1883, iunie. Iasi. Au loc manifestari prilejuite de dezvelirea monumentului inchinat lui Stefan cel Mare. La banchetul pe care municipalitatea il ofera in sala Teatrului National pentru M.S. Regele si pentru cei peste 420 de reprezentanti trimisi de ,,orasele, judetele si comunele tarei”, senatorul Petre Gradisteanu a inchinat un pahar pentru ,,provinciile surori ale regatului nostru si anume Bucovina, Transilvania si Banat, care, din nenorocire, lipsesc inca dintre odoarele Coroanei noastre române, dar care nu vor lipsi pentru totdeauna (…) Frumoasa e coroana voastra, Sire, dar ii lipsesc inca unele margaritare. Fie ca intr-o zi ele sa mareasca podoaba ei”.
Toastul a fost interpretat ca un atac direct la integritatea Austro-Ungariei. Un ministru austro-ungar a amenintat cu razboiul. Diplomatia româneasca este pusa pe jar. Culisele europene dau în clocot. Personalitati precum Maiorescu si Eminescu se avânta in iuresul acestei dezbateri europene. Când guvernantii români pun batista pe tambal, incercând sa minimalizeze importanta interventiei senatorului, Eminescu ataca la baioneta guvernul, caracterizându-l ca fiind ,,las“, ,,obraznic”, ,,mincinos”…
2014, septembrie. UDMR a finalizat proiectul de lege care vizeaza autonomia Tinutului Secuiesc. A fost stabilit totul: de la autonomia teritoriala pâna la impozitele care ar urma sa nu mai ajunga la statul român. Tinutul ar urma sa cuprinda judetele Covasna, Harghita si Mures. Se vrea preluarea drumurilor, podurilor, autostrazilor, cailor ferate regionale, padurilor. Tinutul râvneste la steaguri, steme si buletin oficial proprii. Presedintele Tinutului ar trebui sa participe la sedintele Guvernului României. Limba maghiara este considerata limba oficiala a regiunii. Instantele sunt dorite ca institutii constituite pe criterii entice: doua treimi dintre magistrati trebuie sa fie de etnie maghiara. Etc. Ma intreb ce-ar zice Eminescu despre toate acestea?…
Deocamdata, in afara de vocile unor jurnalisti, n-am auzit decât vocea Consiliului Superior al Magistraturii, care a reactionat ferm fata de acest proiect aberant.
Partidele politice, liderii lor, prefera sa taca sau trateaza insolenta udemerista ca pe o gluma mai mult sau mai putin reusita, desi numai despre glume nu este vorba. Politicienii se gândesc doar la profitul electoral imediat. De fapt, aceasta este strategia lor post-decembrista: lasa, lasa, lasa… Cancelariile europene tac.
Eminescu, oare, ce-ar zice?…
Ion Fercu
Proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc – varianta integrala
(…) Tinutul Secuiesc se se constituie ca o regiune autonoma avand personalitate juridica in cadrul statului unitar si indivizibil Romania, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constitutie si prezentului statut, cuprinzand unitati administrative din judetele Covasna, Harghita si Mures
Fara a prejudicia dispozitiile privind drapelul Romaniei si stema tarii, regiunea precum si judetele componente au steagurile si stemele proprii aprobate de consiliul regional, respectiv consiliile judetene.
Politica externa, cea monetara si apararea nationala, inclusiv organizarea si conducerea serviciilor secrete, raman in competenta exclusiva al statului si nu pot fi modificate prin lege.
(…) In Tinutul Secuiesc va functiona cel putin o agentie a Bancii Nationale Romane avand competentele pe care le au celelalte agentii ale acesteia.
Organele regiunii sunt: consiliul regional si executivul regional. Consiliul regional este compus din 77 de membri alesi prin vot universal si direct pe teritoriul Tinutului Secuiesc. (…) In domeniile normative care nu sunt de competenta regiunii dar care reprezinta interes special pentru acesta, consiliul regional poate vota proiecte de acte normative. Acestea vor fi trimise de catre presedinte Guvernului Romaniei pentru a fi prezentate in Parlament. Un exemplar din proiect va fi trimis prefectului regiunii.
Executivul regional isi are sediul in municipiul Miercurea Ciuc. Presedintele regiunii este presedintele executivului regional si reprezinta regiunea. El participa la sedintele Guvernului Romaniei la care sunt tratate probleme ce privesc regiunea. Presedintele regiunii conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale de nivel regional din Tinutul Secuiesc. Presedintele regiunii repartizeaza parte dintre atributiile executive membrilor executivului regional prin decret publicat in buletinul oficial al regiunii.
Executivul regional este organ executiv al regiunii, avand urmatoarele competente: a) elaborarea normelor de aplicare a actelor normative adoptate de consiliul regional; b) activitate administrativa in problemele de interes regional; c) administrarea patrimoniului regional, controlul gestiunii banilor publici regionali, a serviciilor publice regionale, alte atributii ce ii sunt conferite de prezenta lege sau alte acte normative; d) adoptarea de masuri urgente din competenta consiliului regional sub rezerva supunerii ratificarii acestuia la prima reuniune.
Actele normative regionale si judetene sunt publicate in buletinul oficial al regiunii in limba romana si in limba maghiara. Ele intra in vigoare la 7 zile de la publicare cu exceptia situatiei in care norma prevede un alt termen. Cate un exemplar din buletinul oficial este trimis prefectului competent.
Legile, decretele si hotararile de guvern care intereseaza regiunea sunt publicate in limba maghiara in buletinul oficial al regiunii fara a prejudicia intrarea lor in vigoare.
Drumurile, autostrazile, caile ferate si apeductele de interes exclusiv regional care sunt determinate prin normele de aplicare a prezentului statut, fac parte din domeniul public al regiunii.
Ce pozitie are Guvernul Romaniei, Parlamentul, Presedintele Romaniei, etc….fata de acest proiect de autonomie?