Baie publica pentru rromii din Buhusi

7.759

baia-publica-buhusi-580x400A fost inaugurata baia publica pentru comunitatea rromilor buhuseni din cartierul Colonia Bistrita. Proiectul, initiat in 2010, a fost finantat de Fondul Român de Dezvoltare Sociala, valoarea investitiei fiind de 586 603,07 lei. Firesc, potrivit legii, si administratia locala a investit o cota parte. Imobilul, cu doua nivele, dotari moderne, incalzire centrala, are, pe lânga baie, un cabinet medical, un centru de consiliere.

Oana Timofte, coordonator de proiecte, spune: „Colaboram cu un medic de familie, cu un asistent medical, cu un psiholog. Doi mediatori sociali asigura permanenta. Educatia sanitara, educatia civica si perspectiva consilierii psihologice sunt principalele tinte ale acestui proiect.” Cartierul este locuit de aproximativ 600 de persoane. Cei care vor beneficia aici de servicii nu vor plati. In cartier, imobilul are aerul unei… stridente arhitecturale, caci comparatia cu toate celelalte cladiri este inevitabila. Nu putem ocoli intrebarea: va rezista aceasta cladire tuturor… ispitelor, având in vedere ca stadionul din vecinatate a fost pur si simplu devastat, de la vestiare pâna la trenuri si garduri? Mihaela Stoleru, mediator sanitar, administrator al imobilului, ne asigura ca asupra securitatii imobilului nu planeaza nicio incertitudine: „Paza imobilului este asigurata mereu de persoane care beneficiaza de prevederile Legii nr. 416. Ingrijitoarele care vor asigura permanent conditiile de igiena necesare vor fi asigurate pe aceeasi relatie. Este clar ca vom avea un imobil asa cum il vom pastra, cum ii vom asigura securitatea. Ar fi culmea ca persoanele care beneficiaza de serviciile acestui imobil sa nu-l pastreze cum trebuie”. 600 de persoane? Nu va fi navala? „Avem, spune acelasi interlocutor, un program zilnic de cinci ore. Intre 10-12, pentru copii, apoi, pâna la ora 15, pentru adulti. Vor fi realizate programari, nu doar pentru baie, ci si pentru cabinetul sanitar, pentru consiliere psihologica. Deja, in urma unor intâlniri, 20 de persoane care au intrerupt studiile si-au exprimat dorinta de a finaliza opt clase. Vom discuta cu factorii de raspundere ai institutiei de invatamânt, pentru a vedea modalitatile prin care dorinta lor poate fi realizata”. Pot beneficia de serviciile amintite si alti buhuseni? „Orice buhusean poate veni aici si va fi primit la fel ca si locuitorii din acest cartier”, adauga Mihaela Stoleru.

Primarul Ionel Turcea spune: „Acest proiect reprezinta inca un pas important pe care-l facem in efortul de socializare, integrare, de educatie civica si sanitara a unei categorii defavorizate. Si noi speram ca investitia aceasta sa fie privita de catre comunitatea din cartier cu respect si grija pentru protectia imobilului, pentru asigurarea functionalitatii optime”.

Ion Fercu

Desteptarea

17 COMENTARII

 1. O baie, un cabinet medical si un centru de consiliere.. nu cred ca pot beneficia doar romii.. dar “BUNII” romani nu se vor lasa la nivelul tiganilor.. suntem ofensati cand venim denigrati de celelalte tari dar, in 22 de ani, nu am vazut atat rasism, ura si denigrare cum vad in Romania.. sincer? cred ca romii ar trebui sa refuze sa aiba de a face cu persoane ca dumneavoastra.. ca de obicem.. gunoiul adunat sub pres.. prea usor draga mea doamna…

 2. Bine zis ,,Maria” dece sa platim noi taxe si impozite ca sa beneficieze altii de de banii nostrii. Putea sa faca ceva mai util de banii aia daca tot au vrut sa ai cheltuie pe ceva

 3. Initial nu am vrut sa comentez ce si cum s-a facut dar nu pot sa nu intreb: Ceva locuri de munca ptr tineri cand va preocupati sa faceti in orasul asta? Asta intreb doar asa fiindca vad ca va intereseaza soarta celor mai putin “ajutorati” . Oare tinerii nu trebuie si ei sprijiniti? Sa stiti ca si ei voteaza! Am speranta ca d-nul senator va fi preocupat de soarta tuturor din orasul asta si nu numai …

 4. Dar de ce nu avem si noi gratuitati, de ce mereu au ajutor acei care au probleme cu legea,acei care nu platesc impozite ,nu muncesc si nu aduc nici un beneficiu societatii?

 5. Se pare ca domnul senator se ocupa deja de “ai lui”. Bravo! Sper ca in viitor sa se gandeasca cineva si la noi, cei care nu suntem rromi. Piata din partea de jos a orasului are loc acum in fata portilor oamenilor de pe str. T. Vladimirescu, strazile arata ca dupa bombardament, parcari nu exista, exact o baie publica pentru rromi lipsea in orasul asta nenorocit, de parca numai ei locuiesc aici.

