Buhuși are populația de-acum aproape jumătate de secol

8.179

vechiul buhusi

Evoluția demografică a orașului Buhuși este foarte interesantă. În 1930, de pildă, târgul numara 8. 650 de locuitori, iar după razboi, în 1948, avea 8.198. În 1956, populația crescuse la 12. 382, pentru ca în 1966 orașul să aibă 15. 341 de locuitori.

Politica lui Ceaușescu a determinat o veritabilă explozie demografică, orașul numarând 20 148 de locuitori în 1977. Optimismul generat de anul 1989 a condus la un spor natural al populației. În 1992, existau 21. 621 de locuitori.

Treptat, după evenimentul numit oficial Revoluție, evoluția demografică va cocheta cu alunecarea vijelioasă pe tobogan: 18.746 de locuitori în 2002 și 14. 562 în 2013… Practic, numărul populației a revenit la nivelul anului 1960…

Daca va continua actualul trend al ratei natalității, dacă exodul tinerilor către străinatate va continua, inscripția de pe monumentul eroilor din centrul orașului – „Populația comunei Buhuși, recunoscatoare” – va deveni, destul de repede, de actualitate…

Ion Fercu

 

3 COMENTARII

  1. Oare cine se face vinovat de aceasta scadere dramatica a populatiei, la nivelul intregii tari, nu doar in oraselul nostru? Intrebarea este retorica, toata lumea cunoscand raspunsul… Atunci cand te confrunti cu o alocatie de 42 de lei pe luna, cu un ritm al cresterilor de pret, pana si la aerul respirat, ce-ti taie orice avant optimist, cu o lipsa a celor mai elementare masuri de protectie si de stimulare a natalitatii in Romania, cum sa te gandesti sa faci copii in Romania? Generatia anilor 80, ajunsa acum la maturitatea deplina, priveste cu frica inspre viitor si si-a pierdut curajul de a aduce pe lume copii; parinti de peste 30 de ani abia daca mai fac un copil, de teama viitorului incert si sumbru…si-atunci, de ce sa ne miram ca ne intoarcem la demografia de acum 50 de ani?

  2. Sunt impresionat despre demografia orasului BUHUSI LA NIVELUL DE ACUM JUMATATE DE SECOL! Impresionat dar nu surprins si am scris citeva comentarii din care se intelege ca aceasta situatie era de asteptat!Orasul Buhusi a avut vitalitatea necesara prin industria sa textila care era renumita in tara si peste hotare! Dupa 1989 aceasta industrie nu a supravietuit alte industrii alternative nu s-au creiat,cetatenii orasului au cautat locuri de munca in strainatate pentru asi intretine familiie,libertatea intreruperilor de sarcina in condititiile cind fiecare nu vede nici o perspectiva pentru viitorul noilor nascuti au determinat o scadere dramatica a numarului de locuitori ai orasului! Cind s-a transferat Fabrica de postav de la TG.NEAMT LA BUHUSI UNUL DIN CONSIDERENTE AU FOST EXISTENTA UNEI FORTE DE MUNCA SUBURBANE CARE NU SE PUTEA INTRETINE DIN AGRICULTURA! Acum situatia este similara cu adaugarea cauzelor lumii moderne -lipsa locurilor de munca si cautarea de locuri de munca in strainatate si natalitatea foarte scazuta!Lipsa de fonduri pentru costruirea de noi locuinte pentru eventualii locuitori,din viitor,aceeasi lipsa pentru a rezolva problemele de infrastructura problema calitatii stradadale a orasului si a infrastructurii subterane si de suprafata precum si nici fonduri de a creia noi industrii sau repunerii in functiuneceea ce a ramas in conservare din fosta fabrica si pierderea traditiei industriale textile a orasului vo conduce la aceeasi tendinta negativa a demografiei!Devenirea orasului ca oras turistic sau statiune de odihna nu este de perspectiva pentru lipsa de de numar mare de obiective turistice si atractie pentru investitori nu cred ca este de luat in considerare! cu aceleasi ginduri de ingrijorare pentru fostul meu oras natal! COLENBERG SILVIU.

  3. nu m-am repetat ci am continuat o analiza a cauzelor care au condus la aceasta situatie!TREBUIE CITIT CU ATENTIE!HOTARIREA ESTE A CELOR CARE CONDUC PAGINA DE FACEBOOK!CU STIMA COLENBERG SILVIU!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here