Conform recensământului populației din 2011, aproximativ 200 de buhușeni celebrează astăzi, 12 aprilie 2020, Sfintele Paști!
Cei mai mulți sunt romano-catolici, dar sunt și buhușeni de alte confesiuni, cum ar fi reformații, unitarienii sau evangheliștii.
Paştele catolic şi ortodox este, de obicei, sărbătorit la date diferite, pentru că cele două mari Biserici calculează data Învierii lui Iisus după două calendare diferite. Data Paştelui diferă din anul 1582, când Biserica romano-catolică a trecut la calendarul gregorian, iar Biserica ortodoxă a rămas după calendarul iulian.
Diferenţa între Paştele catolic şi cel ortodox poate varia de la o săptămână, la cinci săptămâni, dar câteodată pică în acelaşi timp.
Data prăznuirii Paştelui este, spre deosebirea de cea a Naşterii Domnului, variabilă, în funcţie de prima lună plină de după echinocţiul de primăvară. Catolicii stabilesc prima luna plină de după echinocţiu folosind o serie de calcule şi tabele ecleziastice, pe când ortodocşii iau ca reper luna plină astronomică.
Pentru unitarieni, Paștele „este o sărbatoare a învierii spirituale, adică a ideilor și a preceptelor pe care Iisus le-a propovaduit”.
Cea mai cunoscută tradiţie catolică de Paşte de la noi din ţară este stropitul, un obicei care provine din Germania. La început, stropitul se facea cu apă, însă în prezent este folosit şi parfumul. Stropitul cu apă simboliza purificarea. Întrucât apa provine din fântâni, a apărut şi împodobitul cu ouă a fântânilor din satele populate de catolici.
Această tradiție este împărtășită și de reformați și este practicată de popoarele cu origine germanică şi în amintirea zeiţei fertilităţii şi a primăverii, Ostera. De aici vine şi denumirea Paştelui în germană, “Ostern”.
Datorită pandemiei COVID-19, anul acesta, sărbătoarea Paștelui, atât a celui catolic, cât și a celui ortodox, va avea loc cu respectarea măsurilor de izolare socială. Slujbele vor fi transmise la televizor sau online și va trebui să renunțăm la aprinderea lumânărilor la cimitir pentru cei dragi, trecuți în neființă.
Accesul în cimitire este permis doar pentru oficierea slujbelor de înmormântare și atunci cu respectarea numărului de 8 persoane. Nerespectarea Ordonanțelor Militare se sancționează cu amendă între 2.000 și 10.000 de lei.