Vremea frumoasa si caldura de afara trezesc in noi toti dorinta de a fi cât mai aproape de natura si de a petrece timpul liber pe cât posibil in aer liber. In parcuri, gradini, la padure sau pe marginea unei ape, toate zonele verzi exercita asupra noastra o fireasca stare de atractie, având in vedere capacitatea de-a ne regenera atât fizic cât si psiho-mental si spiritual, in mijlocul naturii. Pe lânga atentia pe care trebuie s-o acordam expunerii la soare, este important sa stim ca plimbarile si iesirile la iarba verde ne expun intr-o anumita masura posibilitatii de a intra in contact cu o bacterie responsabila de producerea unei boli care, din pacate, daca nu este diagnosticata corect si la timp poate avea repercursiuni uneori chiar foarte grave asupra starii de sanatate.
Boala Lyme, Borelioza sau febra recurenta este o boala infectioasa articulara, neurologica si cardiaca, al carei agent este o bacterie din familia spirochetelor Borrelia Burgdorferi, si poate fi transmisa omului prin intepatura unei specii de capuse (Ixodidae). Trebuie mentionat ca nu toate capusele sunt purtatoare ale acestei bacterii.
Capusele traiesc de obicei in sol umbrit, umed si adesea se prind de iarba inalta, de tufisuri, arbusti si crengile joase ale copacilor si se ataseaza unui animal care trece pe lânga ele, denumite gazda. Pajistile si gradinile pot adaposti capuse, mai ales cele de la marginile padurilor.
Capusele sunt mici si pot fi greu de vazut cu ochiul liber. Capusele tinere sau nimfele au dimensiunea unei seminte de mac.
Boala a fost diagnosticata la majoritatea speciilor de animale domestice si salbatice.
Borelioza mai este supranumita si “boala cu 1000 de fete” datorita faptului ca, afectând intregul organism, simptomele ei mimeaza pe cele ale altor boli; reactia individuala fata de agentul patogen este foarte diferita de la om la om, de aici si multitudinea de manifestari.
De aceea principala problema tine de diagnostic, pentru ca in prima faza nu ne gândim la boala Lyme ci mai degraba la alte entitati de boala.
Cu cât boala este diagnosticata si tratata mai repede, cu atât sansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borelioza diseminata, cronica, cu afectari articulare, cardiace, oftalmologice si neurologice cronice.
Daca aveti simptomele amintite, este indicat sa mergeti imediat la medic (preferabil la un spital de boli infectioase) unde se va stabili precis diagnosticul si se va initia tratamentul corespunzator.
Tratamentul medicamentos numit si alopat se rezuma la antibioterapie (cure repetate cu doze mari de antibiotice combinate, perioade mari de timp – 4-8 saptamâni/cura).
Prevenirea bolii consta eventual in tratarea cu antibiotice dupa o intepatura de capusa daca regiunea geografica este cunoscuta ca loc de aparitie a bolii.
Tratamentul natural are un rol foarte important, se recomanda in paralel cu cel alopat si vizeaza stimularea si sustinerea imunitatii, un aport crescut de antioxidanti, vitamine si enzime printr-o dieta preponderent crudivora (sau imbogatita cu sucuri de fructe si legume, precum si cu salate proaspete, din legume cu frunze verzi), principii fitoterapeutice (ceaiuri de plante), apiterapie (miere, propolis, intepaturi cu venin de albine, polen).
Urmatoarele suplimente alimentare sunt deosebit de eficiente:
SPIRULINA ca si tratament de baza, fiind un furnizor de mare complexitate al tuturor nutrientilor necesari unei bune aparari a organismului si de crestere a rezistentei fata de toti factorii agresori. Mai ales recomand Spirulina cu extract total de catina si Se-Spirulin (cu seleniu) care actioneaza pentru prevenirea deteriorarilor oxidative ale membranelor celulare si imbunatateste producerea de enzime antioxidante.
COENZIMA Q10 IN ULEI DE CATINA FORTE PLUS, datorita proprietatilor antioxidante deosebite ale coenzimei Q10, bogatiei polivitaminice (vitaminele A, E, C, P, intreg complexul B, carotenoizi) a uleiului de catina si prezentei lecitinei, este un important sustinator neuronal si promielinizant.
ECHINACEEA (capsule, tinctura, ceai ecologic) – stimuleaza imunitatea nespecifica a organismului, grabeste formarea de anticorpi (imunitatea specifica).
OMEGA 3 – OMEGA 6 VEGETAL, datorita raportului optim de AG omega 3 si 6 din uleiurile de in si cânepa imbunatateste adaptarea sistemului nervos, dar intareste si sistemul imunitar.
PROTECTOR HEPATIC FORTE este un supliment alimentar care contine extract din fructe de armurariu, extract de echinacea, extract de lemn dulce, propolis si are o actiune de protectie a celulei hepatice si depurativa, fiind eficient in procesele de eliminare a produsilor de degradare metabolica rezultati mai ales in urma tratamentului cu antibiotice, care are ca si consecinta si punerea in circulatie a unor importante cantitati de toxine microbiene rezultate din distrugerea masiva a bacteriilor.
Schema de tratament este bine sa fie personalizata, pentru fiecare pacient in parte de catre medic.
Dr. Ioan MIRON.medic primar de familie si doctor in stiinte medicale.