Când copilul este pe drum

2.055

   Puteţi trata singură, cu toată încrederea, numeroase tulburări secundare ale gravidităţii, însă numai după ce discutaţi problema şi opţiunile terapeutice cu medicul dumneavoastră.

GREŢURILE MATINALE

   Puteţi resimţi greţuri în orice moment al zilei, în mod tipic în cursul primului trimestru de sarcină. Mâncaţi mese uşoare şi dese în loc de trei mese complete.Adoptaţi o alimentaţie bogată în proteine şi glucide complexe şi săracă în alimente dulci şi grase.Beţi multe lichide şi mâncaţi fructe şi legume proaspete, al căror conţinut în apă este ridicat. Nu luaţi antiacide, însă încercaţi 50mg vitamina B6, de trei ori pe zi. În general, încercaţi să reduceţi la minimum stresul din activităţile dumneavoastră zilnice.

PRESOPUNCTURA

   Localizaţi punctul Pericard 6, pe Harta punctelor de presopunctură, situat pe partea internă a încheieturii pumnului stâng, respiraţi adânc şi masaţi cu policele drept, printr-o mişcare circulară profundă, timp de un minut.Repetaţi la cealaltă încheietură.Brăţările pentru rău de mare, disponibile în magazinele cu produse naturale, apasă acelaşi punct de pe articulaţia pumnului.

   AROMOTERAPIA

Adăugaţi în apa de baie uleiuri esenţiale de levănţică(Levanda officinalis) şi mandarin sau puneţi pe o batistă câte 2 picături de ulei de mentă(Mentha piperata) şi de lemn de santal şi inhalaţi parfumul.Masaţi-vă pe abdomen cu un amestec din 2 linguriţe ulei neutru, precum cel de migdale, măsline sau floarea soarelui, în care puneţi câte 2 picături de ulei de mentă şi de lemn de santal.

   FITOTERAPIA

Încercaţi ceaiul de anason, chimen, cătuşnică (Nepeta cataria), fenicul(Foeniculum vulgare), sau ghimbir proaspăt dat pe răzătoare(Zingiber officinale). O infuzie de mentă(Mentha piperata) şi muşeţel(Matricaria recutita) uscate vă poate ameliora simptomele.De asemenea migdalele şi sucul de papaya uşurează greţurile matinale.

   HOMEOPATIA

Încercaţi Nux vomica sau Tabacum pentru greţuri matinale, urmând instrucţiunile de pe etichetă.

   DURERILE ABDOMINALE

   Pentru ameliorarea junghiurilor sau crampelor generate de întinderea muşchilor şi a ligamentelor abdominale, în special în poziţie şezândă sau culcată, folosiţi o pernă electrică. Gimnastica regulată vă va întări şi tonifia muşchii abdominali.

   DURERILE LOMBARE

   Ţineţi sub control creşterea în greutate cu ajutorul unei alimentaţii corecte şi al exerciţiilor fizice.Evitaţi analgezicele; folosiţi mai bine o pernă electrică pentru a uşura durerile.Exerciţiile speciale pentru întărirea muşchilor abdominali pot de asemenea contribui la reducerea durerilor lombare. Încercaţi o centură de sarcină sau o faşă elastică pentru susţinerea abdomenului. Purtaţi încălţăminte sau talonete speciale pentru gravide şi evitaţi tocurile. Nu staţi în picioare perioade lungi de timp. Staţi pe scaun dreaptă, fără a vă încovoia şi, ori de câte este posibil, staţi cu picioarele ridicate. Dormiţi pe o saltea tare. Ridicaţi cu atenţie obiectele grele, în special copii.Îndoiţi genunchii, ţineţi spatele cât mai drept posibil, ţineţi obiectul sau copilul aproape de corpul dvs şi ridicaţi-vă încet.

   Masajul

Staţi cu faţa către spătarul unui scaun drept.Spijiniţi-vă de spătar, cu capul aşezat pe braţele încrucişate.Rugaţi persoana care face masajul să folosească mişcări lungi., direcţionate în sus şi în exterior pornind din zona lombară, evitând apăsarea pe coloana vertebrală.

   Presopunctura

Stimula-ţi punctele Vezică 23 şi 47 din zona lombară, masând viguros cu dosul palmei pentru a genera căldură. De asemenea, încercaţi să apăsaţi punctul Vezică 48. Revedeţi “Harta punctelor de presopunctură”

   Chiropractica

Consultaţi un chiropractician autorizat pentru tratarea unei posibile dezalinieri a coloanei vertebrale provocată de suprasolicitările gravidităţii.

   DISCONFORTUL LA NIVELUL SÂNILOR

Purtaţi un sutien care să asigure o susţinere adecvată  a sânilor dumneavoastră măriţi.Dacă din sânii dumneavoastră se scurg cantităţi mici de lichid, puneţi tampoane pentru lăuze în sutien.

   CISTITA

   Dacă faceţi o infecţie vezicală sau orice alt tip de infecţie urinară, rugaţi medicul să vă prescrie tratament adecvat.Aplicarea unei perne electrice în partea inferioară a abdomenului poate contribui la uşurarea disconfortulu.

