De ce mama dracului va faceti ca nu vedeti?

6.384

V-ati astâmparat foamea de dezastru, privind catre rezultatele de la bacalaureat? Nu? Ok! Mai e si mâine o zi, când vor fi afisate rezultatele de la contestatii. Nu v-ati plictisit aratând cu ochii catre elevi, profesori si parinti? Drama bacalaureatului? O drama provocata de guvernanti, nu (doar) de catre cei aratati cu degetul. De ce? Pentru ca…

1. Declarat (prin lege) prioritate nationala, Învatamântul este paria societatii (subfinantat, subfinantat, subfinantat).
2. Lipseste motivatia. Daca poti sa ajungi guvernant, multimiliardar, VIP de toate tipurile cu statut de semi-analfabet, la ce mai foloseste cartea?
3. De vreme ce aproape nimeni nu-i angajeaza pe absolventii nostri performeri, aruncându-i peste granite sau în somaj, chiar asa: la ce mai foloseste cartea în România?
4. Prin vointa Ministerului, a Parlamentului, unii dintre cei care s-au prezentat acum la bacalaureat au intrat în liceu cu nota 1 obtinuta la evaluarea nationala de la clasa a VIII-a. De ce aruncati cu pietre în liceele cu zero promovabilitate, daca stiti despre asta? Unui analfabet de 14 ani îi vorbesti în zadar despre Einstein si calculul integral; nu credeti?
5. I-am aruncat pe parinti, ca salahori si menajeri, prin toata Europa, multi adolescenti au ramas singuri acasa, devenind clientii barurilor, drogurilor, desfrâului si masa de manevra pentru campaniile electorale.
6. Acum 30 de ani, la facultatile cu profil pedagogic erau si 20 pe un loc, la admitere. Astazi aproape ca te însfaca de pe strada, ca sa devii profesor.
7. Vedeta sistemului de învatamânt a devenit portofoliul (un maldar de hârtii, un absurd kafkian al birocratizarii). Daca ai portofoliu ochios, nimeni nu te mai întreaba daca stii carte, ca profesor, sau daca le-o mai transmiti si elevilor.
8. Daca un profesor (sunt mii si mii în aceasta situatie!) nu face altceva decât sa mimeze munca (duce catalogul în clasa, îl readuce în cancelarie), nu ai ce sa-i faci, ca manager. Daca încerci sa-l arunci peste bord, intervin justitia si politicul si te aseaza la colt.
9. Profesorul-model pentru cei mai multi? Cel care se trage de sireturi cu elevii sau, culmea, cel care este foarte exigent cu elevii (note mici…), dar nu manifesta exigenta elementara fata de el. Mimacii catedrei sunt vedetele.
10. În proportie covârsitoare, învatamântul universitar particular (dar nu numai), un sabotor oficial al învatamântului preuniversitar, a devenit, sustinut de politicienii de toate culorile, o fabrica de diplome, o dugheana jenanta. Examenele de admitere au disparut. Examenele curente, licentele, masteratele, doctoratele: o afacere rusinoasa despre care stim toti. De ce sa ne mai stresam neuronii cu buchisitul?
11. Gata, am depasit spatiul tipografic destinat editorialului! Opreste-te, omule!, zice seful ziarului. Ma opresc, dar nu înainte de a va întreba, cu mare respect: de ce mama dracului va faceti ca nu vedeti toate astea, atunci când va hraniti voluptuos cu drama Învatamântului nostru, cu drama noastra, a tuturora?

 

 

 

 
Ion Fercu
desteptarea.ro

9 COMENTARII

  1. Cata adevar in tot ce ati scris.. Romania total schimbata din punctul asta de vedere in comparatie cu epoca de aur.. Se respectau valorile si era in totalitate valabil un proverb: Cine are carte are parte!

