VIDEO | Blocul NATO este istorie!

6.350

Celebrul bloc NATO de pe strada Tudor Vladimirescu este istorie! Primăria Buhuși implementează proiectul  „Îmbunătățirea mediului urban din orașul Buhuși: pentru zonele piața agroalimentară strada Pionierului, bloc NATO, zona Marginea, oraș Buhuși, județul Bacău”.

Valoarea totală este de 3.462.700,37 lei, fonduri europene din cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 ce are ca destinatie „îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

Proiectul are ca obiectiv reconversia a trei amplasamente din orașul Buhuși care în prezent sunt în stare de degradare și transformarea acestora în spații verzi:

 ZONA PIATA AGROALIMENTARĂ, strada Pionierului, în suprafata de 1320 mp.
 ZONA BLOC NATO, strada Tudor, în suprafața de 1066 mp.
 ZONA MARGINEA, strada Marginea, în suprafata de 2160 mp.

Povestea acestui bloc începe în anii ’60, când aici au fost cazați muncitorii aduși la Buhuși pentru construirea blocurilor din oraș. La începutul anilor ’80 a fost preluat de către Școala Profesională, devenind căminul școlii. În anul 1992, un incendiu a devastat câteva locuințe din acest cartier și, printr-o înțelegere avută de primarul Gheorghe Bursuc cu directorul Grupului Școlar “Ion Borcea”, Gheorghe Ursache, patru familii afectate de incendiu au fost cazate în acest bloc. Ulterior, blocul a fost scos din curtea școlii profesionale și dat în administrare întreprinderii de gospodarie a orașului (fostul IGO), iar cele patru familii cazate aici locuiau cu forme legale, platind chirie. Ahtiat după voturi, primarul Gheorghe Bursuc le-a “sugerat” unor rromi aflați în dificultate de habitat să ocupe acest bloc. Sugestia a fost acceptată iar imobilul cu patru nivele a fost iute ocupat. Începând din 2001, cladirea se află în proprietatea Primăriei Buhuși.

Într-un timp scurt, totul a căpătat aici accente de infern: mobilierul și geamurile au fost distruse sau vândute, parchetul a luat calea focului, instalațiile sanitare, electrice și termice au devenit amintiri, la fel ca și apa curentă. Devenite inutilizabile, grupurile sanitare s-au transformat în veritabile bombe epidemice. Acoperișul găurit i-a determinat pe locatari să se retragă de la ultimul etaj. Starea de apocalipsă, generalizată aici, i-a inspirat pe unii să denumească locația ca fiind „blocul NATO”, căci totul arată, la propriu și la figurat, ca după un bombardament profesionist al unor forțe armate. Stabilimentul, devenit și un ascunziș pentru infractorii care migrau din și spre alte localități, s-a transformat și într-un coșmar pentru polițiști.

Citește un articol scris în 2012: Infernul există! L-am găsit într-un bloc din Buhuși

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here