Centenarul Filmului Românesc: Istorie, Suflet, Remember

1.053

Consiliul Local și Primăria Buhuși, Casa de Cultură a orașului au gestionat fericit găzduirea manifestărilor din cadrul proiectului național Centenarul Filmului Românesc, în zilele de 26-27 ianuarie. Inițiat de ARTIS Iași și MIA Chișinău, având ca organizatori Primăria Iași, Ateneul Iași, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” și co-organizator pe AGERPRES, proiectul s-a bucurat și de susținerea presei locale și naționale.

„Pentru a întregi harta României Mari”

În prima zi, în cochetul hol al Casei de Cultură, a avut loc vernisajul expoziției „România-Evoluție”, o ediție specială realizată pentru Centenarul Marii Uniri. Andrei Giurgia, carismaticul manager-România al proiectului, a spus, la vernisajul expoziției: „Cinematografia este un personaj potrivit pentru înțelegerea istoriei, a culturii, a evenimentelor, a psihologiei și a durerilor unui popor. Astfel, celebrăm împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire prin Centenarul Filmului Românesc și aducem istoria românilor pe marele ecran. Critici de film, regizori, politologi, specialiști din diverse domenii ale culturii au ales 100 de filme pe care le-am dus/ le vom duce în 100 de localități din România, Republica Moldova și Cernăuți. Filmele au fost/ sunt/ vor fi vizionate și discutate, în sesiuni de Q&A, cu 100 de personalități de seamă ale cinematografiei și ale culturii. Am pornit la drum în Caravana Cinematografică a Centenarului, pentru a întregi harta României Mari.

Am găsit la Buhuși o atmosferă minunată pentru acest proiect. Edili grozavi, public de excepție”. Primarul orașului, Vasile Zaharia, a continuat: „Îndrăznesc să spun, în acest context, acestui elevat public, faptul că Unirea de la 1859 a fost Marea Unire. Fără aceasta, statul român poate că nu ar fi existat sau ar fi avut o altă traiectorie a ființării. Firește, Unirea de la 1918 este istorică, întemeietoare. Această expoziție este emblematică pentru trecutul zbuciumat al ființei noastre naționale. Proiecțiile de film, întâlnirile cu regizori și actori schițează chipul unei manifestări de admirabile. Istorie, Suflet, Remember… Unul dintre filmele pe care le vom viziona este regizat de Elisabeta Bostan, buhușeancă, una dintre marile personalități ale culturii/ cinematografiei noastre. Am vorbit cu regizoarea noastră de excepție și, în vară, o vom avea ca musafir. Va fi o vizită-eveniment. O sărbătoare rară”.

„Spectacolul de circ mi se părea un miracol”

Publicul de toate vârstele a aplaudat minute în șir, în sala mare a Casei de Cultură, înainte de proiecția filmului „Saltimbancii”, regizat de Elisabeta Bostan, intervenția prin telefon a regizoarei. A fost un moment de mare emoție colectivă…

„Pentru mine, proiecția acestui film la Buhuși este un eveniment extraordinar. Aici, în copilărie – pe când nu exista atâta ură și atâta rău în lume, ca acum – cea mai mare bucurie era Ziua Crucii, atunci când venea circul în oraș. Spectacolul de circ mi se părea un miracol. Amintirea spectacolelor de circ de la Buhuși mi-a dat aripi pentru a realiza filmul «Saltimbancii». De treizeci de ani, nu am fost decât o singură dată la Buhuși, în trecere spre Piatra Neamț. Atunci m-am oprit un pic în orașul copilăriei mele. În această seară simt că sunt cu dumneavoastră în sală, trăiesc niște emoții extraordinare. Vă mulțumesc, dragi prieteni, că ați venit să vedeți filmul cu mine. Ce minune! La mulți ani cu dragoste, altfel viața-i pacoste!”, a spus regizoarea, cea care încă scrie, produce/ vizionează filme, promițând că, „mai spre vară”, va veni la Buhuși. Primarul i-a propus ca atunci, în cadrul unei festivități speciale, Casa de Cultură să primească numele dumneaei. Elisabeta Bostan a acceptat cu bucurie ideea.

„Să nu pierdeți vremea cu lucrurile care nu merită!”