  2. Eu cred ca elevii din ziua de azi…nu mai privesc cu interes scoala…deoarece ..vad in jurul lor o multitudine de exemple gen absolventi de facultate someri…vad salarii mizere…si asta ii impinge sa aiba un dezinteres total fata de scoala…toti am visat la occident..(sunt si eu unul dintre ei am renuntat la facultate ) sperand la o viata mai buna…sa muncim pe niste bani frumosi..sa-i strangem si sa ne intoarcem in tara sa ne facem o mica afacere..sau sa ramanem definitiv acolo .dar cum spunea cineva mai sus…occidentul e intr-o criza economica. foarte grava…si mare lucru nu mai poti sa mai  faci nici acolo …decat cu putin noroc …sau sa ai cunostinte acolo….oricum eu personal..o sa incerc sa imi traiesc viata cat mai departe de romania…stiu ca e urat ceea ce imi doresc pe viitor..si.ca mine sunt multi tineri…din pacate….dar romania…e in deplina decadere…o sa fie din ce in ce mai rau…si asta ne-a facut pe toti sa uitam ce inseamna patriotism….

  3. Domnule profesor, nu pot decat sa va sustin moral in acasta lupta… Am vrut capitalism si l-am imbratisat … Ne mandream cu elevi eminenti si respectosi… Cum sa iti inveti copilul sa isi ceara scuze sau sa spuna va rog? Acestea nu mai sunt considerate calitati, ci slabiciuni!

  4. se ajunge la un post important  si fara o diploma–din pacate–cat au studiat consilierii.primarul,anumite doamne profesoare…..s-au trezit cu o diploma in buzunar dupa casatorie……

  5. teoria este frumoasa, dar practica….. . ne agitam fara nici un rezultat, dar in fine cum legile sunt facute de hoti pentru hoti, asa este si in sistemul de invatamant (conteaza muntele sau muntii de hartie) pe care un profesor este obligat sa il realizeze, cu toate ca suntem o tara ecologista, toate astea ar putea foarte bine sa fie facute pe suport c.d. . FELICITARI PENTU CEI CARE AU LUAT EXAMENUL MATURITATII

  6. Cu respect,domnule profesor,aveti perfecta dreptate.Daca ar fi mai multi ca noi,Romania s-ar schimba(in bine).Acesta este adevarul.Cu respect Robert.

  7. Domnule, tot articolul este sub semnul unui grosolan standard dublu de care abuzati, si in care isi gasesc o usita de scapare, pentru a fi exonerati de vina esecului educational, miile de absolventi ai clasei a XII-a. 

    In primul rand, asta este tara in care traim; asta avem, cu asta defilam – bugete alocate dupa placul guvernului in functie de interesele mai mult sau mai putin proprii, conducatori care sfideaza bunul simt si natiunea si asa mai departe.

    Dar de la a fi nemultumit de guvern pana la vina integrala pentru miile de absolventi de clasa a XII-a pentru ca n-au reusit sa citeasca niste opere (si-asa vai de mama lor, ca in ele nu se promoveaza decat rele-moravuri sau sunt pur si simplu lipsite de valoare artistica) si sa isi expuna un punct de vedere asupra lor, si inca doua probe de tot rasul care comparativ cu prima sesiune de la orice facultate serioasa vor fi considerate banalitati.

    De asemenea, nu este nici vina profesorilor. Bine sau prost pregatiti, nu ar avea ca placere vinovata sabotarea elevilor. In plus, nu le putem pretinde nimic mai mult decat indrumarea tinerilor in acea disciplina; de aici pana la a le cere sa le dea mura-in-gura (nu stiu ce ar implica asta) unor ahtiati de Facebook si manele este cale lunga, si lucrul acesta nu intra in atributiile unui profesor.

    In fond, victimizarea tinerilor nu este benefica nici pentru ei insisi, nici pentru natiune in general. In incheiere, pot spune ca nu sunt vreun om frustrat care nu intelege tinerii, ci dimpotriva am dat BAC-ul acum trei ani, am invatat maxim o saptamana, l-am promovat cu note mari si am intrat la facultatea dorita, nefiind marcat de asemenea platitudini pe care le expuneti in articolul dumneavoastra. Numai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here