dat faliment.

    Cititi notele de fundamentare ale Guvernului Romaniei referitoare la finantarile nerambursabile:

    -S?N?TATE (prioritate de interes na?ional cu relevan?? public?): Exploatarea sistemului imun ca pârghie de tratament în bolile cu component? neurodegenerativ?. Identificarea factorilor genetici ?i virali responsabili pentru aparitia cancerului în România, precum ?i
    a valorii lor prognostice. Leg?tura bolilor cronice ?i degenerative cu factorii de risc. Particularit??ile epidemiologice, clinice ?i terapeutice ale afec?iunilor cu prevalen?? considerabil mai crescut? în România decât în alte ??ri europene

    13.Pentru sus?inerea solu?iilor inovatoare interdisciplinare, aflate dincolo de demarca?iile disciplinare tradi?ionale, se coreleaz? ariile de specializare inteligent? cu sectoarele competitive relevante fiec?rui domeniu de activitate (conform SNCDI ?i SNC). Astfel, se vor finan?a proiecte aferente domeniilor de specializare inteligent?, dezvoltate de acele sectoare a c?ror activitate dinamic? ?i competitiv? poate contribui în manier? real?, aplicabil? ?i sustenabil? la dezvoltarea tehnologic? ?i a inov?rii în România.

    14.În afara celor patru categorii de domenii de specializare inteligent?, POC va sprijini CDI în domeniul S?n?t??ii, un sector de interes na?ional, care reprezint? o prioritate cu relevan?? public? pentru România. S?n?tatea reprezint? un domeniu cu impact critic asupra calit??ii vie?ii ?i a resurselor publice, influen?âd semnificativ competitivitatea economic?. Cercetarea în s?n?tate poate contribui la îmbun?t??irea st?rii de s?n?tate a popula?iei, prin metode/tehnologii de transfer a rezultatelor c?tre activitatea clinic?. Impactul economic al s?n?t??ii la nivelul unei societ??i este demonstrat printr-un studiu multi-centric (Macroeconomics and health: Investing in health for economic
    development. Geneva: WHO realizat la nivelul a 74 de ??ri, din care a rezultat c?, în ??rile mai pu?in dezvoltate, o cre?tere a speran?ei de via?? cu un an este asociat? cu o cre?tere a nivelului investi?iilor str?ine directe cu 9%, cu implica?ii directe asupra cre?terii PIB-ului. Aceste rezultate ar putea fi ob?inute prin cre?terea productivit??ii muncii (programe de preven?ie), sc?derea cheltuielilor curente pentru s?n?tate ?i cre?terea investi?iilor str?ine, starea de s?n?tate a popula?iei reprezentând un criteriu pentru localizarea anumitor investitori în diverse zone geografice. Prin urmare, s?n?tatea reprezint? un sector cu competitivitate economic?, cu poten?ial în cre?terea ?i dezvolatarea economic?, implicând efecte de multiplicare pozitive directe, precum absorb?ia for?ei de munc? calificate, dezvoltarea tehnologic?, dar ?i indirecte, precum impactul economic al st?rii de s?n?tate a popula?iei asupra PIB-ului ?i asupra investi?iilor str?ine directe.

    Daca salariatii SOB au castigat totdeauna o ”paine amara”, rugati medicii de familie – care nu sunt bugetari si carora nu le-au fost reduse
    salariile cu 25%, sa ” taca” in aceste momente.

    Sau cel putin sa nu mai sparga geamurile SOB.

    Sarbatori fericite.

  15. Pentru un cetatean amuzat,

    Explicatiile sunt bune in principiu, dar nu inteleg ce ai cu domnul prim ministru BOC unul din oamenii pe care ii respect pentru capacitatea lui. Daca mancatorul de Popcorn ar fi considerat ca nu e bine probabil ar fi schimbat legea si le-ar fi dat inapoi la MS.

    Avand asa o super majoritate parlamentara nu credeti car ar fi mai uosr sa veniti cu o propunere legislativa si spitalele sa fie luate inapoi la MS si sa nu va mai luati de BOC?

