Dioxinele

3.234

mironMăsurătorile efectuate la Buhuși după incendiul de duminică, 20 septembrie 2015 nu indică depășiri ale valorilor normale – conform declaratiilor facute de Garda de Mediu Bacău.

Ce sunt dioxinele?

Dioxinele, furanii si bifenilii policlorurati (PCB) fac parte din categoria poluantilor organici persistenti, degradandu-se greu in mediu si avand proprietatile de bioconcentrare si bioacumulare, aceasta insemnand ca in organisme ajung la concentratii mult mai mari decat cele din mediu si din hrana si apa consumata. Datorita acestor proprietati concentratia acestor compusi creste spre varful lanturilor trofice, atingand concentratiile maxime in tesuturile pradatorilor. Remarcam aici nu numai efectele negative asupra oamenilor, dar dioxinele prezinta un efect negativ semnificativ si asupra mediului, in special asupra animalelor, ducand la perturbarea grava a functionarii ecosistemelor naturale si seminaturale. Desi nivelul dioxinelor in aer si apa este foarte scazut, acestea se acumuleaza in sol si sedimente, creandu-se rezervoare „naturale”, surse de contaminare a mediului pentru decenii.

Cum apar dioxinele?

Dioxinele si furanii sunt eliberati in aer in timpul proceselor de combustie precum incinerarea deseurilor industriale si municipale (inlcuzand aici arderea deseurilor menajere in unele zone), reciclarea si rafinarea metalelor (topire) si arderea combustibililor precum lemn, carbune, benzina, ulei. Deasemenea se pot forma din surse naturale (incendii forestiere, eruptii vulcanice). Albirea cu clor a hartiei, unele procese de productie si procesare chimicale sau alte procese industriale pot genera mici cantitati de dioxine si furani.

Sursele de PCBs sunt diferite de cele ale dioxinelor si furanilor, deoarece PCBs au facut obiectul unei productii comerciale substantiale intrand in compozitia uleiurilor izolatoare pentru transformatoare si condensatori, aditivilor pentru PVC, plastifiantilor pentru ciment si vopsele, pesticidelor, diferitelor alte uleiuri si lubrifianti, materialelor izolatoare si a adezivilor.

Cum ajung la noi dioxinele?

Dioxinele pot ajunge in organismul uman prin aer, apa si prin hrana.

In general nivelul dioxinelor in aer este foarte scazut, si acestea nu prezinta un risc major prin inhalare directa. Se estimeaza un nivel mediu in aerul ambiental de 0,1 pg/mc pentru dioxine si furani (pg = picogram, un gram are 1012 picograme), aceasta insemnand un aport de cca 0,03 pg/kg/zi greutate corporala. Daca se iau in calcul si PCB-urile de tip dioxine, acest aport poate fi mai mare. Aceste valori pot insa varia semnificativ, si pot fi chiar si de 20 de ori mai mari in zonele industriale si urbane. Desi aceste concentratii in aer nu prezinta un risc pentru sanatate prin inhalare directa, aceste concentratii pot creste in mediu prin procesele aratate mai sus, ducand la un nivel semnificativ in hrana.

Deasemenea concentratia acestor compusi in apa si aportul lor din apa de baut este foarte scazut, deoarece sunt greu solubili in apa. Insa prezenta acestor compusi in apa nu este de neglijat, deoarece se pot acumula in sedimente constituind „rezervoare” ce vor alimenta mediul un timp indelungat.

Principala sursa de dioxine pentru oameni este hrana. Dioxinele pot ajunge in plante din aer, apa si sol, si aici fie direct la oameni fie indirect prin utilizarea plantelor ca nutreturi pentru animale. Deasemenea produsele de origine animala naturala (pesti, vanat) pot contine un nivel ridicat de dioxine datorita proceselor de bioacumulare si bioconcetrare din mediu si hrana ingerata, mai ales in cazul pradatorilor. In general concentratiile cele mai mari de dioxine, datorita solubilitatii lor in grasimi, sunt intalnite in produsele de origine animala, in special carne, lactate, peste, moluste.

Care sunt efectele dioxinelor asupra sanatatii?

Dioxinele sunt absorbite usor din tractul gastro-intestinal in sange si limfa si de aici mare parte sunt sechestrate in ficat si tesutul adipos. Deasemenea dioxinele traverseaza usor placenta catre fetus, si se regasesc in laptele matern. Dioxinele sunt compusi extrem de toxici deoarece produc efecte adverse la concentratii foarte scazute si se acumuleaza in organism. Expunerea pe termen scurt la niveluri ridicate de dioxine produce leziuni cutanate cunoscute ca si cloracnee, leziuni persistente.

Expunerea pe termen lung produce o varietate de efecte toxice, incluzand imunotoxicitate, efecte asupra dezvoltarii si neurodezvoltarii, efecte asupra tiroidei si hormonilor steroizi si afectarea functiei de reproducere. Se considera ca fetusii si nou nascutii sunt foarte sensibili. Se considera ca aceste substante sunt cancerigene dar nu genotoxice.

Ce poate face fiecare dintre noi ca si individ pentru a reduce efectele expunerii la dioxine?

Multe masuri sunt general valabile si pentru alti produsi periculosi cat si pentru un stil de viata sanatos, respectand mediul inconjurator:

  • sa se evite eliminarea necorespunzatoare a deseurilor de orice fel, in special de chimicale, uleiuri, echipamente electrice;
  • in cazul celor cu teren si gospodarii agricole sa evite aruncarea de substante chimice si deseuri pe terenuri, arderea diferitelor deseuri;
  • sa ne procuram alimentele si nutreturile pentru animale din surse sigure, verificabile si controlate de catre autoritatile sanitar-veterinare;
  • sa evitam excesul in alimentatie de produse de origine animala precum carne grasa, organe interne (ficat), peste gras si rapitor, fructe de mare, lactate grase, alte grasimi si uleiuri inclusiv de origine vegetala si sa crestem aportul de legume si fructe;
  • sa ne alimentam pe cat posibil cu alimente certificate „BIO”, acestea provenind de pe terenuri curate, fara utilizare de pesticide si alte substante chimice periculoase;
  • pentru femeile gravide, cele care alapteaza precum pentru copii mici masurile privind alimentatia trebuiesc aplicate cat mai strict.

Dr. Ioan MIRON, medic primar de familie si doctor in stiinte medicale

2 COMENTARII

  1. IN SFARSIT
    informatii utile d-le Dr. Miron, intr-un comentariu de al meu privind aceasta situatie am scris ca ar fi necesare si am dat de inteles ca din partea unui medic ar fi mult mai indicat sa avem aceste informatii si chiar daca nu am scris ma gandeam cum de lipsiti in toata povestea asta, dat fiind faptul ca sunteti la rubrica “Sfatul medicului” de pe site.

    Dar este o problema, cei care avem posibilitatea sa vedem pe Internet tot felul de informatii in legatura cu orice, o mare parte dintre noi ne-am informat in mod special despre aceasta toxina.
    Oricum acest articol este binevenit… Vorbesc despre o mare parte dintre persoanele din Buhusi care nu au posibilitatea nici sa citeasca articolul d-voastra pe Internet adica nu au calculator , Internet.
    Sper ca articolul d-voastra sa fie medietizat si prin alte mijloace pe raza orasului Buhusi
    Multumim

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here