În cea de a doua zi, spectatorii au vizionat filmul „Coborâm la prima”, în regia lui Tedy Necula, „un film cu povești adevărate de viață”, „despre nevoia de a-i iubi pe ceilalți”, „un film cu o emoție sinceră, cu un regizor de excepție”, a spus invitatul special, actorul Adrian Păduraru, protagonist al peliculei, cel care, după vizionare, a animat un dialog de poveste cu spectatorii, despre care a spus că sunt „de o tinerețe revoltătoare”…

Iată câteva mărturisiri ale actorului, ca răspuns la întrebările spectatorilor… „Aș vrea să vă stâng mâna fiecăruia. Sunteți minunați!”… „Să nu pierdeți vremea cu lucrurile care nu merită! Citiți cărți, faceți sport, închideți televizoarele!”… „De 30 de ani sunt actor, am realizat vreo 40 de filme. M-am hotărât să mă fac actor la vârsta de șapte ani. Am înțeles ce înseamnă să fii actor pe la… 40 de ani”… „Regizorul filmului este în Germania, dar nu pentru că Germania este mai importantă decât Buhuși, ci pentru că participă acolo la un festival important”… „Care este cea mai mare realizare a mea? Fata mea, Maria, care a studiat actoria la Oxford; este la Londra […] Cel mai important rol jucat? Rolul lui Peer Gynt, din piesa lui Ibsen”… „Pentru a realiza filmul, regizorul Tedy Necula a fost inspirat: a construit un vagon de metrou. A costat mai puțin decât dacă îl închiria… Apoi l-a scos la vânzare”…

Cei doi… Adrian Păduraru

„Mă bucură faptul că, întâlnindu-mă cu spectatorii, unii îmi spun că dumnealor sau copiii lor poartă numele protagoniștilor din filmul «Declarație de dragoste». E plăcut să constați așa ceva. Astăzi, la Buhuși, am avut o surpriză nemaipomenită: consilierul primarului se numește… Adrian Păduraru”, a adăugat actorul. Cei doi, actorul și informaticianul-consilier, Adrian Păduraru, dar și prof. Judit Păduraru, mama buhușeanului, au avut un dialog public de toată frumusețea, s-au pozat împreună. „Era atunci, când s-a născut Adrian, fiul meu cel mai mare, o adevărată emoție colectivă generată de filmul «Declarație de dragoste». În acest context, noi, părinții, am hotărât să ne botezăm fiul… Adrian, influențați de carismaticul actor. Este un prenume (și-un nume…) care i-a purtat, ne-a purtat noroc”, ne-a spus prof. Judit Păduraru. „Ce pot să spun? Este emoționat să descoperi atâta emoție pozitivă, prezentă în cele mai diverse situații, variante!”, a completat actorul Adrian Păduraru.

Reverența… aniversară

Organizatorii, în semn de prețuire pentru spectatori, pentru actorii manifestării și edilii orașului, au acordat două distincții: primarului Vasile Zaharia și actorului Adrian Păduraru. „Primiți reverența noastră în semn de mulțumire pentru faptul că susțineți filmul românesc și pentru felul în care contribuiți astăzi la promovarea acestuia”, a spus managerul proiectului, Andrei Giurgia, cel care a rămas impresionat de „atmosfera buhușeană și de Casa de Cultură gestionată de ing. Elena Mitrea”. „

Am văzut o Casă de Cultură și niște spectatori care merită spectacole. Voi reveni cu drag aici. Inclusiv pentru o provocare la un meci de tenis, pe care mi-a aruncat-o primarul. Sunt onorat, emoționant să primesc această distincție chiar la Buhuși”, a continuat actorul Adrian Păduraru. „Ieri mi-au dat lacrimile, după (re)vizionarea filmului «Saltimbancii», film regizat de o buhușeancă, pornind de la amintirile copilăriei sale din acest oraș. Vă mulțumim pentru faptul că ați acceptat invitația noastră. Vom organiza mereu activități atractive, utile și la Casa de Cultură”, a mărturisit primarul.

Pentru a arăta valoarea distincției, managerul Andrei Giurgia, care a oferit celor doi și câte un set de fotografii despre Marea Unire, a precizat că aceasta a fost dăruită și filosofului Mihai Șora… N-a uitat să adauge că echipa proiectului a realizat și filmări interesante în Buhuși. Fotografiile vor fi incluse în albumul special al proiectului național.


Ion Fercu
desteptarea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here