Capusele in actualitate in tara noastra

5.087

miron

Au fost copii intepati de capuse si in orasului Buhusi. Stimati pacienti adresati-va de urgenta personalului medico – sanitar. O fetita din Buhusi, Miruna a trecut prin aceasta experienta neplacuta, a fost intepata de o capusa la cap, dar a scapat cu bine, este sanatoasa acuma, deoarece parintii au venit imediat, dupa intepatura  de capuse la Spitalul nostru.

Capusele in diferite faze de evolutie

capuse

Raspandirea geografica a speciilor mai importante de capuse in Romania

harta

La noi in tara, prin cercetarile lui V. Parvulescu si A. Oprescu, s-a putut stabili raspandirea geografica a genurilor de Ixodidae. Caracteristicile acestei distributii sunt zonarea dupa latitudine si dependenta de factorii climatici, temperatura si umiditate.

In Romania,  Familia Ixodidae este reprezentata prin trei subfamilii: Ixodinae, Haemaphysalinae si Amblyomminae, ce cuprind 6 genuri si 24 specii

Bolile care pot fi transimise de capuse sunt numeroase -Lyme disease, Febra recurenta,Tularemia

Febra Q, Ehrlichioza, Febra Muntilor Stancosi (tifos exantematic), Tifosul de capusa Siberian, Febra butonoasa, Tifosul de capusa de Queensland, Febra hemoragica Omsk Encefalita rusa de primavara -vara, Louping ill, Powassan, Febra de padure Kyasanur, Febra hemoragica Crimeea-Congo, Febra de capusa de Colorado, Coriomeningita limfocitara si Babesioza umana.

Protectia individuala

Vestminte protectoare – pot oferi protectie la muscaturile diferitelor artropode in cazul in care au o grosime si o textura greu de strabatut de aparatul bucal al acestora.

Culorile deschise atrag, in general, mai putine insecte decat cele inchise. In cazul persoanelor ce desfasoara activitati in natura, hainele ar trebui sa acopere o parte cat mai mare din corp iar pe zonele expuse trebuie aplicati repelenti.

De asemenea si hainele pot fi tratate cu repelenti sau cu insecticide cu actiune rapida din categoria piretroizilor (cum este permetrinul). Aceste insecticide irita artropodele sau le omoara inca inainte de a se hrani. Aplicarea repelentilor si a insecticidelor pe haine este de preferat deoarece reduce riscul reactiilor alergice. In plus, aderenta puternica la fibrele textile face posibila utilizarea unor doze mai mari de repelenti sau insecticide.

Pentru tratarea hainelor sunt preferati piretroizii sintetici fata de repelentii volatili, din mai multe motive:

–           actioneaza rapid si resping sau indeparteaza artropodele;

–           au durata de actiune mai lunga si sunt mai rezistenti la conditiile variabile de mediu (soare, ploaie, s.a.);

–           utilizarea lor este mai placuta, intrucat au un miros discret sau imper­ceptibil, nu au culoare si nu au consistenta uleioasa;

–           folosirea lor nu implica riscuri si nu irita pielea, in cazul aplicarii unor doze corecte;

–           nu afecteaza produsele plastice;

–           sunt mai ieftini decat repelentii si nu necesita decat aplicari rare si in cantitati mici.

Pe de alta parte, datorita fenomenului de evaporare, hainele tratate cu repelenti volatili confera o mai buna protectie a zonelor expuse (neacoperite). Impregnarea sosetelor si a pantalonilor este eficienta in protectia contra ixodidelor. Pentru tratarea hainelor, vestelor, camasilor cu maneca lunga sau a pantalonilor este recomandata o doza de 1,25 g/m2, iar pentru tratarea camasilor cu maneca scurta o doza de 0,8 g/m2 in cazul permetrinului. In cazul folosirii unui spray pe baza de DEET este recomandata o doza de 20 g/m2, sau aproximativ 70 g de ingredient activ pentru un obiect vestimentar. DEET-ul folosit pentru tratarea hainelor prin inmuiere este disponibil sub forma de mixtura (30% si 95%) cu alcool.

Argasidele care se hranesc pe oameni – in interiorul casei – pot fi controlate cu ajutorul plaselor de pat pentru tantari, impregnate cu piretroizi. Plasele au de obicei un diametru al ochiurilor de 1,2-1,5 mm si sunt confectionate fie din materiale traditionale (in, rafie sau canepa) fie din bumbac sau materiale sintetice (nylon, poliester, polietilena).

Va doresc multa sanatate! – dr Ioan MIRON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here