Dezbatere publică privind contractarea unui împrumut de 14 000 000 lei

7.593

În temeiul art. 7 alin (9) din Legea nr 52.2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria orașului Buhuși organizează marți, 21 aprilie 2015, începând cu ora 12:00, la sediul Primăriei Buhuși, o întânire în care se va dezbate public proiectul de hotărâre privind aprobarea contractării și garantării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 14 000 000 lei.

Orice persoană interesată de prevederile proiectului de hotărâre este invitată să participe la această dezbatere publică.

Termenul limită pentru depunerea opiniilor și recomandărilor este luni, 20 aprilie. Persoanele care au inițiat propuneri scrise, în termenul prevăzut, au dreptul să-și susțină punctele de vedere în cadrul evenimentului de dezzbatere din 21.04.2015. Sunt alocate câte 3 minute pentru fiecărui vorbitor pentru a prezenta esențialul recomandărilor și propunerilor sale. Acest interval a fost decis pentru a permite accesul la opinii verbale pentru cât mai mulți doritori. Participanții la dezbatere care se înscriu la cuvânt își vor susține punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotărâre aflat pe ordinea de zi. În cadrul dezbaterii nu se vor lua în considerare opiniile, sugestiile și sesizările care nu au tangență cu subiectul aflat în discuție.

Propunerile, sugestiișle și opiniile participanților vor fi consemnate în minuta dezbaterii publice, se înregistrează și se trimit, împreună cu recomandările scrise, Inițiatorului proiectului și Secretarului orașului Buhuși.

Consiliul Local are competența exclusivă de adoptare a hotărârilor, punctele de vedere exprimate în cadrul dezbaterilor având valoare de recomandare.

Lista obiectivelor de investiții publice de interes local care se vor finanţa prin contractarea acestui împrumut:

Nr. crt. OBIECTIV  DE  INVESTIȚII VALOARElei
A Lucrări în curs de execuţie
1 „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bacău” 1,671,121.61
2 „Reabilitare si modernizare strada A.l. Cuza, oraș Buhuși, judeţul Bacău” 486,008.60
T O T A L  A 2,157,130.21
B Lucrări noi
1 „Reabilitare şi modernizare strada Văioagă, oraş Buhuşi, judeţul Bacău” 2,206,658.00
2 „Reabilitare şi modernizare strada Mircea Voievod, oraş Buhuşi, judeţul Bacău” 1,302,514.00
3 „ Reabilitarea străzii Vasile Alecsandri, oraș Buhuși, județul Bacău” 486,585.20
4 „ Modernizare strada Tineretului, oraș Buhuși, județul Bacău ” 1,115,981.00
5 „ Modernizare strada Bodeşti, oraş Buhuşi, judeţul Bacău ” 3,403,238.26
6 „ Modernizare strada Casa de apă, oraș Buhuși, județul Bacău ” 1,621,860.00
7 „ Modernizarea infrastructurii rutiera de interes local, oraș Buhuși, OB1 Tineretului-Lețcana L=0,914km ” 1,706,033.33
T O T A L  B 11,842,869.79
TOTAL GENERAL (A + B) 14,000,000.00

 

23 COMENTARII

  1. Oare tre ‘ sa ne indatoram , sa ne vindem orasul pentru cateva strazi? de ce nu se acceseaza fonduri europene cum au facut si alte localitati. Acest imprumut imens va duce la marirea taxelor si impozitelor. Tot noi cetatenii orasului vom suferi !

  2. Ca se doreste terminarea proiectelor de infrastructura incepute e foarte bine. E nevoie de bani ptr asta asa ca trebuie gasite surse de finantare . Corect pana aici .De aici incolo e marea problema . Lucrari facute in bataie de joc , vezi ce mizerie a ramas pe str Libertatii dupa extinderea canalizarii , licitatii dubioase care permit accesul la lucrari a unor firme de doi bani cu trei angajati si un excavator . Ar mai fi multe de comentat dar nu vreau decat sa va intreb: Cine va platii banii astia ? Pot suporta buhusenii o asemenea povara? Ce locuri de munca sunt in orasul asta va intreb si aici ma refer la acele locuri de munca care aduc plus valoare nu cele din sfera serviciilor . Pensionarii defunctei Stofe Buhusi se duc incet incet la locul lor de veci , putinii angajati de la cele cateva croitorii din oras au salarii de mizerie . Ce ai facut domnule primar ca sa atragi bani si investitii in orasul pe care-l conduci de nu mai stiu cate mandate ? Cine iti da dreptul sa indatorezi un oras mort din punct de vedere economic ? E doar parerea mea , daca e gresita astept comentarii .

  3. Buna ziua, marti voi participa la dezbaterea publica… este o initiativa buna.
    As dori ca la dezbatere sa fie si prezentat raportul de specialitate al comisiei referitor la legea 273 /2006 actualizata cu argumente numerice referitoare la art 63 (4) si art64 ai art 65 (2) a.

