Dupa alegerile din luna mai, acest an, la C.A.R. Pensionari Buhusi nu e pace. Sesizarile si sugestiile s-au abatut constant asupra noului staf. Au fost sesizate si doua institutii importante: Parlamentul si Avocatul Poporului. Deja, cei de la A.N.A.F. si I.T.M. au efectuat controale.
Democratie in ofsaid
Prima sugestie a fost avansata de noi, chiar in preajma alegerilor: modificarea statutului, care are cel putin o prevedere ce sfideaza democratia. Primii cinci membri ai stafului nu se clintesc din functii decât in cazul în care mor sau renunta la functie. Sunt prezenti aici si oameni cu sase mandate. Recent, Radu Petruta, noul presedinte, ne-a spus: ,,Intentionam ca la viitoarea adunare generala sa renuntam la aceasta prevedere. Dar nu cred ca este bine ca niciunul dintre cei cinci sa nu mai ramâna. O schimbare totala ar genera probleme din perspectiva cunoasterii problematicii asociatiei. Dar n-am nimic impotriva schimbaarii tuturor, la alegeri. Vom propune ca un om sa poata ocupa o functie cel mult doua mandate. Nu cred nici ca este bine ca unul care are 75 de ani sa mai candideze. Eu nu voi mai candida pentru inca un mandat”. Declaratia e un inceput al democratizarii…
Grila de salarizare controversata si fara premii
Sesizarile curg din partea unor membri C.A.R.P. care, la alegeri, au pierdut functiile sau ale unora care n-au putut patrunde in structurile de conducere. Sunt reclamate mai ales veniturile salariale ale alesilor/angajatilor C.A.R.P.-ului, colosul cu 25 000 de membri. Am prezentat stafului C.A.R.P. o grila de salarizare semnata de fostul presedinte si de contabilul sef. Nedatata, reclamantii spun ca aceasta este din 2012, in vreme liderii C.A.R.P. precizeaza ca este din 2014. Unul dintre cei care reclama spune ca aceasta grila este depasita, intrucât i-au fost aplicate deja doua majorari de 10%. O grila curenta, oficiala, nu ne-a fost prezentata. Conform acestei grile controversate, salariul contabilului sef ar fi pentru acel moment de 5.200 lei, al contabilului principal de 3.600 lei, al secretarei de 3.680 lei, al administratorului de 3.600 lei, al informaticianului de 3.400 lei, casierul principal fiind platit cu 3.300 lei. Cei care sesizeaza spun ca la aceste salarii se adauga constant stimulente precum: prime lunare, trimestriale si anuale, prime de 8 martie, al 13-lea salariu, prime de porc, de Paste, de ziua de nastere, premii speciale pentru lunile iulie-august. Aceste prime ar reprezenta 1/3 din salariul lunar/indemnizatie. Avem sperante ca vom reveni curând cu elemente concrete privind sistemul premial.
Venituri salariale stabilite de catre beneficiari
Se spune ca in sedintele Consiliului Director unii au reluat obsesiv ideea ca veniturile salariale sunt nejustificat de mari, dar presedintele comisiei de cenzori ar fi spus ca ,,nu sunt mari si nu sunt din drepturile pensionarilor”. Liderul cenzorilor, economist Gheorghe Cautisanu, neaga ca ar fi spus asa ceva. Petruta Radu, presedintele C.A.R.P., spune: ,,In aceasta grila sunt salariile brute, din care sunt facute retineri de 32 la suta: impozit, 16%; C.A.S.; 10,5%; C.A.S.S., 5,5%. Premii nu se accorda decât in lunile in care avem excedent. Ca numar de membri, suntem al treilea C.A.R.P. din tara. La alte C.A.R.P.-uri, cu un numar mai mic de membri, veniturile salariale sunt mai mari decât la noi”. Fostul presedinte, Neculai Vamanu, ne-a spus ca a avut venituri mai mici decât contabilul sef. Mai avem date concrete, cu privire la salarii, pentru alte 11 categorii de salariati. Cel mai mic salariu, fara prime, ar fi fost (in 2012 sau 2014…) de 1. 900 lei. In ultima adunare generala, raspunzând unei intrebari, un membru al Comitetului Director a precizat: ,,Salariile sunt confidentiale”. Ramâne de vazut, de către membrii C.A.R.P., cât de democratică este si prevederea statutara potrivit careia membrii Comitetului Director îşi stabilesc singuri veniturile salariale.
