Doi buhuseni au… abrogat legea ilicitului

5.193

Chiar asa: desi abrogarea legilor este de competenta institutiilor specializate, se poate spune ca doi bacauani, din Buhusi, au facut asta, determinând Curtea Constitutionala sa recunoasca faptul ca aceasta lege e desueta. Cel putin asa stateau lucrurile – cu desuetudinea acestei legi, a ilicitului – la începutul anilor ’90…

Legea ilicitului, de la extaz la agonie

Pe 24 iunie 1968 era adoptata Legea nr. 18/1968 privind controlul provenientei unor bunuri ale persoanelor fizice, care nu au fost dobândite în mod licit. În mai 1996, pe rolul Curtii Constitutionale ajunge o exceptie de neconstitutionalitate privind Legea 18/1968, ridicata de sotii Anuta si Ioan Mihaila din Buhusi. Sunt aduse mai multe argumente, din care Curtea Constitutionala accepta unul singur, prin Decizia nr. 64 din 21 mai 1996: dispozitiile art. 2 alin. 2 din Legea nr. 18/1968, care stabilesc ca „prin justificarea provenientei bunurilor se întelege obligatia persoanei în cauza de a dovedi caracterul licit al mijloacelor folosite pentru dobândirea sau sporirea bunurilor”, sunt contrare prevederilor art. 41 alin. (7) – teza II din Constitutie, care instituie prezumtia caracterului licit al dobândirii bunurilor. Urmeaza, deci, sa se constate ca art. 2 alin. 2 din Legea nr. 18/1968, cu modificarile ulterioare, este abrogat potrivit art. 150 alin. (1) din Constitutie”. Gasim asta si pe site-ul Ministerului Justitiei. Întâmplator sau nu, dupa doua saptamâni, Guvernul transmitea Parlamentului un proiect de lege care s-a materializat în Legea nr. 115/1996, adoptata pe 16 octombrie 1996. Aceasta reprezinta un hibrid între Legea 18/1968 si H.G 473/1993. Legea nu se aplica tuturor cetatenilor, ci numai functionarilor publici. Spre deosebire de H.G. 473/1993, se aplica si puterilor legislativa si judecatoreasca.

„Au vrut neaparat sa ma aresteze”

Anuta Mihaila a fost sef al unei sectii de croitorie, la Cooperativa „Unirea Mestesugarilor” Buhusi. „În 1991, povesteste aceasta, m-am trezit cu Politia Economica de la judet pe capul meu. A venit si un sef-mare-de-tot de-al lor; unul care a tunat, fulgerat si lovit toata viata. De unde dracu’ ai avut bani ca sa-ti faci casa asta? m-a întrebat acesta. Sapte erau în comisie: politisti, revizori de la cooperatie. Politisti alesi pe sprânceana, peste capul sefului Politiei Economice; cei mai ai dracului. O luna de zile au verificat sectia si SC STOFE, de unde ma aprovizionam cu stofa. Au extins controlul pe durata a doi ani, dar n-au gasit nimic. Au vrut neaparat sa ma aresteze. Am iesit însa perfect la control. Spumegau de furie. Revizorul, saracul, mi-a spus, la final, ca politistii nu se lasa pâna când nu ma baga la puscarie. Si chiar au încercat. Au schimbat macazul: au hotarât sa ma ancheteze pe legea 18!”

„Le-au amenintat ca le strânge mâna în usa”

Sase ani de zile a durat toata povestea. „De unde ai avut bani?, ma întrebau. Am câstigat 5.000 de lei pe luna, cât presedintele cooperatiei, pentru ca am muncit, am vândut, am avut beneficii”. S-a ridicat si unul dintre fostii presedinti ai Cooperativei, „Dumnezeu sa-l ierte”: „Cum, a câstigat cât mine!?” (A.M.). „Apoi au început sa-mi faca inventarul acasa. Totul, totul… Buleandra cu buleandra, chilot cu chilot, lingura cu lingura… Daca gaseau o sticla goala cu eticheta de wiskey, o contabilizau ca si cum ar fi plina, la pret scotian. Am primit-o cadou de la rude, ziceam. Lasa, ca stim noi, ai dat o masa pentru asta…” (A.M.) Au evaluat si casa: 428.000 lei. „Am justificat totul, pâna la ultimul banut, dar nu s-au lasat. Au chemat salariati din sectia mea la Bacau si au facut presiuni asupra lor, ca sa declare ca am furat. Dar fetele, croitorese, n-aveau ce spune. Le-au amenintat ca le strânge mâna în usa daca nu declara ceva împotriva mea. Una dintre ele a scapat de ancheta spunându-le ca ginerele ei este ofiter. Era în 1991…” (A.M.). Anuta Mihaila continua: „Sase ani am fost chemata, apoi, luna de luna, în instanta, la Tribunalul Bacau. Judecatorii rasfoiau usor dosarul si ziceau mereu, la fiecare termen de judecata: «Se amâna pentru data de 16, luna viitoare». Simteam ca înnebunesc. Se saturase si avocatul. Sase ani…”

