Descoperire arheologică valoroasă la Buhuși a unui polițist de la Poliția Locală Buhuși

5.433

Constantin Ciprian Cojocaru, polițist la Poliția Locală Buhuși, spirit elevat, autodidact, este îndrăgostit de istorie. Membru al cluburilor METAL-DETECT Roman și A.P.I. Bacău, are autorizație, de la Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, pentru deținerea și folosirea detectoarelor de metal. Pasiunea pentru arheologie îl locuiește sublim.

Pe 20 august 2018 a descoperit la Racova o brățară de bronz dacică, un fragment de brățară de bronz cu motiv de cap de șarpe, un vârf de săgeată din bronz, un fragment dintr-o armură de bronz. În același an, tot la Racova, în ziua de 6 noiembrie a descoperit un topor tip Celt, din epoca Bronzului. La Blăgești, în ziua de 19 aprilie 2019, căutările i-au fost încununate de găsirea unui alt topor tip Celt din epoca Bronzului.

Recent, cu o zi înainte de Paște, în istoricul codru al Runcului, Buhuși, a descoperit două superbe topoare tip Celt și un vârf de săgeată. „Topoarele și săgeata, ne-a spus descoperitorul, sunt din epoca Bronzului, cultura Monteoru, probabil. Sunt turnate în matriță de bronz și, din punct de vedere istoric, sunt foarte valoroase”. Primarul orașului, ing. Vasile Zaharia, și viceprimarul, ing. Daniel Rezmireș, cărora Constantin Ciprian Cojocaru le-a predat obiectele istorice, sunt de-a dreptul încântați și nu exclud perspectiva deschiderii unui șantier arheologic în pădurea Runc.

Obiectele vor fi predate Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, pentru a fi gestionate și expertizate.

Topoarele, turnate din bronz, trădează fericit existența unei culturi/ civilizații consolidate și din perspectiva realizării unor asemenea obiecte. Tehnica fabricăriilor cochetează cu arta și știința. Elemente interesante ale structurii topoarelor vizează protecția utilizatorului, dar și preluarea / multiplicarea forței acestuia, sunt rezistente.

Designul este cuceritor pentru această epocă.

Asemenea obiecte descoperite trebuie predate autorităților. Ceea ce Constantin Ciprian Cojocaru a și făcut, operativ, de fiecare dată. Muzeul Național de Istorie realizează evaluarea finală a obiectelor și, potrivit legii, cel care le-a descoperit primește o parte din valoarea acestora.

Până acum, buhușeanul Cojocaru nu a primit nimic, pentru nicio descoperire realizată, dar speranța trăiește. Zice Constantin Ciprian Cojocaru: ,,Pentru mine, activitatea aceasta este un hobby. Nu vreau să mă îmbogățesc din asta. Dacă ar fi posibil, aș dori ca aceste exponate să facă parte din patrimoniul Muzeului Buhuși. În Marea Britanie, unde există cele mai permisive legi ale acestui domeniu, specialiștii evaluează oficial obiectele descoperite și îți propun o sumă de bani. Dacă îți convine, predai obiectele. Dacă nu, poți să le păstrezi și chiar să-ți amenajezi un muzeu personal…”

„Cu membri ai cluburilor din care fac parte organizăm tabere de cercetare pe diferite teme. De pildă, am fost la Posada, pentru a descoperi locul în care a avut loc celebra bătălie. Cred că nici 10 la sută dintre obiectele cu valoare arheologică istorică n-au fost descoperite în România”, a adăugat Constantin Ciprian Cojocaru.

Ion Fercu – desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here