Dupa ani si ani, vorba cantecului, bacalaureatul a devenit un examen dificil. Peste cincizeci la suta dintre candidatii primei sesiuni studiaza pe rupte – cel putin asa cred parintii – pentru sesiunea a doua, de la sfarsitul acestei luni. intre timp, in dulcele stil mioritic, fata de fenomenul BAC 2011 au fost conturate doua atitudini. Ambele circula pe net si se afla in topul accesarilor.
Una dintre reactii, intitulata „Generatia ratatilor”, este violenta, amenintatoare („Noi suntem PRIMII! PRIMII care se revolta impotriva voastra!”), ii acuza pe cei care i-au crescut/educat si se delimiteaza de ei: „Rusine pentru ca ati ajuns sa dati vina pe o generatie crescuta de voi, aratata cu degetul acum tot de catre voi! Rusine sistemului care ne-a crescut! Rusine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani incoace! Rusine noua, voua, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMaNIEI!” Protestul continua cu idei de genul: „Adevarul e ca de 20 de ani ne asteptam sa iasa niste flori de nufar in locuri in care nu am aruncat nici macar seminte de urzica! Asta e realitatea! Va uimeste promovabilitatea de la BAC? Dar de cea de la titularizari de ce nu ziceti nimic? Ei nu-s loaze, etnobotanisti? E posibil sa iei 1.20 la titularizare si sa te mai consideri profesor?” Semnatarii manifestului incheie cu: „Reprezentam adevarata forta, deoarece noi suntem VIITORUL iar voi sunteti doar niste amarati care vor muri si vor fi uitati de istorie!”
Cealalta reactie arunca manusa „mintosilor care elaboreaza subiecte pentru bacalaureat”, sugerandu-le ca acestea trebuie sa aiba „virtutea accesului democratic spre esenta raspunsurilor”.
La Limba si literatura romana, de pilda, subiectele ar putea arata si asa: „I. Se da textul: «Ana are mere». Pe foaia de examen sau pe o alta hartie pe care o aveti la indemana – servetel, ambalaj de ciocolata etc – scrieti raspunsul la urmatoarele intrebari: 1. Ce are Ana? 2. Cine are mere? 3. Extrageti cel putin un fruct din text. 4. Desenati un mar. 5. Scrieti un alt nume de fata in afara de Ana. Daca nu va amintiti, e bun si un nume de baiat. II. Alcatuiti o scurta compunere in care sa povestiti ce va trece prin cap. III.. La alegere, scrieti un banc”. La Matematica sunt sugerate subiecte de genul: „I. Aflati valoarea lui x din ecuatia: x = 2. II. Suma a doua numere este 4. Numerele sunt egale. Aflati macar unul din cele doua numere…” La Geografie am putea avea: „Enumerati doi vecini de-ai Romaniei. Daca nu va amintiti, enumerati doi vecini de-ai dumneavoastra, de pe scara blocului”. Iata si un subiect propus pentru Istorie: „Deduceti o calitate a domnitorului Radu cel Frumos, analizand cu atentie numele acestuia”…
Ce mai tura-vura, Bacalaureatul a dat apa la moara sociologilor. Macar de-ar fi formulate concluziile corecte… Dar cred ca sociologul cel mai bun sunteti dumneavoastra, Cititorul…