Campania de Vaccinare Antigripala 2016/2017

3.997

miron

In fiecare an, odata cu venirea toamnei si scaderea temperaturilor creste pericolul imbolnavirii de gripa – boala infectioasa de natura virala cauzata in principal de virusul gripal

In urmatoarele zile, buhusenii care se incadreaza in grupele cu risc de imbolnavire, vor putea sa se vaccineze gratuit impotriva gripei, prin cabinetele medicilor de familie. Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau a ridicat de la Ministerul Sanatatii o prima transa de 10.000 de doze de vaccin antigripal.

Vaccinarea antigripala a inceput cu data de 18 octombrie 2016, la vaccinare având prioritate persoanele cu boli cornice.
Statistica medicala arata ca, anual, se pot imbolnavi de gripa intre 5-15% dintre adulti si 15-42% dintre copii. Cel mai eficient mod de a o preveni este vaccinarea cu vaccin antigripal.

Gripa este o afectiune virala a sistemului respirator, determinata de mai multe tipuri de virusuri gripale si paragripale. Poate fi usor confundata cu alte tipuri de infectii virale respiratorii. Spre deosebire de celelalte viroze respiratorii, gripa este insotita de febra ridicata, prezenta chiar de la debutul bolii, impreuna cu starea de rau general.

Transmiterea gripei se face pe cale respiratorie. Virusul este prezent in secretiile eliminate prin stranut si tuse. Inhalarea acestor particule determina imbolnavirea celor din jur. Si saliva contine virus gripal, asa ca boala se poate transmite si prin contact direct: de la strangerile de mana, la contactul cu obiectele folosite de persoana bolnava. Bolnavii de gripa sunt contagiosi de la 2 la 7 zile de la debutul simptomelor.

Prevenirea gripei presupune respectarea masurilor de igiena (ex: spalatul mainilor) si evitarea spatiilor aglomerate, dar cea mai eficienta masura ramane vaccinarea anuala cu vaccin antigripal.

Recomandari pentru vaccinare: in sezonul 2016/2017 utilizam vaccinul Vaxigrip, produs de compania farmaceutica Sanofi Pasteur, Franta. Acest vaccin corespunde recomandarilor OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) (pentru emisfera nordica) si deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2016/2017, respectand in acelasi timp si cerintele Farmacopeei Europene pentru vaccinurile antigripale.

VAXIGRIP poate contine urme de oua, cum ar fi ovalbumina, si de neomicina, formaldehida si octoxinol-9, folosite in timpul procesului de fabricatie.

Vaccinul antigripal este in general recomandat tuturor persoanelor pentru profilaxia gripei si in special celor cu risc crescut de complicatii ale gripei.

Vaccinarea este recomandata in special urmatoarelor categorii de pacienti:
-cu varsta de peste 65 de ani.
-cu boli respiratorii cornice.
–afectiuni cardiovasculare, indiferent de cauza.
-cu afectiuni renale cornice.
-cu diabet zaharat.
-cu imunodeficiente, cum ar fi: infectia cu HIV, afectiuni hematologice maligne sau pacientii care primesc medicamente imunosupresoare, citostatice, doze mari de corticosteroizi sau radioterapie.
-membrii familiilor persoanelor cu risc de a suferi complicatii in urma imbolnavirii

Doze si mod de administrare: Vaccinul este recomandat adultilor si copiilor cu varsta peste 6 luni. Se administreaza prin injectare intramusculara sau subcutanata profunda. Doza pentru adulti si copii peste 3 ani este de 0,5 ml sau conform indicatiilor medicului; intre 6 luni si 3 ani, doza recomandata este de 0.25 ml.

Durata imunizarii: Protectia vaccinului se obtine, in general, in interval de 14 – 21 de zile dupa administrare, iar durata imunitatii post-vaccinale este de minim 6 luni.

Contraindicatii: Vaccinarea nu este recomandata persoanelor cu alergie la ou, la proteinele de pasare, neomicina, formaldehida, octoxinol-9 sau celor care au avut o reactie alergica severa la o vaccinare antigripala anterioara.

Atentionari speciale si precautii: Se recomanda ca imunizarea sa fie amanata la pacientii cu boli febrile sau infectii acute.

Administrarea vaccinului antigripal poate fi facuta simultan cu alte vaccinuri, dar se recomanda consultarea si avizul medicului inainte de vaccinare.

Sarcina si alaptarea: Vaccinul poate fi utilizat in timpul sarcinii numai la recomandarea medicului. Vaccinarea antigripala este posibila in timpul alaptarii cu avizul medicului.

Reactii adverse: reactii locale, obisnuite – eritem (roseata), edem (umflatura), durere, echimoza, induratie.

Reactii generale, obisnuite: dureri de cap, transpiratie, tremuraturi, febra, dureri musculare, dureri articulare. Aceste simptome dispar in general fara tratament in 1-2 zile.

Foarte rar pot aparea nevralgii, parestezii, convulsii, tulburari hematologice, reactii alergice severe.

Dr. Ioan MIRON medic primar de familie si doctor in stiinte medicale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here