Tanarul buhusean Sergiu Manea a participat la Proiectul “BikeRun 14 Summits” finalizat, luni 5 octombrie 2020 care a fost un real succes. Băcăuanul Dan Gârleanu a reușit să alerge, să pedaleze și să ducă bicicleta în spate unde a fost nevoit, într-un timp record, pe cele 14 vârfuri de peste 2500 din România și a distanței dintre ele.
Asa cum se intampla deseori, ca si in teoria iceberg-ului, succesul este asigurat de catre oamenii din spate, care sunt mai putin vizibili dar care , in anumite momente sunt decisivi.
Un astfel de om este Sergiu Manea. Acesta a acceptat in luna mai sa fie unul dintre cei trei membrii ai echipajului „BikeRun 14 Summits”. De atunci si pana la sfarsitul lunii septembrie au urmat antrenamente dificile si epuizante care au dus la accidentarile tuturor participantilor insa cel mai ghinionist dintre toti a fost Sergiu Manea care a suferit o entorsa chiar inainte de a incepe proiectul.
BikeRun 14 Summits este un eveniment sportiv 100% românesc de tip duatlon, organizat de Asociația Door To Outdoor din Bacau, cu scop caritabil. Prima ediție a avut loc pe 2 octombrie 2020 incepand cu ora 04.44.
Cu aceasta ocazie, a fost depasit recordul de viteza de parcurgerea a celor mai inalte 14 varfuri de peste 2500 de metri din Romania, inregistrat in anul 2019 care era de 76 de ore.
Timpul inregistrat de catre Dan Garleanu de pe primul pe ultimul varf de 2500 de metri a fost de 72 de ore si 45 de minute in conditiile in care, in premiera, bicicleta a fost transportata pe spate in creasta Muntilor Fagaras, intre Saua Caprei si Varful Urlea, pe o distanta de aproximativ 30 km.
Referitor la Sergiu Manea, Dan Garleanu a declarat : „Cred ca dintre noi toti (Dan Garleanu, Mihai Bostan si Sergiu Manea), Sergiu era cel mai bine pregatit dintre noi, exceland la ciclismul de sosea si la urcarile in alergare si cu MTB-ul. Data fiind situatia, Sergiu nu a mai putut lua parte la startul evenimentului sportiv, cu toate acestea, a facut tot posibilul sa fie alaturi de echipa si sa acorde suportul tehnic de care aveam atata nevoie.
Succesul proiectului i se datoreza in buna masura. Dupa doua zile fara odihna, am decis sa urc pe ultimele trei varfuri singur deoarece Mihai Bostan a fost nevoit sa renunte din cauza unor probleme medicale. Oboseala acumulata si lipsa de somn nu se impacau deloc cu gandul la o urcare solitara pe timp de noapte in Bucegi. Sergiu a dat dovada inca o data de spirit altruist si m-a insotit pentru a termina traseul in timpul propus in conditiile in care nu era refacut dupa accidentare.
Ii multumesc pentru tot ce a facut pentru proiect si pentru noi doi si dificultatile pe care le-am intampinat si le-am depasit impreuna nu au facut altceva decat sa sudeze o relatie puternica de prietenie. Imi doresc cat mai rapid un proiect de anvergura in care sa fim impreuna cu Sergiu”
Primul varf ( Papusa -2508 Retezat) a fost atins pe data de 02.10.2020 ora 09.15 in timp ce ultimul varf a fost urcat pe 05.10.2020 ora 10.00 ( Varful Ocolit-Bucura Dumbrava 2503 m Bucegi) stabilindu-se astfel un tim mai bun cu 2 ore si 45 de minute.
Proiectul a mai stabilit in premiera prima abordare a celor 14 varfuri din Campul lui Neag ( Hunedoara) pana la Rasnov ( Cetate) si au fost inregistrate urmatoarele date :
Timpul parcurs cu perioada de odihna – 80 h, 49 min, 45 sec;
Timp de deplasare- 50 h, 14 min., 57 sec;
Distanta parcursa- 511,97 km
Metri altitudinali acumulati in urcare: 16.177
Calorii consumate pe perioada activa : 28.191
Datele au fost colectate cu ajutorul dispozitivelor Garmin.