    Toate cele bune

  16. http://emilboc.ro/biografie/
    ” M-am n?scut pe 6 septembrie 1966, în satul clujean R?chi?ele, într-o familie de oameni simpli ?i gospodari. Am o familie minunat?: so?ia mea Oana ?i cele dou? fete, Cezara ?i Patricia.
    Am ales s? m? înscriu la Liceul “Ady-Sincai” din Cluj, iar interesul pentru ?tiin?ele umaniste m-a dus la Facultatea de Istorie ?i Filosofie, pe care am absolvit-o în 1991. În timpul facult??ii am fost intrigat ?i atras de legi ?i efectele lor, a?a c? am continuat cu studiul la Facultatea de Drept, absolvit? în 1995. Perioada doctoral? a dus la combinarea celor dou? pasiuni ale mele, astfel încât, în 2000, am primit titlul de doctor în ?tiin?e politice ?i filosofie politic?.
    În 1995 am facut parte din grupul de cadre didactice, care au înfiin?at prima facultate de ?tiin?e Politice din România.”

    http://www.ziare.com/emil-boc/biografie
    ” Studii
    – Este doctorand in drept constitutional si institutii politice
    – In 2000 si-a luat doctoratul in stiinte politice si filosofie politica
    – A absolvit in 1995 Facultatea de Drept
    – A absolvit in 1991 Facultatea de Istorie si Filosofie
    – Intre 1992 si 1999, s-a bucurat de mai multe burse in strainatate la facultati de renume din Europa si SUA printre care Michigan State University, Universite Libre de Bruxelles si University of Virginia.”

    De la boc citire:- fara ghilimele, deoarece nu este citat- Cand am plecat de la coada vacii, am nimerit gresit si m-am inscris la alta facultate. Am picat si ca sa nu fac armata 1 an si 4 luni m-am angajat la CAP.
    Acolo dadeam odata la 6 zile.

    Referitor la atitudinea lui boc fata de SANATATE, poate il rugati sa raspunda la urmatoarele intrebari:
    1.A facut stagiul militar.
    2.Cand a introdus declaratia pe proprie raspundere pentru concediile medicale s-a gandit ca are un an de activitate in plus la pensie si chiar ceva punctaj.
    3.A doua facultate(la stat) a platit-o? Daca nu exista reglementare legala in acel moment, sa raspunda la intrebarea 1. Cine i-a eliberat adeverinta pentru Comisariat? Si cu ce diagnostic? : )
    Poate hemoroizi. …la neuron…
    4.Daca la toate centrele universitare s-au repartizat Unitati de Chirurgie Robotica, de ce cel de la Iasi a ajuns la Cluj- care are doua. Doar pentru ca un prim-ministru foarte MIC s-a operat de o MICA apendicita la Cluj si a facut o MARE deturnare de fonduri. Exista legislatie(si atunci si acum). Costul Unitatii este de aproximativ de 1 milion de dolari.
    Vorba lui Base: Mai bine un ”mancator de popcorn” decat un ”potential MIC puscariabil”.

  17. Pentru D-l @conas: pe Google se cauta cuvintele cheie-spital, acreditare.
    primarie si desigur bani, cat mai multi bani.

    http://bacauinfo.ro/toate-stirile/din-judet/onesti/dupa-ce-esecurile-medicale-au-fost-explicate-prin-interventia-divina-spitalul-municipal-onesti-trece-la-investitii-omenesti-de-76-milioane-lei.html

    Dup? ce e?ecurile medicale au fost explicate prin interven?ia divin?, Spitalul Municipal One?ti trece la investi?ii omene?ti, de 7,6 milioane lei
    Joi, 02 Octombrie 2014 14:45 Scris de Marius Munteanu Ghiur

    Investi?ii de 7,6 milioane lei în Spitalul Municipal One?ti, pentru a

    ob?ine acreditarea. Finan?area este asigurat? de Consiliul Jude?ean, în propor?ie de 90%. Prim?ria One?ti vrea ca lucr?rile de modernizare a sec?iilor s? fie încheiate pân? la sfâr?itul anului, dar acestea nici m?car nu au început. Managerul unit??ii, dr. Oana Secar?, vorbe?te despre o cre?tere a num?rului pacien?ilor cu 25%, „o adresabilitate uria??. Nu s-a mai întâmplat”.

