Conform legii, trebuie sa completăm Declarație pe Propria Răspundere dacă părăsim orașul Buhuși

1.673

Începând cu data de 15 mai 2020, cetățenii nu au nevoie de Declarație pe Proprie Răspundere pentru a circula în interiorul localităților de reședință și în interiorul zonelor metropolitane.

Conform Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţională, Zona Metropolitană a Municipiului Bacău este formată din următoarele localități: Berești-Bistrița, Buhoci, Faraoani, Filipești, Gioseni, Hemeiuș, Itești, Izvoru Berheciului, Letea Veche, Luizi Călugăra, Măgura, Mărgineni,Odobești, Prăjești, Blăgești, Gârleni, Sărata, Săucești, Secuieni, Tamași, Traian.

În schimb, un document publicat în decembrie 2019 de Comisia Europeană și Guvernul României privind dezvoltarea zonelor metropolitane din România, include și orașului Buhuși în Zona Metropolitană Bacău.

Includerea orașului Buhuși în Zona Metropolitană Bacău a fost aprobată în Consiliul Local Buhuși prin HCL 66 / 2014, dar localitatea noastră nu se regăsește în Legea 351 / 2001, cu completările și modificările ulterioare, și nici pe site-ul Asociației Zonei Metropolitane Bacău

Autoritățile județene se încurcă în declarații. Prefectul Liviu Miroșeanu, reprezentantul Guvernului în teritoriu, susține că Zona Metropolitană există doar pe hârtie. Acesta este contrazis inclusiv de colegul său de partid, directorul adjunct al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bacău, Ilie Bîrzu (PNL), care a spus că că Zona Metropolitană este constituită juridic.

În urma unei interpelări pe acest subiect, Inspectoratul de Poliție Județean Bacău oferă site-ului bacau.net un răspuns cel puțin ambiguu:

Polițiștii aplica legislația în vigoare. Scopul nostru nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului Covid 19, astfel că, în contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii vor acționa, în principal, pentru informarea cetățenilor cu privire la noile reguli. De asemenea, în situația în care vor fi constatate abateri de la lege, acestea vor fi sancționate conform legislatiei penale și contravenționale în vigoare, în funcție de fiecare faptă în parte. Multumim tuturor celor care au înțeles că numai împreună vom reuși să depășim această perioadă.

În orice caz, pentru a evita o posibilă amendă, TREBUIE SĂ COMPLETAȚI DECLARAȚIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE în cazul deplasărilor în afara orașului Buhuși. 

Modelul nou de declarație poate fi descărcat de AICI.

 

 

 

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Daca plecam in alta localitate si ne intoarcem dupa 2-3 zile, cum trebuie completata declaratia? Ce trecem la Adresa locuintei si la locul deplasarii?

  2. Daca plecam in alta localitate si ne intoarcem dupa 2-3 zile, cum trebuie completata declaratia la intoarcere? Ce trecem la Adresa locuintei si la locul deplasarii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here