Decese cu nemiluita, nasteri foarte putine

3.661

Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanelor Buhusi deserveste o populatie de 39 492 locuitori ai orasului Buhusi si ai celor trei comune arondate: Blagesti, Gârleni si Racova. In anul 2012 au fost eliberate 4471 carti de identitate si 130 carti de identitate provizorii, au fost efectuate 1669 schimbari de domiciliu, din care 548 in aceeasi localitate si 1 121 dintr-o localitate in alta. A fost intensificata colaborarea cu mediatorii sociali Masica Mihaela si Stan Gabriela, urmarindu-se identificarea unor solutii pentru inregistrarea tuturor etnicilor romi la starea civila si punerea lor in legalitate cu acte de identitate, precum si prevenirea abandonului in maternitate. In acelasi au fost introduse in instanta trei actiuni de inregistrare tardiva a nasterii, finalizate cu inregistrarea minorilor in registrele de stare civila ale primariei de la locul nasterii. Pentru orasul Buhusi, in 2012 au fost inregistrate/transcrise 55 acte de nastere. Toti copiii au fost nascuti in strainatate sau, cum spune un profesor, „au fost inregistrate doua viitoare clase de elevi care vor invata in strainatate…”

Au fost consemnate 89 de casatorii, din care doua au avut loc in strainatate. Numarul deceselor a fost foarte mare: 274. Cu privire la decese este necesara o mentiune: numarul buhusenilor decedati in 2012 este mult mai mare, intrucât unii au murit la spitalul bacauan, de pilda, fiind inregistrati in Bacau… Salariatii SPCLEP au eliberat 787 de certificate de nastere si 218 certificate de casatorie (in locul documentelor pierdute, deteriorate sau pentru ca era nevoie de tipul nou de certificat) . N-au lipsit schimbarile de nume (3). „Mai ales dupa casatorie, spune jurista Oana Mihai, secretar al Orasului, unele doamne constata ca numele nou nu le place si revin la vechiul nume. Uneori si sotii acestora preiau numele sotiilor”.

 

Ion Fercu

2 COMENTARII

  1. da, foarte buna, de aia nu se stie exact care este numarul de alegatori cu drept de vot in Romania, din cauza ca se nasc la Buhusi si mor la Bacau, mama lor de smecheri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here