Coregrafa Miriam Răducanu (95 de ani) a obţinut Premiul de Excelenţă la Premiile Radio România Cultural

2.645

Premiile Radio România Cultural au fost decernate ieri, 30 martie 2020, ..la radio, în contextul pandemiei. Premiul de excelență a fost adjudecat de coregrafa Miriam Răducanu (95 de ani), un profesionist cu rădăcini la Buhuși.

„Sunt emoţionată şi onorată de faptul că primesc acest premiu. Sunteţi oameni calzi, oameni buni, oameni care înţeleg că prin cultură se pot salva oamenii. Că se pot vindeca răni şi, în viaţa mea, de foarte multe ori am fost în această situaţie. Ca atare o cunosc bine. Dar, încă o dată, vreau realmente să vă urez ca în vremurile astea atât de grele să puteţi totuşi convinge în continuare oamenii care vă aşteaptă cu intereş cu stimă în casele lor, în ideea şi în speranţa că, viaţa care nu e deloc simplă acum, undeva, rămâne pentru ei foarte interesantă. Vă urez mulţ mult succes. Depinde de voi. Sunteţi foarte tineri şi îmi fac mari speranţe”. – Miriam Răducanu, câștigătoarea Premiului de Excelență al Radio România Cultural 2020.

S-a născut în Piatra-Neamţ (1924), dar a crescut în Buhuşi, în Colonia Fabricii de Postav. „Asta datorită tatei, care lucra ca funcţionar acolo. Colonia aceasta alcătuia o comunitate aparte. Datorită importanţei şi amplorii fabri- cii, în permanenţă erau aduşi din afară specia- lişti străini. Ca atare, comunitatea reprezenta, de fapt, un amestec de naţii şi de tradiţii. Într-o casă locuia un inginer din Belgia, în cealaltă unul din Norvegia, într-alta era un funcţionar din Germania, dincolo, cineva din Cehoslovacia… Aşa cum eram şi noi, de alt- fel, căci tata a fost cetăţean cehoslovac – conform împărţirii lumii din acea pe- rioadă.” (extras din Monografia orașului Buhuși – 2018)

Coregrafă, dansatoare și profesoară de dans, Miriam Raducanu a revoluționat dansul modern din Romania prin modul in care a folosit sincretismul dintre arte in dans. A fost mentorul cunoscutului coregraf Gigi Caciuleanu, alaturi de care a initiat la sfarsitul anilor “60, o serie de manifestari artistice intitulate Nocturne, desfasurate pe scena Teatrului Tandarica, in cadrul cărora se realizau intr-o sinteza perfecta spectacole de dans, poezie si teatru. Miriam a predat, timp de 40 de ani, la Liceul de Coregrafie Floria Capsali din Bucuresti, dar și patru ani la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale din Bucuresti. Miriam Raducanu este creatoarea unei poetici a dansului, iar la cei peste 90 de ani ai săi încă dansează destul de des, merge la spectacole de teatru și dans, are „ucenici”, gândește creativ și trăiește la maxim fiecare clipă, considerând că dansul este un mod de viață.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here