Cartierul de Vest – in curand o realitate

9.879

In cadrul unei conferinte de presa, administratia buhuseana a lansat patru proiecte ambitioase care vizeaza Cartierul de Vest, cel care ocupa zona de jos a orasului.

Obiectivele proiectelor: modernizarea spatiilor publice, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii utilitatilor publice si reabilitarea/ modernizarea infrastructurii sociale. La lansarea proiectelor au fost prezenti si reprezentanti ai cetatenilor din cartierul amintit, care au formulat intrebari, au nuantat tintele proiectului.

 

“Noi am inceput demersurile pentru aceste proiecte inca din martie 2009 si am devenit eligibili in septembrie 2009. De atunci si pana in decembrie 2011 s-a asteptat semnatura Guvernului. Asta s-a intamplat pe 21.12.2011. Din 2009 si pana in 2011, legile s-au modificat si a trebuit sa refacem anumite acte, insa acum totul este in regula si in luna iunie (a.c.) vor incepe licitaiile iar ordinul de incepere este programat pentru luna iulie.” –  ne-a declarat Oana Timofte, departamentul Investitii si Proiecte din cadrul Primariei Buhusi.

 

Practic, Cartierul de Vest este alcatuit din patru proiecte:

1. Modernizarea spatiilor publice urbane din Cartierul de Vest al orasului Buhusi

Valoare totala proiect: 12.815.303,72 lei
Valoare asistenta nerambursabila: 9.997.442,56 lei
Valoare contributie proprie UAT Orașul Buhusi : 365.659,44 lei

2. Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii utilitatilor publice urbane si a spatiilor verzi din Cartierul de Vest al orasului Buhusi

Valoare totala proiect: 2.515.947,02 lei
Valoare asistenta nerambursabila: 1.716.617,98 lei
Valoare contributie proprie UAT Orasul Buhusi : 337.928,02 lei

3. Reabilitarea, modernizarea infrastructurii sociale din Cartierul de Vest al orasului Buhusi

Valoare totala proiect: 1.312.296,24 lei
Valoare asistenta nerambursabila: 879.330,53 lei
Valoare contributie proprie UAT Orasul Buhusi : 182.407,47 lei

4. Implementarea unui sistem de supraveghere si monitorizare video pentru cresterea sigurantei populatiei din Cartierul de Vest al orasului Buhusi

Valoare totala proiect: 1.259.276,68 lei
Valoare asistenta nerambursabila: 984.052,30 lei
Valoare contributie proprie UAT Orasul Buhusi : 33.152,72 lei

 

Vor fi reabilitate / modernizate strazile: Tudor Vladimirescu, George Cosbuc, Ion Voda cel Cumplit, 9 Mai, 8 Martie, Pionerului si Ion Borcea, avand o lungime totala de 3,208 km. Intre altele, pe aceste strazi va fi inlocuite retele de apa potabila (2,601 km), si de apa menajera (2,98 km), va fi construita o retea de canalizare pluviala (2,19 km), trotuarele vor fi reabilitate, spatiile verzi reamenajate. Pentru imbunatatirea iluminatului public vor fi instalati inca 78 de stalpi, nu vor lipsi parcarile noi.

In vederea imbunatatirii securitatii publice, in cartier vor fi instalate camere video de monitorizare. Trei zone verzi – Parcul versant din strada Pionierului/Ion Borcea, scarile Tucului, din strada Ion Voda cel Cumplit, si spatiul verde din zona Garii (intersectia strazilor Libertatii si Republicii), cu o suprafata de 27.775 m.p. – vor fi de asemenea modernizate/reabilitate, ca si cladirea complexului de servicii comunitare, unde isi desfasoara activitatea

Centrul de zi pentru copilul aflat in dificultate si Centrul de consiliere, informare si sprijinire.
Finantarea fiind asigurata (fonduri europene si contributii specifice ale comunitatii), exista speranta ca 2012 va fi anul finalizarii acestor proiecte.

 

Imagini de la conferinta de presa:

 

 

 

 

 

 

 

 

24 COMENTARII

 1. Felicitari.
  Este bine ca inca de anul trecut s-a obtinut semnatura de la guvern. Din cate stiu odata cu inceperea relansarii economice multe proicte au fost semnate si lansate in lucru. Inca odata felicitari angajatilor de la departamentul programe europene in cadrul CL Buhusi pentru munca depusa.