 6. Bine k nu le.a facut un hotelll ,, o piscina ceva sa se relaxeze si eii nuu ce naiba doar sunt rromi si eii ,,ie si iei cetateni europeni nuu au si iei drepturi” :))))))

 7. Cred si sunt total de acord ca in orasul Buhusi era necesara o baie publica, dar nu am inteles totusi, dece numai pt rromi? Cred ca sunt destule persoane in orasul Buhusi care ar dori sa beneficieze de asemenea avantaj. Scuzati intrebarea, se intra pe baza de legitimatie de rrom sau de tzigan?

 8. BUNA ZIUA!
  Pentru ca in legatura cu baia comunala sunt o serie de lucruri neintelese, va pot informa urmatoarele:
  1. Baia comunala a fost un proiect demarat in 2011 din fonduri guvernamentale cu destinatie speciala pentru rromi. Consiliul local din acea vreme, din care si eu faceam parte, s-a folosit de aceasta oportunitate pentru a face acest obiectiv de care era nevoie.
  2. Acest obiectiv nu are nici o legatura cu senatorul Damian Draghici, care de la alegeri n-a mai dat pe la Buhusi.
  3. Baia comunala nu este cu destinatie exclusiva pentru romi, ea este destinata sa serveasca orice cetatean din oras, indiferent de etnie. Nici nu se putea altfel, pentru ca altfel s-ar face discriminare la adresa populatiei majoritare si nu este cazul la Buhusi.
  4. Ca ea a fost botezata “Baia rromilor, sau a tiganilor”, asta se intampla pentru ca fondurile folosite sunt atrase din fonduri guvernamentale pentru rromi.
  In rest, ce sa spun? La cat mai multe obiective in Buhusi indiferent de sursa fondurilor. In fond banii nu au miros si nici etnie.
  Sa traiti!

 9. Dar de ce nu s-a facut in oras ,intr-o zona curata, nu intr-un loc infect cum este Colonia Bistritei.Bani aruncati degeaba. Domnule Cautisan ,dumneavoastra va-ti duce sa faceti baie acolo? Si daca este cu destinatie pentru tigani, nu inseamna ca romanii sunt discriminati? E adevarat ,banii nu au miros si nici etnie dar interesele au!

 10. Bv Bibi ptr coment . Domnul senator cand o sa mai vina pe la Buhusi , cam peste 4 ani la cersit de voturi ,o sa faca si domnia sa o proba la baia comunala sa vada daca functioneaza si etnia e multumita!

 11. NU E VORBA CAS ROMI CAS TIGANI CAS ROMANI ETC, NU TREBUIA SO FAKA AKOLO SI GATA TREBUIA SO FACA UNDEVA PRIN ORAS CE NU E SPATIU DESTUL AN ORAS.DC NU AU FACUT O KASA DE BATRANI SAU DE COPII NU SANT ATATA P STRAZI CARE NU AU UN AKOPERIS DEASUPRA CAPULUI. DE EX O CASA PT COPII SAU BATRANI CU HANDICAP NU SAI IEIE SMECHERI DEPE STRAZI SI SAI DUKA ANAFARA LA CERSIT PAREREA MEA .ASTA E TREBE SA LE FACA O SURSA SA AIBA DEUNDE SA FURE MAI VEDEM NOI PESTE UN AN CE VA MAI RAMANE DIN CLADIRE. OSA RAMANA CE O RAMAS SI DIN FABRICA D STOFE NICI ATAT

 12. Domnule Primar si consilieri…faceti si o cantina langa baia comunala , daca tot ii spalati datile si de mancare. Domnule Cautisanu in locul dumneavoastra nu as mai fi scris…stim cine ai fost , de sti atatea lozinci …banii nu au miros si nici etnie, vorba comunistilor

 13. Domnule Puiu,
  Cine am fost , sau ce am fost, conteaza mai putin. Ceea ce conteaza este ce-am facut. Este o impietate sa critici pe cineva pentru ce-a fost. Pot fi criticat pentru ceea ce am facut eventual. Din cate stiu nu am facut nici un rau la nimeni, iar daca pentru binele facut s-ar da recompense fii sigur ca ar trebui sa mai traiesc inca doua vieti fara sa muncesc. In orice caz eu nu am facut umbra pamantului degeaba asa cum probabil faci dumneata. Pentru ca dupa modul in care scrii, dupa gradul exacerbat de intoleranta si pentru intelegerea la nivel zero al fenomenului social dovedesti ca esti o nulitate. Eu cel putin am curajul sa scriu cu numele meu adevarat si nu ma ascund dup pseudonime. Nu-mi raspunde la acest comentariu deoarece nu am de gand sa port un dialog cu dumneata. In general nu am ce discuta cu prostii.

 14. Atata ras si panarama in tot orasu asta… halal de voi astia bastani cu bani si care lucrati pe la primarie. au ajuns tiganii peste tot, si la televizor si pe la primarie . ce mai e de facut… tigani peste tot. si au si mai multe drepturi ca alte etnii.. hoti astia au furat tot ce se poate.halal de orasu asta.la bighidie cu voi hotilor. !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here