Invocarea secretului, promisiuni de transparenta
Care sunt veniturile lunare/anuale reale? In sedinta Consiliului Director, presedintele C.A.R.P. ne-a inmânat o informare a consilierului juridic, din care rezulta ca, potrivit articolului 163 din Codul Muncii, veniturile salariale sunt confidentiale. Noi nu credem ca aceste venituri salariale – despre care unii spun ca, in unele cazuri, ar concura cu un salariu… iohannisian – sunt ilegale, mari sau mici. Sunt niste venituri despre care nu intelegem insa de ce nu au voie cei 25 000 de membri sa le cunoasca. Este drept ca in Adunarea Generala se prezinta executia bugetara si financiara, dar niciodata nu s-a vorbit concret despre drepturile salariale, cu nominalizari de functii/personae. O cifra globala care face referire la depturile salariale nu spune multora nimic. Ni s-a promis ca aceasta premiera –anuntarea nominala a veniturilor salariale – va avea loc in prima adunare generala. Pâna atunci, C.A.R.P. si cel putin unul dintre contestatari se vor intâlni, in vreo zece procese, in instanta. Pentru adunarea generala din primavara, unii preconizeaza ca va fi o adevarata revolutie care va dinamita actualul statut al asociatiei.
Ion Fercu
La nivelul dobanzilor si comisioanelor practicate este normal sa-si faca dumnealor salarii exorbitante. Un casier pe luna castiga pe spatele pesionarilor cat casitga un profesor sau un medic in 2 luni . S-au cum s-au facut angajarile la CAR ( frati , cumnati etc ).Sa ne spuna si noua cat castiga Familia Cautisanu pe luna
Dragi cititori , aceste asociatii ca si alte fundatii infiintate pe teritoriul patriei noastre dragi , sunt specifice societatilor aflate in criza , criza la toate nivelurile si de toate felurile , cum s-ar zice ” criza la pachet” O asemenea proliferare de initiative tovarasesti a aparut in Rusia anilor 1929 pe vrema asa zisului NEP-ului sovietic (noua politica economica) alaturi de aparitia unor afaceri facile cum ar fi : frizerii , covrigarii , colacarii , berarii s.a. Fundatiile si asociatiile sunt menite sa spolieze bugetele de stat la toate nivelurile lor pentru propasirea personajelor din fosta clasa conducatoare , personaje care n-au apucat halci mai mari sau mai mici din averea patriei noastre dragi. Sub umbrela ” facerii de bine ” cum ar fi ” dati batranilor clipe fericite ” , ” fundatia studiului impactului noxelor din atmosfera asupra buzelor de peste ” , ” asociatia colectionarilor de copite de cai verzi pe pereti ” s.a. fondatorii se invart in jurul celor ce manipuleaza bani , deci si in jurul institutiilor statului. Initiativa CAR oricare ar fi acesta se incadreaza in acest sa zicem “arhetip de smecher” si sub umbrela “facerii de bine ” a imprumutului pentru oameni pauperizati de ” criza la pachet ” considerand munca lor o osteneala in folosul comunitatii necajite isi ofera renumeratii pe masura .Atat timp cat ele sunt aprobate de forul de conducere a asociatiei deci aduse la cunostiinta membrilor asociaitiei totul este in regula in acceptiunea dumnealor Totul se petrece in paradigma epocii postrevolutionare insufletite de un exercitiu democratic des uzat ” Ti-ai dat votul, ai pus botul ” .( consumul in exces de democratie poate dauna grav persoanelor ” suferind de insuficienta la pachet ” )
Si ajutoarele pe care le acordati cu titlu de pomana nu sunt tot din banii nostri ? Prin oras se svoneste ca sunt acordate de diverse persoane din Consiliul de Administratie al C.A.R.(Vamanu ,Beleuz etc.) Eu am de gand sa ma retrag ,oricum au o dobanda mare luand in considerare ca iti este oprita din banii pe care ii imprumuti este dubla fata de cea afisata ceea ce inseamna mai mult decat la banci la care daca adaugi crucile si sicriele pe care le platesc de 15 ani (un mic cimitir) sa tragem linie si sa constatam!
CAR-ul asta este o potlogarie la care nimeni nu ne-a intrebat niciodata daca suntem sau nu de acord. Doar ne-au impus reguli.TREZITI-VA !
D-na Presedinte,
Am sperat ca tot buhuseanul sa ne dati un raspuns, dar din pacate va ascundeti, rusine.! Nu credeam ca un paznic sa castige pe luna cat un profesor debutant in 3 luni , nu mai aveti posturi de paznici. Sunteti singura institutie din tara care mai are angajati paznici. Iar referitor la prime date salariatilor cred ca ar fi cazul sa dati si la pensioneri , ca pe spatele lor aveti asemenea castiguri /luna, ( din dobanzi si comisioane mult mai mari ca la banci )Asteptam totusi un punct devedere sau demisia in bloc , inclusiv C.A. ( d-nul Cautisanu si compania de peste 10 ani ).