    Consiliul Jude?ean Bac?u (90%) ?i Prim?ria One?ti (10%) investesc în modernizarea infrastructurii medicale a Spitalului Municipal One?ti, spitalul în care, conform managerului, pacien?ii vin pe picioare ?i nu mai pleac? acas?, iar ?i doctorii nu-?i explic? de ce. Investi?ia e necesar? pentru îndeplinirea exigen?elor minime necesare în vederea ob?inerii acredit?rii din partea Comisiei Na?ionale de Acreditare a Spitalelor (Co.N.A.S).

    „(…) sunt doctori care au pacien?i care vin pe picioare ?i nu mai pleac? acas? ?i au pacien?i care vin pe targ? ?i care se întorc acas? întrema?i ?i nu-?i pot explica de ce. Deci trebuie s? recunoa?tem c? în corpul uman, unde complexitatea este de neimaginat, efectele unui act pe care-l faci nu pot fi întotdeauna prev?zute. Mâna lui Dumnezeu se simte poate mai mult decât în orice alt? ac?iune uman?. ?i medicii trebuie s? recunoasc? to?i c? ei se str?duiesc, muncesc, înva??, fac tot ceea ce depinde de ei, dar via?? ?i vindecare, pân? la urm?, tot de la Dumnezeu vine. Aceast? protec?ie a sfântului poate ajuta foarte mult, mult mai mult decât ne imagin?m, în ob?inerea unor rezultate terapeutice,”declara?ia a fost f?cut? de dr. Oana Secar? ca un argument în favoarea numirii spitalului „Sf. Luca”.

    Ca unul care lucrez in sanatate eu cred ca ” Mâna lui Dumnezeu se simte” in degetul cu care generatia Facebook a dat un mare unlike, la vot, lui Ponta – acest ” mancator de popcorn”.

    Nu inteleg de ce generatia Facebook nu se implica in aceasta dezbatere publica. O fi o chestie UNCOOL.Ce parere aveti D-le @conas?

  18. Dr. Oana Secar?, manager SMO: „Din câte ?tiu, în urma ultimei discu?ii cu City Managerul Prim?riei, lucr?rile se doresc a se finaliza undeva la sfâr?itul anului, în cazul renov?rii sec?iilor ORL, Oftalmologie, Neurologie ?i Interne. Este un proiect foarte ambi?ios ?i sper s? se ?i întâmple acest lucru. La finalul acestor investi?ii nu cred c? vor mai fi probleme. Suntem programa?i de c?tre Co.N.A.S. în trimestrul al III-lea din 2015. Noi vom solicita evaluarea, ei o vor face contracost, pentru c? asta e legea, iar dac? mai exist? ceva de remediat se mai d? un scurt program de conformare. Eu spun c? nu o s? fie mai multe probleme la noi.”

  19. copy-paste
    Dar la Onesti 137.520 lei vor fi platiti din visteria spitalului. Eu pun pariu ca nu. Tine cineva pariul?

    Potrivit Ordinului pre?edintelui Co.N.A.S., taxa de acreditare ?i reevaluare a spitalelor aferent? anului 2014, cu posibilitate de modificare pentru 2015, se calculeaz? dup? formula: num?r de paturi x 240 lei/pat. Astfel, Spitalul Municipal One?ti, având 573 paturi, conform site-ului institu?iei, trebuie s? scoat? din vistierie 137.520 lei.

