Cartierul de Vest, tinta europenizarii

5.884

oana timofte
Ieri, într-o conferinţă de presă, Primăria Buhuşi a lansat două proiecte care vizează reabilitarea şi modernizarea infrastructurii sociale din Cartierul de Vest. Proiectele fac parte din Programul Operațional Regional 2007-2013, prin axa 1.1, care urmăresc dezvoltarea centrelor urbane, finanţează proiectele integrate care asigură reabilitarea infrastructurii rutiere sau a utilităţilor, dar impune o condiție obligatorie: autoritatea locală să aibă ca obiectiv componenta socială.

Un prim proiect vizează reabilitarea şi modernizarea Complexului de Servicii Comunitare. Finanţarea nerambursabilă este de 879.330,53 lei, contribuţia locală fiind de 432 965,71 lei. Ţintele proiectului: reabilitarea clădirii Complexului (fostul cămin distrofici); dotarea cu echipamente ( calculatoare, scară rulantă pentru persoanele cu handicap, aparatură medicală); reabilitarea fostei centrale termice şi transformarea ei în clădire de birouri; amenajarea spaţiilor verzi din jurul clădirii şi asigurarea unor spaţii de joacă pentru copii; crearea unui centru de consiliere şi sprijin pentru persoanele fără loc de muncă. Semnat luna trecută, cu firma nemţeană SC ALPITOUR SRL, contractul are o valoare de 604.970,33 lei, recepţia lucrărilor urmând să fie realizată în iunie 2013. Garanţia pentru aceste lucrări este de patru ani.

Cel de-al doilea proiect vizează implementarea unui sistem de supraveghere şi monitorizare video, pentru creşterea siguranţei populaţiei, în acelaşi cartier. Finanţarea va fi asigurată prin POR 2007-2013, axa.1.1. Finanţarea nerambursabilă are valoarea de 984 052,34 lei, contribuţia locală urmând a fi de 275 224,38 de lei. Obiectivele sunt generoase: creşterea siguranţei cetăţenilor; reducerea numărului infracţiunilor; monitorizarea video a activităţilor şi a traficului rutier de pe străzile Tudor Vladimirescu, Ion Vodă cel Cumplit, 8 Martie, 9 Mai, Pionierului, Ion Borcea, George Coşbuc, a staţiei de salvare, a serviciului de urgenţă, a spaţiilor verzi din zonele „Pionierului”, scările Ţucului, parcului Libertăţii. Zeci de camere vor realiza înregistrări nonstop, stocarea informaţiei fiind realizată pentru şapte zile. Această zonă este locuită şi de comunităţi care provoacă 89 la sută dintre infracţiunile târgului. Oana Timofte, coordonator de proiect, spune: „Sistemul video are aprobarea Ministerului de Interne, pentru ca datele stocate să poată fi utilizate în instanţă”. Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat cu firma băcăuană S.C. ETWO DIRECT SRL. Valoarea contractului este de 933677,47 lei, lucrările urmând a fi recepţionate anul viitor, în iunie. Primarul Ionel Turcea spune că „acest cartier, unde deja sunt în curs de desfăşurare alte lucrări ample de infrastructură, este noua ţintă orăşenească a europenizării”.
Ion Fercu

10 COMENTARII

  1. Frumos articol domnule Fercu,dar daca ai locui in zona de jos a orasului nu ai mai scrie astfel de articole tinanad cont de disconfortul enorm la care sunt supusi acei cetateni in fiecare zi din cauza lucrarilor care vor trena pana dupa Pasti.

  2. Conferinta de presa :)) Zau asa :)) Dar de cand tine Primaria orasului “conferintele” la Runc?

    Romanul de rand, avem de ales intre confortul nefacutului si disconfortul lucrarilor. Nu cred ca preferi sa ramai cu prima parte.

  3. Aaa si inca ceva Oana, mai e putin si muta primaria acolo la runc o sa mergem sa platim taxele cu atv-ul iarna… Nice point of view!!! Nu am nimik cu d-nul primar chiar l-am votat dar se cam alinta deacuma…

  4. Sa locuiesti in partea de jos a orasului – partea de vest – “Povestiri din Cartierul de vest ” > musical-ul american , trista asemanare , Aceasi viata sordida si mizerabila . Partea de jos a orasului , este astazi o lume uitata , cu oameni obligati sa traiasca la limita existentei , fara nici o cultura , cu strazi desfundate cu plagi sociale , de nevindecat , cum ar fi Blocul N A T O Colonia Bistritei si zona Poarta Fabricii , fara centre comerciale civilizate , alimentare si de bunuri de consum , Locul unde Primaria Buhusi vine in fiecare miercuri si isi incaseaza obolul pe taxe de la ambulantii de lucruri vechi , fara sa ii pese de sufletele ,ce traiesc in mizeria strazilor desfundate , pline de gunoaie Paradoxal, partea de jos este tranzitata de singurul drum national, ce face legatura cu Piatra Neamt .Ce impresie , isi fac cei ce trec pe sosea ? Cit a functionat Fabrica de Postav , totul era in regula , totul era frumos , totul era civilizat Daca mergeti, in Colonia Bistritei , parca este o alta lume de pe alta planeta , Copii dezbracati, , oameni murdari ,o patrie a alcoolului si a delicventei La fel si la Blocul N A T O – locul unde politia , are program de vizite zilnic , locul unde sta toti nefericitii sortii , pe care ii vezi ,in fiecare dimineata , plecind in cirduri , cu copii mici dezbracati , spre gara la tren, la cersit , la Bacau si Piatra Neamt Aceasta este lumea pe care , Domnul Primar , se lauda ca vrea sa o reabiliteze si sa o montorizeze cu camere de luat vederi Ciudata metoda ,de a rezolva problema infractionala , prin violarea intimitatii cetatenilor , mai ceva ca in lagarele de detentie . Ce planuri de reabilitare sociala , aveti implementate , domnilor ? Aceasta lume uitata, buna ca numar electoral , de ce metode beneficiaza pentru a fi scoasa din mizeria spirituala ? Ii mai pasa cuiva de aceste suflete ? sau sunt condamnate la traiul secolului XIX ? Comparati putin , vnivelul de viata din partea de sus a orasului si cea de jos . Mai apartinem de oras , noi cei din partea de jos, sau sa ne mutam la Runc , Ca acolo se dezvolta mai bine orasul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here