  Sepram ca odata cu finalizarea alegerilor sa existe mai mult interes din partea viitorului consiliu local si al primarului pentru buna desfasurare a lucrarilor. Echipa din care fac parte doreste sa asigure pe aceasta cale ca apreciaza munca depusa si considera ca numarul de angajati specializati pe domenii de inters vitale pentru oras ar trebui sa creasca si in nici un caz sa scada (cum din pacate s-a intamplat datorita crizei economice).

  Pentru a veni in sprijinul bunei desfasurari a activitatii viitoare a proiectelor am pregatit deja in acest sens un program de calculator specializat, mult mai usor de utilizat decat cel furnizat in perioada anterioara pentru evidenta unor lucrari si pentru a usura din munca titanica pe care angajatii trebuie sa o desfasoare in acest sens.

  Cum bine spunea dl Lupu Mihail .. e uosr sa zici OU insa e mai mai greu sa-l faci. Asa si un program cu fonduri europene.. e usor sa zici ca-l accesezi insa e mult mai greu sa-l si finalizezi. Pentru cei direct implicati in realizarea unui astfel de program … zicala are semnificatie.

  Avand in vedere experienta acumulata de angajatii din departamentul de fonduri europene vom veni cu solutii constructive, suplimentare referitoare la implementarea unor programe cu fonduri europene in domeniul invatamantului, sanatatii si a IMM .

  Speram sa fie o lucrare trainica. Toate cele bune.

  • Domnule Daniel, as avea o intrebare pt d-voastra: cate oua a facut domnul Lupu, acest Mesia al orasului Buhusi, de a ajuns la mareata concluzie ca e mai greu de facut ?!?

  • Salut,
   Multe… pentru ca are activitati in domeniul agricol … Oricum mult mai cinstite decat ale lui Nastase
   Toate cele bune.

  • si ce mai zice dlLupu?
   de faptul ca la cheabac nr3 nu figureaza nici un imobil nu zice ceva?
   unde locuieste? in aer liber ca indienii?e indian?e venit cu pluta ? pe conducta desigur nu pe bistrita ca acolo iti trebuie pricepere

  • dle Razmires cand mai citati din marii clasici in viata aveti in vedere si cateva
   cugetari populare cum ar fi :”porcul nu se ingrasa la craciun” asta vis a vis de incercarile dumitale disperate de a construi o oarecare notorietate dl-lui Lupu
   acum cu doar 14 zile inainte de alegeri .

 2. Daniele esti jalnic.Ce mare realizare?Las-o pe Oana sa se laude singura.Stim cu totii cat e de slab pregatita pentru proiecte europene.Inceteaza cu fatarnicia si snobismul tau.

  • Salut,
   Probabil este cum spui. Eu stiu ca a muncit mult la realizarea programelor. Apreciez oamenii care muncesc indiferent de partidul din care acestia fac parte.

 3. Buna ziua,
  Multumim pentru sustinere si cuvintele de incurajare. As vrea sa fac o precizare proiectul de modernizare a Cartierului de Vest a inceput in toamna anului 2008 si pana in decembrie 2011 am trecut printr-o perioada foarte grea unde birocratia din Romania ne-a calit nervii. Dupa ce am trecut printr-o serie de controale, verificari – adevarate furci caudine – am asteptat mai mult de un an de zile semnatura doamnei ministru Udrea care nu a binevoit sa ne semneze contractele de finantare pe motiv ca nu suntem in “barca” care trebuie. Si uite cum au trecut anii si locuitorii din Cartierul de vest au stat in aceleasi conditii grele. Dar minunea s-a intamplat si spun minune intrucat pentru mine a fost, nu mai aveam speranta, dupa tot ce s-a intamplat, ca o sa ne semneze aceste contracte de finantare – desi toate proiectele au fost declarate castigatoare inca din anul 2010. Din ianuarie 2012 totii membrii echipei ne-am focusat pentru implementarea acestor proiecte dar am dat peste un al impediment care ne-a intarziat si ne-a modificat graficul de activitati si anume: in decembrie 2011 ordonanta care reglementeaza achizitiile publice s-a modificat si mai nou toate documentatii se transmit catre SEAP la verificare numai ca nu le verifica o persoana, de fiecare data documentatia ajunge la o alta care modifica si ce a confirmat precedenta tot asa ( ca la noi in Romania:)))). In prezent documentatiile sunt publicate pe SEAP si in luna iunie se va da si ordinul de incepere a lucrarilor. Am vrut sa fac aceste precizari pentru ale spune buhusenilor ca stim de problemele lor si a orasului, nu am stat si am asteptat sa vina altii sa rezolve problemele si am luptat ca sa aducem proiecte cu finantare UE in Buhusi. Suntem singurul oras din Moldova care a accesat 5 proiecte in valoare de 6 milioane de euro in cadrul Programului Operational Regional 2007-2012. Si toate acestea in ultimii 5 ani. Cu respect Oana Timofte