„Unul are picioarele taiate, altul a facut puscarie, unul a murit…”

Atunci i-a venit ideea salvatoare: „L-am rugat pe Costica Mihalache, jurist, sa ma ajute. Acesta a sesizat Curtea Constitutionala, ridicând niste exceptii de neconstitutionalitate la legea ilicitului. Se parea ca era ultima sansa a evadarii din cosmar. Când am ajuns la C.C., la Casa Poporului, erau vreo cincisprezece în prezidiu. Se uitau cam mirati unul la altul… «Esti unicul caz din tara. Legea asta nu-i nici în vigoare, nici abrogata. Mergi linistita acasa…», mi-au spus”. Apoi mi-a sosit, în 1996, acasa, Monitorul Oficial prin care eram anuntata ca a fost acceptata una dintre exceptiile de neconstitutionalitate. M-am dus iar la Tribunal, tot pe 16, conform citatiei. Primisera si acolo Monitorul Oficial… Nu m-au mai chemat… Am aruncat toate hârtiile acelea. N-am vrut sa le mai vad. Sunt cosmarul vietii mele…” (A.M.) Resentimente? „N-as zice. M-au reclamat un fost jurist al Cooperativei si o colega, tot sefa la aceasta cooperativa. Ambii au murit. Dintre cei care m-au anchetat, unul are picioarele taiate, altul, pensionat, a facut puscarie, altul a murit… Ceilalti…” (A.M).

N-am facut decât sa va depanam odiseea abrogarii unei legi. Am discutat doar cu Anuta Mihaila, cu… site-ul unui minister, cu niste decizii ale instantelor. Ceilalti sunt morti, pensionati, seful-mare-de-tot nu mai exista… Dar daca va vrea cineva sa nege ceva, va fi ascultat. Doi oameni disperati, sotii buhuseni Mihaila, au ucis sistemul. Astazi sunt voci care reclama reînvierea acelei legi. Dar cine ne garanteaza ca un alt caz Mihaila nu va reclama ca anchetatorii vor sa strânga din nou mâini în usi pentru a afla „adevarul”?

Ion Fercu – desteptarea.ro

12 COMENTARII

 1. eu sunt de parere ca POLITIA avea dreptate….dar nu au avut probe…si voi stiti ca am dreptate….
  hotul neprins ,negustor CINSTIT

  bravo ,bucurativa de avere…dar nu pozati in VICTIME

 2. Pe cine mai intereseaza ce au facut aia acum 20 de ani si mai mult ? Avea vreun rost subiectul acesta ACUM ? Sa fie toata familia Mihaila sanatoasa sa traiasca multi ani sanatosi ! Problema sunt altii care fac sa dispara bani din PRIMARIE ! AZI , AICI , ACUM ! Asta problema ! Adapost pt caini , ca orasul e plin de catei orfani , strazi neasfaltate, fabrica de postav, si mult mult c…t in orasul asta de mizerie

  http://observator.a1.ro/fiiobservator/material/Focar-de-infectie-la-Buhusi_8203.html VEDETI AICI

  • E o problema cu oamenii care locuiesc la blocul NATO. Familii numeroase, fara venit, saracie lucie. Insa nici nu stiu sa pastreze minimul de curatenie, nu au respect fata de nimeni si nimic.Spun ca sunt saraci dar bani de tigari si bautura de unde au? Si daca tot aratam cu degetul, de ce nu venim si cu solutii? Cum ati vedea rezlovarea acestei probleme?