    „Sunt aproximativ 3000 indicatori. Ace?ti indicatori rezult? din ni?te calcule care se fac, în special, pe economic, pe resurse umane, pe indicatorii de s?n?tate, pe care noi ?i acum îi monitoriz?m împreun? cu Direc?ia de S?n?tate Public?, cu Casa de Asigur?ri de S?n?tate, chiar ?i împreun? cu Prim?ria, pentru exist? indicatori care se predau Prim?riei. Acum e prima dat? când toate spitalele trec printr-un proces de evaluare de tip acreditare. În general, toate comisiile care vin la noi, începând cu DSP ?i continuând cu comisiile care vin atunci când facem evaluarea periodic? pentru ob?inerea certificatelor ISO, ne spun c? este bine, nu neap?rat comparativ cu alte spitale din jude?,” declar? pentru bacauinfo.ro dr. Oana Secar?.

    Sunt 4000 de cerinte
    http://www.medicalmanager.ro/articol.php?id=17774&indentifica=buhusi

  20. Buna ziua Buhusi,

    As prefera ca discutia sa ramina in zona de interes locala, sa incercam sa deslusim starea de fapt, ceea ce ni se pare “incetosat” vis-a-vis de Acreditarea SOB si costurile suportate de Orasul Buhusi pentru aceasta.
    Am inteles pina acum ca cheltuielile de investitii au fost suportate de Primarie si aici solicitam , daca se poate, o lista cu aceste investitii precum si valoarea lor de achizitie.
    Am inteles ca ar exista in lucru un sistem de incalzire compartimentat si ca Primaria este responsabila pentru treaba asta ? Cred ca trebuie sa existe un proiect, un studiu, o HCL de aprobare a investitiei, adica ceva concret pe care putem discuta si de ce nu, analiza. Poate cineva sa ne lamureasca ?

    Pentru ca am observat o oarecare lipsa claritate in afirmatii si nu am vazut nimic scris si comentat fata de Certificatul de Acreditare , ci doar despre Raportul comisiei de evaluarae, Ordinul 972/2010 emis de MS pentru aprobarea Procedurilor, standardelor si metodologiei de acreditare a spitalelor , in CAP II, Art. 6 spune ca – “Certificatul de acreditare se elibereaz? spitalelor care au ob?inut acreditarea, în termen de maximum 30 de zile de la comunicarea hot?rârii organului colegial de conducere al Comisiei Na?ionale de Acreditare a Spitalelor.” Asadar, daca a trecut termenul prevazut in actul de reglementare, asteptam o copie a Certificatului de Acreditare. Acolo, banuiesc , va fi prevazuta categoria de Acreditare, perioada de Acreditare, etc si atunci toate discutiile colaterale fata de actul acreditarii vor fi clarificate si toti acei doritori vor putea vedea negru pe alb ceea ce au solicitat.

    O alta varianta ar fi publicarea hotaririi privind acreditarea spitalului, în baza raportului de acreditare, de c?tre organul colegial de conducere al Co.N.A.S.
    Oricare dintre ele ar elimina orice supozitie referitoare la Acreditare !

  21. As prefera ca discutia sa ramina in zona de interes locala, sa incercam sa deslusim starea de fapt, ceea ce ni se pare „incetosat” vis-a-vis de Acreditarea SOB si costurile suportate de Orasul Buhusi pentru aceasta.
    …………………..
    De ce in zona de interes local?
    http://bacauinfo.ro/toate-stirile/din-judet/onesti/dupa-ce-esecurile-medicale-au-fost-explicate-prin-interventia-divina-spitalul-municipal-onesti-trece-la-investitii-omenesti-de-76-milioane-lei.html

    Ce inseamna ”costurile suportate de Orasul Buhusi”? Vizitati site-ul
    Primariei. Platiti impozite locale.

    Ce inseamna ””costurile suportate de Consiliul Judetean?i” Cititi articolul despre SUO. Platiti impozite generale.

    Ce inseamna ”Cetatenii orasului Buhusi si ai comunelor din zona vor beneficia de un act medical mai bun ?”Veniturile spitalului sunt asigurate de contractul cu CAS. Unde sunt banii asiguratilor. Adica cei care platesc din veniturile proprii. Medicii platesc cota parte din orice venit suplimentar. Pentru asistatii sociali MS nu vireaza nici o contributie la CAS.

    CPU este oarecum finantat cu plata Foilor de internare de zi(valabile si pentru asigurati, dar si pentru neasigurati) -platite tot de CAS, nu de MS de la buget. CAS asigura interesul asiguratilor.