    As dor sa fie o discutie tehnica sustinuta cu argumente numerice…. calcule… in preambulul proiectului de hcl se spune ca se verifica gradul de indatorare de 30 %.

    Eu am facut niste clacule si cred ca doar 60..63 % din suma indicata ar fi sustenabil a fi imprumutata.. oricum specialistii din domeniul economic si consilierii vor stabili in final acest lucru.

    citez :

    art 63(4) : (4) Unităţilor administrativ-teritoriale li se interzice accesul la împrumuturi sau să garanteze orice fel de împrumut, dacă totalul datoriilor anuale reprezentând ratele scadente la împrumuturile contractate şi/sau garantate, dobânzile şi comisioanele aferente acestora, inclusiv ale împrumutului care urmează să fie contractat şi/sau garantat în anul respectiv, depăşeşte limita de 30% din totalul
    veniturilor prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. a).

    ART. 64
    Fondul de risc
    (1) Pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea de către unităţile administrativ-teritoriale a împrumuturilor contractate de operatorii economici şi serviciile publice de subordonare locală se constituie fondul de risc în afara bugetului local.
    (2) Fondul de risc se păstrează în conturi separate, deschise la unităţile teritoriale ale Trezoreriei Statului, şi se constituie distinct pentru garanţii locale la împrumuturi interne şi, respectiv, pentru garanţii la împrumuturi externe.

    ART 65.
    Împrumuturi din contul curent general al Trezoreriei Statului
    (2) Valoarea totală a împrumutului care poate fi angajat de autorităţile
    administraţiei publice locale, potrivit prevederilor alin. (1), este supusă
    următoarelor limite:
    a) nu va depăşi 5% din totalul veniturilor estimate a fi încasate pe durata anului bugetar în care se face împrumutul, în regim derogatoriu de la prevederile art. 63 alin. (4);

  4. Cu Fondurile Europene e mai greu de FURAT….dar ,sau descurcat Baieti nostri ca sunt Capabili…In legatura cu Creditul de la BANKA…nu-i mai poate Controla Nimeni…Asa ca e Liber la Furaciune…Problema mea este ? cum o sa-si imparta Prada…>))) Pacat…ca o sa-si Scoata OCHII…:)) si o sa ramana ORASUL fara mintile astea Luminate.

  5. Trebuie sa va spun ca primaria nu organizeaza aceasta dezbatere din proprie initiativa. Dimpotriva, a fost solicitata de societatea civila. Sper ca cei din Consiliul Local vor da dovada verticalitate si nu vor vota pentru imprumut, sper ca nu vor vota anexarea bugetului local la banci pentru urmatorii zeci de ani.
    Voi fi marti negresit acolo! Sta in puterea noastra sa nu ni se vinda viitorul. Vor fi intrebari la care asteptam raspunsuri. Sper ca buhusenii vor sti sa spuna NU VREM IMPRUMUT. Vrem de la echipa de conducere sa atraga fonduri nerambursabile, nu sa ne colecteze taxele si sa le duca la banci!!!

  6. Tot orasul arata ca dupa razboi, oribil, mizerabil. Cu imprumut sau fara tot trebuiesc asfaltate strazile. Cei care sariti in sus cand auziti de imprumut probabil ca locuiti pe strazi asfaltate. Noi in Bodesti nu am avut niciodata strada asfaltata, eu m-am saturat sa-mi stric masina pe pietris si gropi. Prefer sa platesc un impozit mai mare dar sa arate si orasul asta mai civilizat. E mai usor sa arati cu degetul dar sa nu fii dispus sa faci nimic, nu-i asa?

  7. Domnu andries, doar nu credeti ca va arogati dreptul ca ati impins primaria sa organizeze aceasta dezbatere…ar fi un tupeu 4extrem !
    Cat despre lucrari NOI, ce sa vorbim… NICI LUCRARILE IN CURS NU SNUT TERMINATE !

  8. Oare era necesar acum sa renovam cu bani multi Casa de cultura care niici macar nu este in proprietatea CLBuhusi ?Ce legatura este intre firma care renoveaza Casa de cultura si familia Turcea ?Ar fi indicat sa intrebam DNA!Vom propune marti ca platile pentru lucrarile preconizate sa fie afisate lunar cat si firmele beneficiare dar mai ales reprezentantii lor.Cetatenii orasului au dreptul sa stie unde se duc banii lor si pe cine imbogatesc.Daca va fi aprobat imprumutul de CLBuhusi trebuie sa tinem seama ca in CL sant cetateni care au in jur de 70 ani pentru care nu mai conteaza cat de bun sau rau este contractarea imprumutului asa ca ar trebui sa se abtina .