Startul a avut loc pe data de 02.10.2020 – ora 04.44 din localitatea Campul lui Neag. Sportivii au plecat pe biciclete mountainbike pana la cabana Buta de unde au pornit in alergare prin Saua Plaiului Mic spre Varful Papusa(2508 m). Aici au dat startul incercarii de a reusi un timp sub 76 de ore de pe primul pana la cel de-al paisprezecela varf. Urmatorul varf atins a fost Peleaga ( 2509 m cel mai inalt din Retezat), intorcandu-se la cabana Buta pentru a cobori pe biciclete. Parcursul din Retezat a fost dificil datorita zapezii si frigului, cei doi suferind afectiuni temporare la nivelul degetelor de la picioare datorate alergarii in adidasi pe zapada.
Din localitatea Campul lui Neag, cei doi sportivi au parcurs pe cursiere traseul de asfalt prin Petrosani cate Muntii Parang pana la locul numit „Groapa Seaca” de unde au plecat cu biciclete MTB si apoi in alergare catre varful Parangul Mare (2519 m). Vremea a fost deosebit de capricioasa, varful fiind urcat pe inserat in conditii de viscol. Intoarcerea la Groapa Seaca a avut loc pe intuneric.Din acest punct cei doi au continuat cu bicicletele pe asfalt pana la Obarsia Lotrului unde s-au oprit pentru a se odihni.
Pe 03.10.2020 au pornit pe sosea din Obarsia Lotrului ( Trasnalpina) catre Balea Lac unde au ajuns la orele 17.00
Pe un vant puternic, au urcat in alergare in creasta Fagarasului si au atins pe rand varfurile Lespezi (2517 m), Cornu Caltunului (2505 m) si Negoiu ( 2535 m), intorcandu-se la Balea Lac pentru a se odihni la corturi.
In dimineata zilei de 03.10.2020 Dan Garleanu si Mihai Bostan au plecat de la Balea Lac cu biciclete pe spate spre Saua Caprei pana pe Varful Urlea pe creasta Muntilor Fagaras. Au urcat in ordine pe urmatoarele varfuri : Vanatarea lui Buteanu (2507 m), Vistea Mare ( 2527 m), Moldoveanu(2544 m), Dara(2500 m) si Hartopul Darei (2506 m).
Parcurgerea varfurilor si a crestei a fost deosebit de dificila datorita vantului care sufla in rafale de peste 50 km/h.
Cobrarea din creasta a fost realizata noaptea pe traseul Varful Urlea-Breaza.
In apropiere de localitatea Breaza Mihai Bostan a fost nevoit sa abandoneze datorita unor afectiuni medicale aparute si a oboselii acumulate astfel ca traseul a fost continuat solitar de catre Dan Garleanu pe timp de noapte pe ruta Breaza- Rasnov ( pe cursiera), Rasnov-Muntii Bucegi ( MTB si alergare). Pe muntii Bucegi au fost atinse ultimele 3 varfuri in ordine: Omu (2505 m), Capu Morarului (2501m) si Varful Ocolit ( Bucura Dumbrava 2503 m)
Finishul a avut loc in Cetatea Rasnov, dupa coborarea din muntii Bucegi.
Prin acest proiect am dorit sa atragem atentia asupra unei probleme din randul comunitatii bacauane respectiv lipsa alternativelor de miscare in randul persoanelor cu dizabilitati.
Noi ne-am dorit sa sprijinim demersul Asociatiei Door To Outdoor intitulat „Egali pe apa” de a achizitiona 4 caiace adaptate, echipamentul necesar si de a construi un ponton destinat transferului din carut in caiac.
Proiectul “Egali pe apă” își propune să ofere persoanelor cu dizabilități o modalitate de mișcare adaptată nevoilor lor dar în același timp un mod de a fi “la egalitate”.
De ce “Egali pe apă”?
Prin proiectul „ Egali pe apa” ne propunem să facilităm accesul la sporturi nautice pentru persoanele cu dizabilități din județul Bacău și din împrejurimi și să promvăm mișcarea și sportul în vederea creșterii calității vieții în rândul persoanelor cu dizabilități locomotorii.
Vrem să achiziționăm 4 caiace adaptate special pentru nevoile persoanelor cu dizabilitati și construirea unui ponton special care sa faciliteze transferul din scaunul cu rotile în caiac.
Noi, cei de la Asociația Door To Outdoor, alături de partenerii și colaboratorii noștri, vom asigura instruirea și accesul gratuit pentru persoanele din categoria țintă, care vor să se bucure de mișcare și libertate pe apă.
Caiacul este unul dintre puținele sporturi care nu ține cont de dizabilități locomotorii, este o metodă de petrecere a timpului liber care vine la pachet cu stimă de sine, optimism și o perspectivă diferită asupra vieții. Fie că e sau într-un scaun un rotile.
Comunicat al Asociației Door To Outdoor