Biblioteca buhuseana va fi mutata in cinematograf

5.458

Este de pomina ruinarea imobilului fostului cinematograf „Victoria” din Buhusi, caruia buhusenii ii spun „Victoria Ruinei”. Elevii care sustin in acest an bacalaureatul nu au vizionat niciun spectacol aici, intrucat cinematograful si-a tras obloanele imediat dupa Revolutie. In imobil ploua, fatada arata ca dupa bombardament. Au fost cautate solutii pentru a oferi o utilitate imobilului, dar in zadar. Intre altele, a existat si varianta ca Judecatoria, care functioneaza si intr-un imobil inchiriat, sa fie mutata aici. Acum, Consiliul Local a obtinut o finantare de 1,5 miliarde de lei vechi, „pentru a opri degradarea cladirii”, dupa cum spune primarul Ionel Turcea. In aceasta vara, lucrarile de reabilitare a imobilului – acoperis, fatada – ar trebui sa inceapa. Totusi, pentru reabilitarea integrala a cladirii ar mai trebui inca doua, trei miliarde de lei vechi. Asta ar insemna ca, in conditiile agoniei economico-financiare nationale, reabilitarea ar putea fi terminata, intr-o viziune optimista, in doi, trei ani. In imobilul reabilitat ar urma sa fie mutata biblioteca oraseneasca. Aceasta functioneaza acum in strada Republicii, la parterul unui bloc si conditiile sunt considerate departe de standardele firesti.

„In sala mare a cinematografului, fondul de carte va fi depozitat in rafturi speciale, de jur-imprejur. Spatiul va avea atat statut de sala de conferinte, cat si de sala de lectura. Exista si alte spatii pentru a depozita cartea”, ne-a spus primarul Ionel Turcea. Gheorghe Silvas, bibliotecar sef , aplauda intentia de schimbare a sediului bibliotecii: „In actualul sediu avem probleme. Unele spatii nu corespund normelor de biblioteconomie. In plus, suntem inundati des de catre locatarii blocului. Cand ploua mai mult, instalatiile de captare a apei fiind defecte suntem inundati si… natural. Presupun ca in noul local proiectul de reabilitare va tine seama si de respectarea normelor noastre specifice. Oricum, spatiul este mult mai generos si ne bucura intentia de a imbunatati conditiile pentru cititori”.
Un alt obiectiv care va fi reabilitat in Buhusi este sala de sport a Scolii „Mihail Andrei”. A fost alocata in acest sens suma de 300 milioane de lei vechi, acoperisul, dusumeaua salii si ferestrele fiind tintele principale ale reabilitarii.

Ion Fercudesteptarea.ro

16 COMENTARII

 1. Si cu vechiul sediu ce se face ??? Aveti ceva in viitor ? … Are o pozitie f.buna, la strada principala, centrala… Sunt curioasa si voi urmari aspectul asta… Nu ar fi bine sa si intrebati cetatenii orasului cand luati o initiativa in acest oras ?

  • si cu ce scop ar trebui intrebati cetatenii acestui oras? ai impresia ca ii pasa cuiva ce se face cu vechiul sediu?

 2. sunteti copii, e normal ca ii pasa cuiva ce se face cu vechiul sediu, a mai pus cineva ochii pe el. cum spunea kmi, e un post f bun deci sa nu credeti ca va ramane de izbeliste. si cu atatia asistati cred ca s-ar putea face ceva la cinematograf, nu asteptati numai bani pe care sa-i bagati in buzunare sparte si cinematograful sa ramana tot in acelasi stadiu. invatati sa mai faceti si voluntariat. daca nu, stati in mocirla ca va meritati soarta.

 3. Sa transformi vechiul cinematograf intr-o biblioteca oraseneasca este una dintre cele mai mari aberatii pe care le-am auzit.Este posibil intradevar dar cheltuielile vor fi exorbitante si nu cred ca de asta are nevoie orasul Buhusi in aceste momente.Sunt alte prioritati. Iubitorii de carte stiu ca pentru a functiona o biblioteca are nevoie sa indeplineasca cit de cit niste conditii( lumina naturala care sa bata dintr-un anumit unghi,temperatura optima pt a se pastra fondul de carte etc)iar pentru a realiza acest lucru sunt necesare citeva miliarde bune nu 2-3 cum se afirma in articol. Solutia ar fi concesionarea cinematografului unui investitor privat cu clauze bine definite ( nu ca in cazul Parcului Industrial)cum ar fi scutirea de taxe si impozite pe o anumita perioada in functie de imbunatatirile pe care le aduce spatiului etc.
  Pentru ca actualul sediu al Bibliotecii a devenit insalubru si nu mai corespunde normelor, propun sa fie mutat in sediul Casei de Cultura la etaj (unde a mai functionat cindva) unde actualmente este sediul PSD iar acestia sa se mute si sa tina glorioasele sedinte in… cinematograf.