  • Salut Oana
   “Din 2009 si pana in 2011, legile s-au modificat si a trebuit sa refacem anumite acte”, .. asa ca sa nu dam vina pe altii ca si cum ar fi rea vointa. Daca era rea vointa.. cred ca nu se semna in decursul anului trecut cand era alt guvern.
   Dupa cum spui.. “Si toate acestea in ultimii 5 ani” cand dupa cum stii la guvernare era PDL.
   POR era din 2007…. asa ca sa nu acuzam pe altii de rea intentie. In 2007 si pana la primul program.. erau altii su nu au aprobat nimic… in fine..
   Stii deasemenea ca nu exista fonduri sufieciente de finantare a partii proprii de contributie pentru toate contractele simultan…. pentru ca bugetul local este asa cum este (nefiind multe locuri de munca.. nu sunt taxe si impozite suficiente). Crezi ca ar fi fost posibil sa se faca toate contractele simultan ?
   Cred ca ar fi bine sa nu ameste munca intr-o institutie cu politica, iar politica sa o faca cine o are de facut.
   Stii ca apreciez munca insa munca politica e cu totul altceva

   Toate cele bune

  • Revin cu o intrebare…. erau disponibili in anii anteriori cei 5.600.000 lei cu care abia acum se indatoreaza orasul Buhusi ?

   conform…..
   Hotarare a Consiliului Local Nr: 36 / 29 Martie 2012

   privind aprobarea contractarii unei finan??ri rambursabile iinterne in valoare de 5.600.000 lei.
   Art.1. Se aproba contractarea unei finantari rambursabile interne in valoare de 5.600.000 lei, pe o perioada de 8 ani de zile.

   O intrebare.. dupa cei 8 ani de zile… cam la cat se va ridica suma totala….. are dobanda 0% ?

   Care este banca care va acorda creditul ? Dispune orasul de fondurile necesare pentru finantarea proiectului sau se va imprumuta…. conform hotararii….

   As putea sa intreb de ce blocurile ANL nu sunt gata ?… care tot in perioada “cea rea”.. trebuiau sa fie gata. (Uite.. erau doua proiecte simultan… iti dai seama ca daca erau 6 nu se finializa niciunul….)

   In legatura cu “barca care trebuie”… o recomandare… nu amesteca munca cu politica… Stiu ca ai muncit mult la proiecte insa in calitate de angajat al primariei si nu in calitate me mebru al unui partid politic.
   Sincer cred ca politizarea excesiva a subiectului nu face bine… Si stii deasemenea ca tot oamenii din oras vor plati acest imprumut… si fara locuri de munca (ca acum nici nu mai au unde.. cu nefericitul parc industrial)…. se vor ingloda in datorii si mai mari. Noi o sa incercam sa aducem investitori sa aiba lumea unde sa lucreze si sa plateasca taxele si impozitele suplimentare care vor afecta bugetul pe inca 8 ani.

   Spor la implementarea proiectului

  • Trecand peste orice discutie si referinta pur politica, te felicit pentru implicare si perseverenta. Indiferent de disputele politice, consider ca meritele finalizarii acestui proiect iti apartin in mare masura. NOTA: generatia nascuta in prima decada a anilor 80 este una care poate face cinste orasului; cu ceva sprijin si cu mai putina “ciolaneala”, cred ca acesti oameni ar face lucruri de care buhuseanul ar fi mandru.

 4. Tot respectul Oana,dar noi locuitorii de pe str.Trotusi avem vreo seansa,in aceasta viata sa avem o strada moderna?,s-au trebuie sa stam tot cu sapa in mina sa facedm loc la apa sa curga.Nimeni nu a dat un raspuns la multele solicitari care s-au facut.Multumesc,si sper sa avem un raspuns.

  • Buna ziua,
   Si in Bodesti e jale. In 12 ani macar cate 2 strazi pe an daca erau facute…. era ceva….insa au fost doar promisiuni electroale.
   Stit desigur de existenta HCL 36 / 29 Martie 2012 privind aprobarea contract?rii unei finan??ri rambursabile interne în valoare de 5.600.000 lei
   HOT?R??TE:
   Art.1. Se aprob? contractarea unei finan??ri rambursabile interne în valoare de 5.600.000 lei, pe o perioad? de 8 ani de zile.

