Ciolpani – Mănăstirea renăscută după Revoluție

18.985

manastirea ciolpani buhusi

Mănăstirea, amplasată la circa trei km de orașul Buhuși, este singurul lăcaş de rugăciune din țară ce poartă hramul Sfântului Mucenic Emilian de la Durostorum, martir care a trăit și a murit pentru credința în Hristos în secolul al IV-lea și ale cărui sfinte moaște au fost îngropate la Gedina, lângă orașul bulgăresc Durostorum. O parte din moaștele acestuia se găsesc aici, la Cioplani.

manastirea ciolpani buhusi 2

Mănăstirea Ciolpani constituie unul dintre locurile de pelerinaj consacrate din județul Bacău. Aceasta se află în imediata apropiere a altei mănăstiri, Runc, până la care mai sunt de parcurs doar trei km. Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de sulițașul Ciolpan, călugărit aici și de la care se trage și numele schitului. În 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuță din lemn de stejar, care există și astăzi în cimitirul mănăstirii, ca monument istoric.

Rămasă pustie de-a lungul vremii, mănăstirea a fost redeschisă, imediat după Revoluţie, în anul 1991 când un localnic a donat o fâșie de pământ pe care s-au început construcțiile la noul lăcaș, cu osteneala maicilor şi a arhimandritului Emilian Panait, starețul mănăstirii Runc. Prima dată a fost ridicat paraclisul ce poartă hramul Adormirii Maicii Domnului, iar în anul 1993 a fost sfințit locul unde avea să fie construită biserica mare închinată Sfantului Mucenic Emilian de Durostorum.

interior_ciolpani_buhusi

Lucrările au început în anul 1993 şi au fost finalizate patru ani mai târziu, respectiv în anul 1997. Tot în această perioadă a fost sfinţit complexul monahal. Despre sfânta mănăstire de la Ciolpani vă putem spune că este de o frumuseţe impresionantă. Biserica este construită în formă de cruce, planul de bază respectând arhitectura tipic moldovenească. Dacă veţi păşi pragul acestui sfânt lăcaş, cu siguranţă veţi fi impresionaţi de pictura în frescă, de catapeteasma realizată din lemn de stejar sculptat şi de simplitatea mobilierului. În prezent, obştea mănăstirii însumează circa 60 de vieţuitoare.

ciolpani2
ciolpani3
manastirea ciolpani buhusi 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here