Smântâna este un ingredient esențial pentru majoritatea preparatelor culinare. De la ciorbe, tocănițe sau papanași, aceasta asigură un gust desăvârșit mâncării și oferă organismului numeroase beneficii.
Deși smântâna este considerată un aliment gras, nivelul de colesterol este mult mai scăzut decât în cazul untului, de exemplu. Aportul proteic al smântânii este similar celui pe care îl oferă brânza sau laptele. În același timp, smântâna este mai ușor absorbită de organism, decât laptele, oferind senzația de sațietate și stimulând digestia.
Iată care sunt beneficiile consumului de smântână:
Smântâna este o sursă importantă de nutrienți, grăsimi, calciu și fosfor. Toate acestea fortifică sistemul imunitar și furnizează organismului energia necesară pentru a-ți desfășura activitatea zilnică la randament maxim.
- Sistem osos și cardiovascular puternic
Fosforul din smântână ajută la sănătatea oaselor, gingiilor și a smalțului dinților. Fosforul participă la prevenirea osteoporozei și la funcționarea optimă a inimii.
Conține vitaminele A, B2 și B12
Aportul de vitamina A contribuie la îmbunătățirea vederii și ajută ochii să se adapteze mai ușor la schimbările de lumină și la întuneric.
Vitamina B2 ajută la regenerarea celulelor pielii, la menținerea sănătății părului, unghiilor și a pielii. Vitamina B ajută și la digestia fără probleme.
Vitamina B12 este implicată în procesul de formare a celulelor roșii din sânge și în același timp, protejează sistemul nervos.
- Elimină riscul colesterolului mărit și a bacteriilor în organism
Smântâna mai conține și lecitină care scade colesterolul și protejează împotriva aterosclerozei.
Microorganismele benefice din compoziția smântânii elimină riscul reproducerii florei putrefactive a intestinului. Acest proces încurajează dezvoltarea bacteriilor benefice pentru organism.
Poate fi smântâna introdusă în alimentația copilului?
Smântâna este indicată la micul dejun datorită senzației de sațietate pe care o asigură. Caloriile mari se explică prin cantitatea de grăsime pe care o include acest aliment.
Smântâna poate fi introdusă în regimul alimentar al copilului încă de la vârsta de 6 luni. Se recomandă atenție la orice reacție alergică sau intoleranță la lactoză. Sfatul medicilor este acela de a se consulta un specialist în prealabil și de a fi respectată regula celor 4 zile.
Smântâna este accesibilă în orice magazin fizic sau online. La ora actuală există zeci de metode de a folosi smântâna în rețete sau pentru a fi consumată ca atare.
De exemplu, poate fi servită pe pâine caldă sau inclusă în prăjituri, torturi, înghețate sau creme.
Mai mult, smântâna pentru gătit poate fi un adaos excelent pentru paste, salate, supe creme, sosuri pentru cărnuri, etc.
Puțini știu faptul că smântâna încurajează activitatea creierului și a corpului. Datorită conținutului mare de grăsimi, smântâna este consumată în cazurile de anemie și epuizare fizică.
Consumul regulat de smântână cu miere sau zahăr ajută la optimizarea stării de spirit. Mai mult, utilizarea smântânii cu miere, zahăr sau sare adăugată se recomandă după o boală sau intervenție chirurgicală. Comandă smântână fermentată de pe Laktotrio și imunizează-ți organismul în timp ce mănânci tot ce îți place!
Ca produs pentru consum extern, smântâna grăbește vindecarea arsurilor solare. Aplică un strat subțire de smântână pe piele pentru a ameliora durerea și a înmuia pielea.
Consumul de smântână este încurajat de nutriționiști. Însă este bine ca în prealabil să te informezi referitor la conținutul caloric, contraindicații și altele. Doar așa te vei putea bucura de savoarea acestui aliment în combinații culinare delicioase, riscurile vor fi minimizate, iar beneficiile nu vor întârzia să apară.
Sursa foto: pixabay.com.