    Spitalul functioneaza numai daca asigura urgentele.

    Stiti vreun caz de neasigurat care sa fi fost externat din SOB dupa 3 zile?

    D-voastra platiti asigurarea de sanatate?

    Daca aveti ceva cu D-l Primar, adresati-va in scris. Prin lege este obligat sa va raspunda in 30 de zile.

    Daca acreditarea a fost luata, in 30 de zile ea va apare pe site-ul SOB.

    Cred ca sunteti un pic provocator. Daca aveti o problema cu D-l Primar, va sfatuiesc sa protestati in centru

    Daca aveti o problema de sanatate( Doamne fereste) va sugerez sa apelatii-cu incredere- la serviciile de sanatate oferite de SOB.

  22. Buna seara Buhusi !
    Am sa incerc sa raspund mesajului de mai sus astfel:

    De ce sa tinem discutia in zona de interes local ?

    Raspuns: pentru ca nu avem destule informatii, interes si timp sa mai deslusim si itele incurcate de prin alte parti. Am putea, fara indoiala, sa discutam si despre Institutul Inimii de la Targu Mures chiar, dar nu ajuta cu nimic la Buhusi treaba asta. La Buhusi ajuta sa clarificam cit mai multe aspecte ale vietii sociale, economice si de sanatate ale buhusenilor. Daca SOB functioneaza sau va functiona conform standardelor.., chestiuni de genul acesta ne intereseaza sa lamurim. Vrem sa ne informam, mai bine zis!

    Ati amestecat un pic textele, dar daca ati merge mai sistematic pe raspunsuri concrete, acolo unde aveti informatii, sa stiti ca ne-am putea intelege. Sincer, nu prea am priceput ce platesc medicii si care e treaba cu asiguratii, cu externarea dupa 3 zile a neasiguratului si toate astea. Adica, inteleg, dar pina la acel stadiu, dialogul mai are nevoie de niste raspunsuri.Ca sa ridicam valul de mister ne trebuie rabdare si coerenta !

    Sint convins ca atunci cind va avea Certificatul de Acreditare va fi facut public, dar eu nu ma indoiesc de faptul Acreditarii. Nu ma indoiesc nici o clipa, ba chiar am felicitat echipa manageriala pentru acest fapt si o voi face de cite ori o sa am ocazia fara nici o retinere. Consider insa ca publicarea unui document oficial cu Acreditarea ar fi spulberat orice urma de indoiala pentru contestatari. Si nu e tirziu de facut nici de acum incolo !

    Fiti sigur ca voi apela cu incredere la serviciile SOB, chiar si daca va fi pentru efectuarea analizelor periodice.Dar sa nu fie nevoie, asa cum ati spus, pentru probleme de sanatate.

    Referitor la sfatul dvs cu protestul in centrul orasului fata de dl. Primar sa stiti ca nu-i o idee rea deloc ! E democratica si ideea si procedura, e la indemina, spatiu ar fi destul de manifestare, locul este vizibil, trecatori mai sint – ca si auditoriu ma gindesc, autoritatile sint aproape. As spune ca indemnul este chiar pertinent, doar ca mai astept putin in sensul ca poate voi mai convinge ceva cetateni, sa fim asa, macar, vreo 300! Ce ziceti ? Multumesc pentru raspunsuri si mai ales pentru sfat!

  23. Ai un sentiment de frustrare f.acut, in care ti-au ramas blocate toate ….?

    @florin Faptul ca ai reusit sa-mi dezactivezi optiunea:

    Las? un r?spuns
    Adresa ta de email nu va fi publicat?. Câmpurile necesare sunt marcate *

    nu-mi produce frustare , ci doar uimire.
    Esti infantil daca nu realizezi consecintele faptelor tale.
    N-o mai face pe ”hackerul low-profile” si promit ca o sa-ti ignor orice comentariu viitor referitor la SOB. Hai sa stopam- acum -orice desfasurare ulterioara de tip ”bulgare de zapada”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here