Buhușeni în vizită în Belarus. Junioarele 3 de la HC Buhuși au luat locul 2 la turneul internațional de handbal din Gomel

4.881

În urma vizitei efectuate la Buhuși în luna noiembrie a anului trecut, Ambasadorul Republicii Belarus în România, E.S. Andrei Grinkevich, a întreprins demersuri pentru a găsi societăți comerciale, orașe sau școli din țara sa interesate de schimburi de experință în vederea întăririi relațiilor româno-bieloruse.

În luna februarie, primarul Vasile Zaharia s-a întâlnit cu domnul ambasador la București. E.S. Andrei Grinkevich i-a lansat invitația de a forma o delegație în vederea vizitării orașului bielorus Gomel în perioada 6-10 mai, cu ocazia unui turneu internațional de handbal destinat fetelor născute în anii 2003-2004 și mai mici.

Din grupul care a făcut deplasarea în orașul Gomel, al doilea oraș ca și mărime după capitala Minsk, pe lângă cele 12 jucătoare legitimate la HC Buhuși, s-au regăsit prof. Carmen Dulgheru, antrenor, prof. Judit Păduraru, director adjunct la Școala „Mihai Eminescu”, Elena Apostică, consilier local și Adrian Păduraru, președinte HC Buhuși și consilier la Cabinetul Primarului.

La turneul de handbal au participat șase echipe din trei țări: GOTSOR Gomel (BLR), SDOSHOR 10 Gomel (BLR), Shostka (UKR), Selectionata regiunii Mogilev (BLR), Kiev (UKR)
și HC Buhusi (ROM). S-a jucat în sistem round-robin (fiecare cu fiecare). Buhușencele au terminat turneul pe locul 2, cu trei victorii și două înfrângeri, venind acasă cu medaliile de argint și cu o experiență inedită.

Pe lângă competiția de handbal, grupul din Buhuși a vizitat Școala Gimazială Nr. 30 din Gomel. Gazda delegației buhușene a fost domnul director al Școlii Sportive Nr. 10 din Gomel, Anatoly Kardash. Această școală gimnazială are 760 de elevi și este unică în zonă pentru că, pe lângă clasele obișnuite de gimnaziu, există și clase specilizate pe domeniile muzică și de sport. Buhușenii au fost invitați să viziteze două muzee ce se află chiar în incinta școlii și, apoi, au participat la un concert pus în scenă de elevi și profesori.

Primul muzeu, de fizică și astronomie, este dedicat celor trei astronauți bieloruși care au efectuat misiuni spațiale și altor personalități din lumea științelor. Exponatele au fost realizate de elevi ai școlii în urmă cu mai bine de 40 de ani. 

Al doilea muzeu este dedicat aviației bieloruse, cu precădere celor două unități aviatice ce și-au avut bazele chiar pe terenul unde este amplasată actualmente școala.

A urmat un mic concert organizat de elevii și profesorii de la clasele de muzică. Talentați, meticuloși, frumos îmbrăcați, elevii școlii au arătat calități deosebite atât vocale, cât și la instrumente precum pian, țambal, acordeon sau chitară.

Alexia Apostică, eleva școlii „Mihai Eminescu”, a susținut un scurt recital, ad-hoc, la pian. În trening și fără partitură, Alexia a strâns ropotele de aplauze.

Pe 9 mai, grupul a participat la parada ce a avut loc cu ocazia Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste, fapt care a dus la încheierea în Europa a celui de-Al Doilea Război Mondial. Este un eveniment important în Belarus, fiind declarat sărbătoare națională.

Toate cheltuielile privind cazarea grupului, masa, competiția de handbal și celelalte activități au fost suportate de către gazdele din Belarus. Costul transportului, al vizelor și al asigurărilor a fost plătit de către Consiliul Local Buhuși. Reprezentanții din Buhuși și-au luat angajamentul de a întoarce invitația celor din Gomel în următorul an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here