Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului devine obligatoriu din 14 noiembrie 2016

2.060

mironDosarul Electronic de Sănătate (DES) al pacientului, componentă a Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate, devine obligatoriu din 14 noiembrie 2016. Concret, dosarul electronic conţine informaţii despre pacient, grupa de sânge, alergii, boli pe care le-a suferit de-a lungul timpului. Informaţiile sunt foarte utile pentru ca medicul să poată pune un diagnostic corect unui pacient care ajunge de exemplu la Urgenţe. Multe erori medicale vor putea fi evitate doar cu simplul acces al medicilor la istoricul medical al pacientului. Motiv pentru care în Dosarul Electronic de Sănătate apar informaţii precum grupa de sange, rh-ul, alergiile, bolile cronice, intervenţiile chirurgicale, tratamente curente sau internările recente. Informaţiile din dosarul de sănătate al pacientului sunt organizate şi structurate pe module: „sumar de urgenţă” ce va fi accesat de Ambulanţă, SMURD şi UPU, „istoricul medical”, „antecedente declarate de pacient”, „documente medicale” şi „date personale”. Modulul „Sumar de urgenţă” este accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului. Modulele “Istoric medical”, “Antecedente declarate de pacient” , “Documente medicale” şi “Date personale”, accesibile medicilor numai cu acordul pacienţilor. În situaţia în care un pacient are nevoie de servicii medicale de urgenţă, informaţiile din „Sumarul de urgenţă” sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a salva viaţa pacientului.

Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul
Medicii de familie sunt cei care vor introduce datele din trecutul pacientului. Toţi medicii au obligaţia de a scrie în acest dosar electronic, dar medicul de familie este cel care îl iniţiază şi tot el trebuie să completeze istoricul pacientului. Date care trebuie introduse manual. Acest sistem funcţionează tot în baza cardului de sănătate.

Dosarul poate fi accesat oricand, de orice medic
Orice medic poate accesa dosarul din orice spital public sau privat din Romania, prin intermediul cardului de sănătate pe care îl deţine pacientul. Acesta va completa la randul său în dosarul electronic consultaţiile şi tratamentele prescrise, astfel încat dosarul să conţină informaţii medicale despre pacient, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale cu care pacientul a intrat în contact. Iniţializarea dosarului electronic de sănătate se realizează, la cererea pacientului, de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată. La iniţializarea unui dosar, se va încărca din Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) istoricul medical al pacientului. Unicul proprietar al datelor conţinute în DES este pacientul. El este singurul care poate accesa acest dosar de oriunde, ori de câte ori doreşte, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna. Pacientul poate să vadă cine i-a accesat dosarul, ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru. CNAS dă asigurări că sistemul este sigur. „Sistemul DES este un serviciu public furnizat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru toţi pacienţii care au obligaţia să se asigure în sistemul de asigurări sociale de sănătate, şi pentru toţi furnizorii de servicii medicale – pentru toate tipurile de asistenţă medicală, aflaţi sau nu într-o relaţie contractuală cu o casă de asigurări de sănătate”, potrivit CNAS.

Dosarul Electronic de sănătate este disponibil la adresa http://www.des-cnas.ro.

Dr Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here