   Alimentaţia şi dieta

Sucul de afine, mai multe pahare pe zi, are reputaţia de a fi de ajutor în prevenirea infecţiilor urinare.

   VARICELE

   Sarcina suprasolicită vasele sanguine din membrele inferioare.Dacă purtaţi ciorapi elastici, puteţi obţine beneficii maxime dacă îi puneţi aflându-vă în poziţie culcată, astfel încât lichidul să nu graviteze în piciorele dvs. Faceţi gimnastică în mod regulat, însă nu staţi în picioare perioade lungi de timp.Dacă este posibil, ridicaţi picioarele deasupra nivelului şoldurilor în timp ce staţi aşezată.În pat staţi culcată pe o parete sau puneţi o pernă sub picioare.

   DISPNEEA

   Menţineţi creşterea în greutate în limitele recomandate şi adoptaţi o postură corectă, în special în poziţie şezândă. Dormiţi pe o parte, nu pe spate.

   CONSTIPAŢIA

   Pentru a menţine un tranzit intestinal regulat şi scaunele moi, mâncaţi alimente bogate în fibre, precum fructele şi legumele proaspete, cereale şi pâine integrală şi fructe uscate.Evitaţi laxativele eliberate fără prescripţie medicală, însă încercaţi psyllium(Plantago psyllium) ca agent vegetal de creştere a volumului scaunului.Beţi multe lichide şi faceţi exerciţii fizice în mod regulat.

   Presopunctura

Apăsarea punctului Vezică 48 poate ameliora constipaţia.

   CONTRACŢIILE

Contracţiile uterine uşoare, nedureroase, încep de obicei să apară la un moment dat după a 20-a săptămână de sarcină.Dacă aceste contracţii vă provoacă disconfort, încercaţi să vă schimbaţi poziţia.În cazul în care contracţiile încep să apară la intervale regulate, anunţaţi medicul.

   AMEŢELILE ŞI SENZAŢIA DE LEŞIN

   Ridicaţi-vă încet din pat din poziţiile şezândă. Ameţelile apărute când vă ridicaţi prea repede din poziţie şezândă sau culcată poartă numele de hipotensiune ortostatică. Dacă vă aflaţi într-o aglomeraţie şi începeţi să aveţi ameţeli, îndepărtaţi-vă şi luaţi o gură de aer proaspăt; dacă este posibil, întendiţi-vă pe pat cu picioarele ridicate sau aşezaţi-vă pe scaun cu capul între genunchi.

   EDEMELE

   Supravegheaţi-vă creşterea în greutate pe tot timpul sarcinii.Pentru a ţine sub control edemul gambelor şi gleznelor purtaţi ciorapi elastici şi evitaţi să staţi în picioare perioade lungi de timp.Purtaţi încălţăminte de măsură potrivită şi care asigură o bună susţinere sau cumpăraţi talonete concepute special pentru gravide.

   OBOSEALA

   Dormiţi toată noaptea şi odihniţi-vă cu picioarele ridicate timp de cel puţin 15 minut, de mai multe ori pe zi.

   Presopunctura. Stimulaţi punctele Vezică 23 şi 47 masându-vă viguros zona lombară. De asemenea, încercaţi să apăsaţi punctul Vezică 10.

   CEFALEEA

   Asiguraţi-vă că vă odihniţi suficient, mâncaţi regulat şi beţi şase sau mai multe pahare cu apă pe zi.Evitaţi aspirina sau alte analgezice eliberate fără prescripţie medicală, cu excepţia paracetamolului; în locul acestora, încercaţi tehnici de reducere a stresului ca yoga sau meditaţia.Sau încercaţi să faceţi o baie fierbinte cu o pungă de gheaţă pe frunte.

Presopunctura.Pentru ameliorarea cefaleei apăsaţi punctul Vasul Guvernator. Revedeţi “Harta punctelor de presopunctură”.

Aromoterapia. Înmuiaţi o batistă sau o compresă în apă rece cu câteva picături de levănţică(Lavanda officinalis) şi puneţi-o pe frunte.

   PIROZISUL

   Evitaţi mesele abundente şi alimentele condimentate, grase, zaharoase şi acide. Adoptaţi o dietă uşoară, bogată în fibre, beţi multe lichide şi faceţi zilnic gimnastică.Nu vă întindeţi în pat imediat după o masă.Ridicaţi căpătâiul patului cu 5-10 cm cu ajutorul unui suport stabil, cum ar fi scândurile de lemn.

Presopunctura. Apăsarea punctelor Stomac 45 şi Splină 16 poate uşura disconfortul datorat pirozisului.

Fitoterapia.După mese beţi ceai de muşeţel(Matricaria recutita), ghimbir(Zingiber officinale) sau fenicul(Foeniculum vulgare).