 3. Mai Sorine , tu nu intelegi ? Vor sa-si faca si astia reclama ca sa nu creada lumea ca au murit de tot, ca nu se mai aude nimic de ei. De asta e scris articolul de un ” sobolan ” din ghetoul presei bacaoane. Astia nu mai incurca pe nimeni acum, au fost dati uitarii si gata.

 4. Se pare ca avem sanse sa ne intoarcem in trecut si nu oricum ci ca intr-un vis urat in care ura si patima impinsa la extrem fac legea ,o lege impotriva firescului.
  Apar personaje care cred ca stiu tot ,ca detin adevarul pur,si fac etichetari asupra celorlalti.
  Indiferent de oranduirea in care traim au existat si exista bogati si saraci,buni si rai,frumosi si urati,destepti si prosti.
  Prostii s-au uitat la destepti si ori si-au facut icoana in mintea lor redusa ori au jinduit sa fie si ei destepti .
  Da de unde nu-i nici d-zeu nu da.Asa ca atunci cand au vazut ca mintea nu-i ajuta sa devina destepti si bogati au simtit o frustare puternica in minte si in sufletul lor bantuit de angoase urat mirositoare.
  Salvarea lor…….”ii dam la ilicit pe cei ce au,n-avem noi n-aibe nici ei”
  O tara e bogata e facuta din oameni bogati cat mai multi bogati.Atat timp cat o sa avem grija de “bogatia vecinului”n-o sa ne ramana timp sa ne faurim propria bunastare

 5. Domnilor,intr-o lume in care perfidia,prostia,frustrarea si inselatoria e la ea acasa,aceasta Doamna(pentru ca asa o numesc toti,o doamna in toata plenitudinea cuvantului,care a facut numai bine si a fot rasplatita pentru faptele sale)a avut curajul,puterea de a se lupta cu un intreg sistem datorita careia multi romani ii multumec si in ziua de astazi.In legatura cu asa-zisa publicitate,tin sa va informez,dragii mei agramati,ca inopinant a aparut un articol in JURNALUL NATIONAL,privind lupta cu sitemul corupt,urmand ca ziarul DESTEPTAREA sa ia un interviu pentru a da o replica,ceea ce reiese,clar, este faptul ca nu cautam mediatizare.Potrivit comentariilor facute,se intelege de la sine,frustrarea existenta si as avea o sugestie:RIDICATI-VA DIN MOCIRLA CREATA,RENUNTATI LA COMODITATE,PUNETI-VA CAPUL LA CONTRIBUTIE SI DUCETI-VA LA MUNCA ,CONSIDERATI-VA FERICITI DACA ATI DETINE MACAR 0.01% DIN BAGAJUL DE CUNOSTINTE AL ,,sobolanului care a scris”Rusine sa va fie!
  P.S: Scrieti cat vreti si hraniti-va din rautati!Pe noi nu ne deranjeaza!

 6. Ha, ha ,ha ! s-a dat startu la raca si rautate. Au inceput comentariile . Familiile reunite nu mai rezista tentatiei de a comunica cu prostimea. Deci faceti parte din acelasi ghiveci indiferent de expresiile pe care le folositi pt. a va arata desteptaciunea si inteligenta. Mai bine : STOP ! Ati fost in trecut cineva pt. ca ceati o casa mare si frumoasa, masina, acum gata toata lumea are masina casa frumoasa, deci ati devenit ca toti ceilalti indiferent de istoria pe care ati reusit sa o creati in jurul vostru. Nu mai traiti din amintiri comuniste. Atunci totul era limitat pt. multi , acum ……..

 7. OANA sau VLAD sau POC sau ARDELEANU sau NINEL sau…purcel oricum te numesti nu ai sange în instalatie sa dai numele adevarat.Esti un las si un nimeni si nu ai treaba si te uiti in gradina altuia.Este frumos sa se reuneasc? familiile dar probabil tu ai crescut singur pe lume…Nu stiu cine te crezi „Oana” tu, dar cu adevarat noi am fost si ramanem cineva.

  P.S:Stii unde ne gasesti pentru ca ai multe sa ne spui si te consideri atotstiutor, iti dam ocazia sa te exprimi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here