Ce sunt bateriile staționare și la ce se folosesc

3.996

Energia electrică reprezintă o resursă esențială în orice domeniu de activitate. Companiile care produc bunuri, firmele prestatoare de servicii, dar și fiecare gospodărie necesită acces la curent electric pentru a putea funcționa în mod optim. Rețelele publice de acces la electricitate sunt tot mai bine dezvoltate și consolidate, însă există în continuare riscul penelor de curent. 

În multe situații, o pană de curent poate avea consecințe dezastruoase. Tocmai de aceea, sunt necesare și surse alternative de energie, care să poată fi activate la nevoie. Un exemplu de astfel de sursă sunt bateriile staționare. Acestea se utilizează pentru sistemele care impun alimentare continuă cu energie.

Iată ce sunt și cum le găsești! 

Ce înseamnă baterie staționară

O baterie staționară este un acumulator cu plumb-acid, care poate fi utilizat ca o sursă sigură de energie. Acestea sunt bazate pe tehnologii moderne care le asigură o durată lungă de viață. Un avantaj pe care îl au, în fața altor surse de energie electrică, este că dispun de un nivel de siguranță foarte ridicat. Bateriile staționare fac față cu succes ciclurilor frecvente de încărcare – descărcare și nu implică eforturi semnificative de întreținere. Singura pretenție pe care o are un astfel de acumulator, din partea utilizatorului, este de a nu scădea limita de tensiune sub 10,5V, în cazul descărcării. În caz contrar, este afectată durata de viață a acumulatorului. 

Pe lângă faptul că reprezintă o sursă de energie stabilă și fiabilă, bateriile staționare sunt și foarte ecologice. Tocmai de aceea, multe dintre companiile care vor să își reducă din impactul nociv asupra mediului apelează la această sursă alternativă de energie. Bateriile staționare pot fi reciclate cu ușurință. 

Cine utilizează baterii staționare

Deși caracteristicile lor le pot face să pară a fi niște unelte necesare doar la nivel industrial, bateriile staționare se pretează și uzului casnic. Din acest punct de vedere, cu baterii staționare de pe Sorgeti.ro îți poți crea un sistem de siguranță electrică foarte stabil. Bateriile staționare pot fi folosite pentru asigurarea funcționării permanente a sistemelor de alarmă, jucăriilor electrice pentru copii, precum și a sistemelor de iluminat. 

La nivel industrial, astfel de acumulatori sunt utilizați în cadrul sistemelor de monitorizare a centralelor electrice, precum și pentru asigurarea funcționării sistemelor de telecomunicație. De asemenea, apelează la baterii staționare și companiile care folosesc sisteme de semnalizare pentru transportul aerian, feroviar sau maritim. 

Acumulatorii staționari generează energie electrică într-un mod regenerabil și foarte economic. Ei beneficiază de activarea și capsarea încă din fabrică, astfel că este imposibil ca acidul să se scurgă pe parcursul utilizării. Singura situație în care pot apărea scurgeri este cea în care bateria a fost avariată. 

Există mai multe tipuri de baterii staționare. Acestea variază în funcție de capacitatea lor și de dimensiuni. În mod firesc, bateriile se aleg în funcție de destinația și rolul pe care îl vor avea. De regulă, la nivel industrial, ele sunt incluse în sisteme de alimentare complexe și care necesită utilizarea unui număr mai mare de acumulatori.

La nivel casnic, îți poate fi utilă chiar și o singură baterie, în funcție de ceea ce ai de gând să faci cu ea. Este o idee foarte bună să apelezi la acumulatori staționari, ca sursă alternativă de energie. Beneficiezi de siguranță, stabilitate și energie continuă. 

Sursa foto: Unsplash.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here