   HEMOROIZII

   Hemoroizii pot apare pe măsură ce bazinul dvs se relaxează, însă de obicei dispar după naştere. Mâncaţi alimente bogate în fibre pentru a menţine scaunele moi, beţi multe lichide şi nu încordaţi muşchii abdominali în timpul defecaţiei.Pentru amelioararea mâncărimilor sau durerilor provocate de hemoroizi, încercaţi o baie caldă de şezut sau aplicaţi o pungă cu gheaţă sau o compresă îmbibată într-o soluţie de alun vrăjitoresc.Exerciţiile Kegel, concepute pentru a întări muşchii bazinului, pot îmbunătăţi circulaţia în zonă.

   DURERILE ŞI CRAMPELE ÎN MEMBRELE INFERIOARE

   Purtaţi ciorapi elastici pe timpul zilei şi, dacă este posibil, odihniţi-vă cu picioarele ridicate.Folosiţi o pernă electrică sau un masaj blând pe faţa posterioară a coapsei pentru ameliorarea sciaticii.Când aveţi o crampă într-o gambă îndreptaţi piciorul şi apoi îndoiţi încet glezna şi degetele de la picioare, masaţi muşchii gambei, sau scufundaţi piciorul în apă fierbinte.Uneori puteţi evita crampele nocturne purtând şosete în pat sau apăsând cu talpa pe tăblia patului.În cazul în care crampele dureroase persistă, cereţi părerea medicului despre suplimentele de calciu şi magneziu.

   DISCONFORTUL LA NIVELUL GURII ŞI GINGIILOR

   Sarcina se poate dovedi suprasolicitantă pentru dinţii dumneavoastră, astfel încât vizitaţi-vă dentistul la începutul sarcinii, pentru un control şi o curăţare.Periaţi-vă dinţii şi limba cel puţin de două ori pe zi.Suplimentele de vitamina C, calciu şi coenzima Q10 vă vor întări dinţii.

   CONGSTIA NAZALĂ SAU EPISTAXISUL

   Folosiţi un vaporizator pentru umidificarea aerului din dormitor pe timpul nopţii şi lubrefiaţi fiecare nară cu puţină vaselină pe timpul zilei pentru a preveni hemoragiile nazale(epistaxisurile).Evitaţi sprayurile nazale, ce pot avea efect constrictor asupra vaselor sanguine.

   MODIFICĂRILE PIELII

   Erupţiile datorate modificărilor hormonale din timpul sarcinii dispar în general după naşterea copilului.Pentru a preveni apariţia pe faţa dvs a unei măşti de sarcină de culoare închisă numită cloasmă, purtaţi o pălărie cu boruri mari sau folosiţi o cremă ecran solar în zilele însorite.Lubrefiaţi pielea uscată din jurul abdomenului dvs cu o cremă hidratantă; de obicei, vergeturile pălesc şi diminuează după naştere.

   AMORŢEALA

   Evitaţi să dormiţi cu corpul apăsând pe mâini.Dacă vă simţiţi mâna amorţită la trezire, scuturaţi-o peste marginea patului.Cufundarea mâinii în apă caldă sau aplicarea unei perne electrice de două ori pe zi pot ajuta la diminuarea senzaţiei de amorţire.Dacă senzaţia de amorţire persistă încercaţi suplimente de vitamina B6, 50mg de trei ori pe zi.

   TULBURĂRILE VIZUALE

   Dacă vi se umflă ochii în urma retenţiei de lichid şi nu puteţi suporta lentilele de contact rigide, înlocuiţi-le cu lentile de contact moi sau cu ochelari.

   TULBURĂRILE VAGINALE

   O secreţie puţin abundentă, uşor mirositoare, este normală în timpul sarcinii.Folosiţi absorbante externe, însă nu faceţi irigaţii vaginale fără aprobarea medicului dvs.Orice secreţie de culoare roşie sau brună semnalează necesitatea de a lua imediat legătura cu medicul dvs.Mâncărimile şi durerile vaginale pot indica o infecţie ce necesită tratament indicat de medicul dvs.Infecţiile fungice vaginale pot fi frecvente în timpul sarcinii şi pot dispare fără tratament după naşterea copilului.

   PROBLEMELE URINARE

   Exerciţiile Kegel vă pot ajuta să  ţineţi sub control incontinenţa urinară de stres, pierderea unei mici cantităţi de urină când strănutaţi, tuşiţi sau râdeţi.Puteţi de asemenea folosi un absorbant extern.Aplecarea în faţă în timp ce urinaţi vă ajută să vă goliţi complet vezica urinară.

   MODIFICĂRILE GUSTULUI

   Unele alimente vi se pot părea necomestibile, iar pentru altele puteţi face o pasiune, în special pentru dulciuri.Faceţi dese băi de gură; guma de mestecat, bomboanele cu mentă sau dropsurile pot de asemenea alunga gusturile neplăcute. Suplimentele cu fier vă pot lăsa un gust rău în gură; discutaţi cu medicul dvs dacă acest lucru reprezintă o problemă.

Rubrica realizată de

Dr.Miron Ioan, medic primar de familie, doctor în ştiinţe medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here