   Avand in e aceste date…. cred ca este clar cam peste cat timp (fara a crea locuri de munca suplimentare in oras.. asa cum propune dl Lupu Mihail si echipa PDL) se vor acumula fonduri pentru plata cheltuielilor contractate si pentru a trece la realizarea de noi poriecte.

   Cred ca aceasta era si cauza pentru care nu ati primit un raspuns concret…
   Toate cele bune.

  • Buna ziua
   Stiu ca urmatoarea pozitie nu are legatura cu speta de fata, dar va rog sa-mi permiteti sa va reamintesc promisiunea avansata de catre dumneavoastra, privind realizarea unei dezbateri publice la care sa participe candidatii la fotoliul de primar. Cu siguranta o asemenea dezbatere nu poate avea loc decat la final de saptamana, astfel incat implicarea si posibilitatea de participare a doritorilor sa fie maxime. Ne aflam in fata ultimelor 10 zile de campanie elecorala si nu observ, inca, posibilitatea materializarii acestei promisiuni. Cu deferenta, Razvan Rotaru jurist si mediator de conflicte.

  • Buna ziua,
   Sunt sigur ca macar partial se va face in curand. Pentru inceput s-a primit o propunere de a se realiza niste materiale .. sa zicem filme invdividuale (cu intrebari puse de moderator si raspunsuri ale candidatilor) care sa fie postate pe site.
   Intr-una din zilele trecute m-am intalnit cu doi dintre contracandidatii domnului Mihail Lupu si si-au exprimat disponibilitatea pentru acest subiect. Nu precizez inca numele pentru ca nu sunt sigru daca opinia a ramas neschimbata. Cred ca cel mai bine, cei interesati ar fi sa isi afirme sau nu disponibilitatea participarii la aceasta discutie chiar la acest comentariu.
   Oricum noi suntem dispusi sa participam la aceasta discutie.

 5. Ce frumos d-ra Timofte,foarte frumos.Dar cu singurul oras din Moldova mai verificati,va rog mai verificati.Sunt multe comune si multe orase care au accesat proiecte,cu mult profesionalism chiar si fara multe piedici.Lasa-ti abureala asta de doi lei.

  • Salut,
   Cred ca i-a luat valul…Ai dreptate . Intradevar exista multe comune si orase care au accesat fonduri.. dupa cum bine spui. Oricum le-a picat bine ca s-a nimerit in mijlocul campaniei electorale =)).
   Toate cele bune

  • Dra Oana Timofte…cred ca munceste cel mai mult dintre toti in ceea ce privesc proiectele europene….e o lauda intr-adevar fara sa o cunosc,dar observ ca isi doreste sa faca multe, dar e un singur om..unul!Consider ca ar fi mai important pe partea de proiecte europene sa se mai angajeze unul sau doi oameni, si astfel nu s-ar mai trezi carcotasii sa comenteze, sa se creada Dumnezeu.
   Dra Oana, toata lauda pentru munca dumneavoastra….dar incercati sa va mai aduceti oameni in echipa, ca e pacat sa rada niste necunoscatori de dumneavoastra.
   Astept reactia dumneavoastra,dra!

 6. De astazi, 11.06.2012, locuitorii acestei zone profund incercate pot spune ca mai au o speranta in a se face ceva si pentru dansii. Reabilitarea infrastructurii din acest cartier buhusean nu va mai putea fi o promisiune, ci trebuie sa devina o realitate si va deveni. La toate nivelele decizionale, incepand de la Guvern si terminand cu Primaria, exista o forta de buna conlucrare ce trebuie sa se ingrijeasca si de necazurile acestei zone!
  Le doresc alesilor mult succes in ducerea la indeplinire a promisiunilor pe care le-au facut in campanie!
  Primul lucru pe care domnul primar Ionel Turcea l-a fixat ca si obiectiv pentru acest nou mandat a fost tocmai cartierul dumneavoastra. Sunt sigur ca nu va va dezamagi! Pregatiti-va, ca vor incepe lucrarile! Va exista si namol si o circulatie mai anevoiasa, dar rezultatul va fi unul care va va asigura un confort si o siguranta pentru multi ani. Sper, alaturi de acesti oameni greu incercati, ca noile lucrari de infrastructura ii vor pune la adapost de intemperiile naturii, le vor crea un confort asemeni celor din partea de sus a orasului, unde s-au realizat modernizari in anii trecuti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here