  9. Dle Cucu, sigur nu imi arog nimic, doar mentionez faptul ca primaria nu a avut initiativa proprie in vederea organizarii dezbaterii. Faptul ca si eu am solicitat in mod scris treaba asta e doar un modalitate de a-mi expune un punct de vedere in elaborarea unei Hotariri de CL. Am scris pe o pagina de socializare https://www.facebook.com/buhusiulnostru/posts/425108440996322 exact despre situatia pe care si dvs ati sesizat-o si anume faptul ca nu se respecta transparenta decizionala.

  10. Rata acoperiri serv.datoriei se det. ca raport dintre venituri nete si serv.datoriei: venituri nete= impozite , taxe ,etc( care ulterior se pot dubla sau chiar tripla in urma unei hot a C.L.)
    serv. datoriei = rata la credit+dob. +comisioane
    Atentie Acest credit nu genereaza venituri , iar acest criteriu se inlocuieste cu o declaratie pe propria raspundere a ordonatorului de credit privind asigurarea sustenabilitatii financiare , insotita de Hot. C. L.
    Deci d-lor consilieri hotararea in totalitate va apartine !

  11. Strada tineretului modernizata acum 4-5 ani dupa primii 2 ani nea primaru a inceput sa faca santuri de-a latul strazii sa justifice niste bani … cica lucrari …. de kkt fura bani!!! decapau 2-3 cm de asfalt strat de uzura il repuneau in opera cu putin “adeziv de buna calitate” pt limitatoare de viteza…. si cum plombele nu vor inlocui niciodata ceva bun … “cad” si cum “cad ” ele asa… in fiecare an in ultimii 3 ani NEA PRIMARU justifica cheltuieli (FURT de bani) prin reabilitare… reparare… cum vreti voi sa o numiti.

  12. De ce nu este inclusa si str. Dimitrie Cantemir , fiind aproape de centru si nu are canalizare ? Care este criteriul de a alege strada pt. reabilitare si modernizare ? Daca tot ne imovaram de ce nu beneficiem toti ? C-asa-i la noi !

  13. De ce nu este inclusa si str. Dimitrie Cantemir , fiind aproape de centru si nu are canalizare ? Care este criteriul de a alege strada pt. reabilitare si modernizare ? Daca tot ne impovaram de ce nu beneficiem toti ? C-asa-i la noi !

  14. Vom propune maine ca imprumutul sa creasca cu 30% pentru a extinde lucrarile de pe AICuza pana la restaurantul de la Runc. Astfel daca drumul pana la restaurant(fara hotel) va fi astfaltat ca lumea iar apa si canalizarea vor fi acolo ,oare ce pret ar lua Turcea pe restaurant?Domnule Primar lasati vrajelile,ca ne-am saturat,stiti la fel de bine ca toti buhusenii ca mai aveti un singur drum de facut la p……………!

  15. Salut. Am analizat hcl cu previziunile de crestere a bugetului pe 2015 pana in 2018. Totul se bazeaza pe crestere fe impozit gradual de 5% pe fiecate an… adica cu 600 mii ron… pana in 2018… fata de acest an vor fi majorari de aprox 15%. Problema este ca si chelt vor creste tot cu 15 proc…. daca nu vor creste chelt.. cei 600 mii ron pot fi rata pentru imprumut… producand in 8 ani un deficit de 30%. Asadar poate fi un imprumut de maxim 8200 mii ron estimat la 10% anual dobanda. iar in 8 ani trebuie facuta redresare economica. Din calc mele rezulta ca 14 mil lei produc 15% rata de indatorare pe loc… 8200 mii ron… produc deficitul max acceptat de lege abia peste 8 ani. Se poate apoxima si ca 5% din 16 000 000 lei cat e prezentat venitul propriu al clb. O reducere de la 14000 mii la 8200 mii cred ca e mai acceptabil…mult mai util ar fi fonduri europene… dar daca trece in forma cu imprumutul …. mai mult de 8200 mii… nu cred ca e fezabil. Eu o sa incerc marti sa justifuc ca doar 8200 ar fi bine si nu 14000 mii ron. Ar fi util de facut economie de 6000 mii ron plus dobanzile aferente la 14 ani…nu stiu si daca consilierii vor avea aceeasi parere. Probabil stiu ca au facut previziunile pe crestere de 15% taxe locale in decurs de 3 ani.

  16. Costul pentru acest credit este enorm( dobanda ff mare, comisioane ,alte costuri legate de creditare, etc ) , iar platitorii suntem noi , cu precadere cei ce muncesc pe branci pentru un salariu modic, pensionarii. Nu cred ca cetatenii acestui oras va dorii sa plateasca imp. si taxe de 2 chiar 3 ori mai mari , iar gropile din asfalt stau in continuare la loc de cinste , apa curenta si canalizarea inexistenta in sec.21

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here