C.A.R.P. Buhuși, asaltată de acuzații

6.596

Articolul ,,C.A.R. Pensionari, sub tirul sesizărilor și sugestiilor” a stârnit ecouri care doresc să completeze tabloul deja schiţat al problematicii. Ion Nistor, fost secretar al primăriei buhuşene, fost consilier juridic şi consilier al C.A.R.P. Buhuși (până în mai, 2015), deschide, într-o consistentă misivă, și alte perspective. Statutul asociației, de pildă, ar avea prevederi ,,discriminatorii determinate de interesul de castă” în alegerea președintelui; nu se „justifică sub nicio formă ca preşedintele să facă parte neapărat din Consiliul Director”. Membrii Consiliului Director sunt acuzați de faptul că, în mare parte, nu fac altceva decât să acorde împrumuturi („trei ore, în câte două zile pe săptămână, activitate pentru care primesc un venit regesc”). Împrumuturile trebuie acordate de un funcționar, iar membrii C.D. ar trebui să coordoneze activitățile culturale, tehnice, de investiții, sociale”. Este așezată la zid „manipularea așa-zişilor delegați care au participat la alegerile din mai 2015”.

Despre unul dintre membrii Consiliului Director spune că a fost ales pentru merite de… inactivitate, „întrucât nu știe nimic, nici măcar nu poate vorbi pentru a fi înțeles”. Faptul că membrii Comitetului Director și ai Comisiei de Cenzori sunt, cu rare excepții, mereu realeși, s-ar explica prin faptul că „trebuie să rămână mereu cei vechi, ca nu cumva să vină altcineva care să vadă minunățiile (ilegalitățile) de natură economico-financiară care trebuie să fie continuate”. Este acuzată lipsa de transparență managerială: „Codul etic al Federației (art. IV) precizează nevoia de <<deschidere, transparență, promptitudine>>””, dar la „acest C.A.R. informațiile nu sunt oferite, invocându-se confidențialitatea”.

Cu privire la controversatul sistem de premiere, fostul consilier juridic precizează: ,,În afară de sporuri (de vechime, de calculator, ore de noapte…) există stimulente (1/3 din salariu/indemnizație) de tipul: primă lunară, primă trimestrială, primă lunară specială ( în 2013 și 2014, în iulie-august au fost acordate simultan prime lunare obișnuite, dar și prime speciale), primă anuală, al 13 salariu. Astfel, în luna decembrie, la un salariu de 3 000 de lei, aceste stimulente se cifrează la peste 5 000 de lei. Stimulente se mai acordă de 8 martie, de Paște și Crăciun (1000 lei, prima de porc), de ziua de naștere etc. Nu există criterii pentru acordarea acestor prime.(…) Ca element de… noutate, noțiunea de premiu a fost înlocuită cu noțiunea de avans. Astfel, lunar, în prima parte a lunii se acordă o sumă de 1/3 din venitul lunar ca avans, iar acest avans nu reprezintă o sumă care va fi scăzută din salariul tarifar, ci se adaugă, în final, la acesta. Menționăm că de această inovație beneficiază (…) membrii Consiliului Director și ai Comisiei de Cenzori. Unele premii nici nu sunt impozitate. De ani de zile este mințită lumea”. În finalul epistolei citim: ,,Este greu ca să notezi toate năzdrăvăniile care au făcut obiectul unor ședințe, chiar scandaloase, ale Consiliul Director, iar pentru viitor ar fi foarte important să fie cunoscute modul de achiziție a unor bunuri și problematica investițiilor”.

petruta2Petruța Radu, președinte al CARP, spune: ,,Ion Nistor atacă un statut pe care, în 2010 și 2014, ca jurist al instituției noastre, l-a elaborat, find aprobat în forma propusă de dânsul. Sistemul de premiere/salarizare, de care dânsul a beneficiat mai mult decât alții, întrucât a fost și consilier, este statutar, legal. Membrii C.D. desfășoară și multe alte activități: încheie contracte, recuperează restanțe în filiale și oraș, realizează anchete sociale etc. Vom rezolva legal toate acuzațiile sale. Imaginea instituției este alta decât cea pe care încearcă s-o schițeze fostul jurist/consilier. Este una frumoasă”.

Deocamdată, noi am constatat că au fost realizați deja primii pași către schimbare/transparență.

Ion Fercu

6 COMENTARII

 1. Curios este faptul ca d-l Nistor nu este “multumit” de organizare și veniturile funcționarilor acum când dumnealui nu mai beneficiază de acestea….

 2. Daca dupa toate grozaviile care le citesc de ceva vreme despre instituitia asta la care au fost membrii bunicii si parintii nostrii , noi actualii membri am lua deodata hotararea de a ne retrage fondurile depuse cum ar mai proceda distinsii din asa zisul consiliu director ? Ar mai functiona cel mai mare CAR din tara?

 3. Asaltata de acuzatii! Putin spus;;; Condamnabila , Credeti ca un pensionar cotizant la dv. care doreste un imprumut de cateva sute de lei si plateste o dobanda ,,rasucita” adica dublata fara ca solicitantul sa inteleaga vi se pare ca este multumit in timp ce dv. si angajatii dv sunteti rasfatati din banii nostri cu salarii de demnitari , apoi fara acordul intregii asociatii acordati bonusuri de fatada pe ici pe colo asemeni pomenilor electorale mi se pare o metoda de functionare ….nu am cuvite..
  Cum se poate ca un paznic ,tamplar, sofer . platit din banii nostri sa aiba salariu de profesr universitar iar cei din consiliul de administratie sa depaseasca rangul de ministru? Parca as vrea si eu… dar ma tem ca nu am loc nici sa va car gunoiul !

 4. Daca iei un imprumut, prima data iti opreste dobinda si chiar daca platesti mai repede , dobinda este luata fara o recalculare a sumei restituite.
  @m- Eu m-am retras acum 3-4 luni deoarece nu au vrut sa imi micsoreze contributia catre ei.

 5. D-na Presedinta
  De ce spuneti ca d-nul Nistor e vinovat, de ce nu a-ti modificat statutul d-voastra, sau pe cine asteptati ? Nu este curios cum de s-a transformat CAR PENSIONARILOR intr-o afacere de famile , familia Cautisanu , Fam. Rachita, Fam.Pozi, fam Mitrea , nu exista un conflict de interese ,sau la CAR nu se aplica legea. De ce nu va faceti un CAR de familie ? Credem ca este cazul sa luati masuri coercitive, daca nu rugam toti pensionarii sa se retraga .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here