Buhusi: Orasul-santier, sub tirul sesizarilor si replicilor

5.630

asfalt_anl_buhusi

De anul trecut, orasul Buhusi este un adevarat santier. Pe strada Tudor Vladimirescu sunt efectuate lucrari la retelele de canalizare, pluviale, apa potabila. Va fi schimbata si reteaua de gaz metan. Bâlbe ale proiectarii au generat nevoia unei reveniri asupra obiectivelor proiectului. Deranjul in zona este mare.

 Pe acest santier a murit, accidentat, si un salariat. Pe strada Al. I. Cuza, un alt proiect vizeaza inlocuirea retelelor de apa si gaz metan, racordarea tuturor locuintelor la reteaua de apa, reasfaltarea. Pe strada Orbic se lucreaza la retelele de apa si canalizare, pe strada Libertatii, la retelele de canalizare.

 Unii cetateni au reclamat faptul ca unele lucrari efectuate in diferite zone nu sunt de calitate, au pus sub semnul intrebarii cheltuirea banilor, au semnalat deranjul nefiresc de pe unele strazi, nerespectarea unor norme elementare de santier. Primarul Ionel Turcea spune: ,,Suntem in grafic cu toate lucrarile. Termenul de executie pentru lucrarile de pe str. Tudor Vladimirescu este 21 decembrie 2015. In octombrie 2015 vor fi terminate si lucrarile de pe strada A. I. Cuza. Si in celelalte zone lucrarile vor fi tot in acest an finalizate. Banii sunt cheltuiti legal. Este drept ca, vreme de trei luni, platile pentru un proiect au fost blocate, din cauza unor reclamatii nefondate, dar acest fapt nu a cauzat intârzieri in efectuarea lucrarilor. Au fost verificate sesizarile si s-a constatat ca totul este gestionat legal. A devenit aproape o epidemie, nu o moda: cum vrei sa faci ceva bun pentru oras, cum apar contestatarii”.

 Cert este ca imaginea de ansamblu este cea din titlu: orasul-santier se afla sub tirul sesizarilor unor cetateni si al replicilor administratiei locale. Ambele reactii sunt democratice. Avem stiinta despre faptul ca sesizarile vor continua. Administratia locala, sugerând faptul ca unele sesizari s-ar incadra in aria calomniei, nu exclude varianta clarificarii acestora in instanta. Cei care sesizeaza spun ca n-au teama de aceasta perspectiva. Acum, pe santierele de pe strazi iarna a adus linistea. Pe santierele disputei nu-i pace.

Ion Fercu

13 COMENTARII

 1. Parcarea ,trotuarul si spatiul de joaca pentru copii la ANL cand se va finaliza? Am avut promisiuni ca pana in noiembrie 2014 va fi finalizat proiectul ,,ANL”. Suntem in 2015. Banuiesc ca se asteapta sa le facem tot noi pe astea ca si cu contoarele de utilitati.La ce balarii sunt in spatele blocurilor si-au facut cuiburi sobolanii ,bursucii vizuini…si tot asa. Asta stie domnu’ Primar?

 2. Dar strada Tineretului ( letcana) ati uitato domnule Fercu sa o precizati ca mi-am rupt masina de doua ori anul trecut sunt adevarate cratere in acest drum , uneori mie rusine mie pe cine am ales…

 3. Am citit articolul in Desteptarea, apoi l-am citit aici pe site,apoi l-am citit iar in Desteptarea. E pe pagina a doua, dar pentru Buhusi e ca si cum ar fi titlu de prima pagina. Nu-mi vine sa cred ochilor! Citesc cu voce, tare, ca la clasa intii. Sintem oare la inceputurile democratiei in Buhusi: se spun lucrurilor din ce in ce mai des pe nume, intr-un mod civilizat si mai ales fara sa fie campanie electorala? Prevad discutii cu iz “pirotehnic” ! Promit sa revin.

 4. Pentru “eu”:
  in cuprinsul unui raport cu privire la starea economica, sociala a Orasului Buhusi din anul 2013, la rubrica propuneri pentru anul 2014, promisiunile sint in forma scrisa si solemna pentru realizarea unei lucrari de “Amenajare parcare în zona bloc ANL in valoare de 200 mii lei”. Daca a fost facuta o evaluare in acest sens, banuiesc ca a fost “bugetata” ca sa zic asa si ar fi fost normal sa fie realizata pina acum sau ca exista motive temeinice care au impiedicat amenajarea respectivei parcari.
  in ceea ce priveste locul de joaca, nu sint cuprinse promisiuni de realizare in documentul mentionat.
  In orice caz, raspunsurile trebuie sa vina din zona celor ce detin destule informatii si abilitati in acest sens sau in lipsa lor sa sperati ca in acest an autoritatile locale se vor tine de promisiuni.

 5. pentru Mihai:
  Chestiunea cu alesul e oarecum tardiva, dar corigibila! Cert este ca ai o zona de tranzit foarte fierbinte, ca sa zic asa: Voioaga, Tineretului (Letcana), Gh. Doja, AI Cuza. Inelul de foc al Buhusiului ! Varianta pentru tancuri! Strazile sint mentionate in hartile militare si pot fi folosite de blindate in caz de necesitate pentru a tranzita orasul, iar autoritatile locale au concluzionat ca e inutil sa le modernizeze: Daca vine un tanc in tranzit si le strica, nu se pierd banii?
  Fireste, am glumit Mihai in legatura cu blindatele si tranzitatul orasului, dar sincer, un TAB macar, ti-ar prinde bine sa treci pe acolo.

 6. Mai, voi chiar sunteti naivi? nu vedeti ce se intampla in orasul asta: numai promisiuni… care de fapt sunt minciuni! si cine raspunde: nimeni dintre cei alesi.. ca io nu i-am votat! cine suporta? NOI.
  Cine e de vina: NOI, ptr ca le permitem.

 7. Poate daca Primaria nu incheia contracte cu diferite firme de 2lei, mergeau si lucrarile in alt ritm.Nu mi se pare normal ca lucrarile acestea ce sunt cuprinse intr-un proiect cu fonduri europene sa fie executate de catre firme care au 10-15 angajati pe care ii impart in 3-4 locuri

 8. Consilierii locali au obligatia de a aduce la cunostiinta cetatenilor toate faptele si actele administrative ce intereseaza colectivitatea locala. La noi cati consilieri si-au prezentat raportul la 6 luni, nu mai spun la un an !

 9. Are dreptate d.Florin primarul ca si viceprimarul au intitiative care daca sar realiza am fi cel mai laudat oras insa din cauz consiliului local care franeaza activitatea primariei este distrugerea asta.Nu se poate desfiinta ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here