 4. Salutari all!
  Datorita unor discutii iscate aici pe acest site,pe care nu le stiu exact pentru ca nu sunt iscate de mine,as vrea sa se stie,ca daca cineva scrie cu nume care ar da de banuit ca e posibil sa fiu eu,numarul meu de telefon il are Administratorul de site,si ma puteti contacta telefonic pentru a va confirma sau infirma comentariile facute de mine sau de alti rau voitori.
  Oricum,daca am ceva de spus,o spun fara nici o teama de nimeni din Buhusi,pentru ca nu am avut niciodata beneficii din partea nimanui,cu atat mai putin din partea Primariei Buhusi…mai mult,se asfalteaza drumurile,se fac diverse lucrari in orasul nostru,parcuri,fantani arteziene…zgarie nori,si ce dracu se mai face pe aici,si nimeni nu a cumparat o “roaba de nisip” de la firma la care lucrez…deci chiar beneficii zero,din contra……dar cine stie,poate chiar vindem nisip,balast,sorturi si ce mai vindem noi,produse considerate”Trabant” la preturi de “Mercedes”,si de aceea nu suntem “buni de comert”…in fine,nu vreau sa intru in polemica cu nimeni si nu doresc nici un raspuns la ce am scris mai sus…dar daca se vrea polemica pe spusele mele,sunt dispus cerebral sa o am,chiar daca nu am o facultate terminata.
  Rosu Viorel(0740/9498XX ultimele 2 la administratorul site-ului)

 5. Emily, faci comentarii pesimiste si tot timpul contra ! Ai vreo problema ??? Sa se faca orice in oras fara consultatia cetatenilor, sa nu se faca cinematograf ca nu crezi ca s-ar cumpara filme… etc. Ce-i cu tine? Ne iei la misto sau te crezi mult prea desteapta pentru “tartanii” din Buhusi ! Spune TU : ce schimbari ai vrea in Buhusi sau ce astepti de la acest oras ?

 6. Draga kmi, daca tu crezi ca a-ti scrie pe acest site dorintele si asteptarile de la acesti oras are vreo valoare ..cred ca te cam plictisesti. Apoi, tu doresti sa se faca referendum cand se planteaza un copac sau se deschide un magazin? In cazul in care ai votat, sper ca stii ca ai dat puterea unor anumiti oameni sa ia decizii; asa ca nu mai visa ca te consulta cineva. Te invit sa continui sa-ti scrii parerile vizavi de fiecare post si sa-i lasi si pe ceilalti sa faca la fel.

 7. Emily, nu stiu de ce gandesti asa, dar cred ca asta se datoreaza varstei !… Nu-i nevoie de referendum pentru plantarea copacilor sau deschiderea unui magazin. Ai inteles gresit ! Dar lucrurile bune care se intampla in oras trebuie sa fie evidentiate pentru cei tineri, e un fel de a educa .. Nu am dat puterea prin vot unor oameni sa ia decizii in locul meu, gresit ! Ei ma reprezinta si duc mesajul meu, al tau, al tuturor … mai departe, dupa ce in prealabil ne-au consultat. Cetatenii trebuie sa stie tot ce se petrece in orasul lor, eu asa cred. Esti limitata in ce priveste conceptia de viata si pesimismul din tine e la cote maxime. Mi-e mila de tine !

 8. Citeva filme care eu cred ca ar avea succes in oras;
  -Comunism cu burta goala-in rolurile principale toti vechii activisti PCR care se regasesc azi in functii de conducere
  -Cu miinile curate-cu cei din primarie care nu au responsabilitati fata de cei care au fraudat
  -Occident si Italiencele-pt cei plecati din oras spre zari mai calde
  Cel mai iubit dintre paminteni si Motelul -valabil pt dom primar
  -Valeu,Valeu! Nu turna!-valabil pt tine si toti cei care nu au coloana vertebrala si dau ,,raportul”

  Deocamdata sunt citeva nume dar daca mai caut in arhiva de filme a cinematecii romanesti mai gasesc.
  P.S. inca doua exemple -Biblioteca-un nou tun imobiliar marca PSD;Fantini arteziene etc.

 9. @10: Tu lasa-mi conceptia de viata si uita-te la ce se intampla la tine in oras. Teorie stim toti, iar daca tu nu vezi realitatea nu stiu cine e mai limitat ..

 10. Daca orasul a hibernat 2 mandate , iar acuma se vrea ceva bun in el, tu ce zici, nu trebuie sa dam nicio sansa oricarei initiative BUNE ? … Iar “filmele” enumerate mai sus – tot de tine sunt scrise, pentru tine! Nu ai umor ! Mi-e mila de tine, SINCER ! Dar ce sa-i faci, nu exista padure fara uscaturi…

 11. Da-i draga ce sanse vrei, te opresc eu cu ceva? Te iei la cearta cu mine degeaba; pe mine nu ma afecteaza direct nimic din ce se intampla in oras. Ma deranjeaza in mod egal cei care viseaza ca totul este/o sa fie bine, dar si cei care critica incontinuu conducerea orasului. Si nu, n-am enumerat eu filmele 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here