Avertizare în sănătate – Virusul poliomielitic sălbatic

2.322

mironRiscul răspândirii virusului sălbatic polio a devenit o urgență în sănătatea publică internațională, iar acest lucru l-a declarat Organizația Mondială a Sănătății.

Copiii nevaccinați riscă să contacteze acest virus dacă nu vor fi imunizați. Virusul circulă în state precum Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Iran, Israel, Nigeria, Pakistan, Somalia și Siria, iar reprezentanții sănătății din România vor să prevină apariția lui în țară.

Măsurile de precauție trebuie să pornească cu vaccinarea antipoliomielitică de rutină a tuturor copiilor, chiar și aceia ce nu au făcut acest vaccin. Un alt obiectiv este întărirea supravegherii paraliziei acute flasce și a circulației virale la om și în mediu. Revizuirea planului de măsuri pentru eventualitatea apariției unui caz de poliomielită, izolarea de acest virus polio sălbatic la persoanele sănătoare și izolarea de virus polimielitic sălbatic din apele reziduale.

Direcția de Sănătate Publică Bacau previne toate unitățile sanitare și medicii de familie din județ pentru imunizarea copiilor.

„Medicii de familie asigură efecutarea imunizărilor conform calendarului de vaccinări obligatorii a tuturor copiilor înscriși pe listele proprii, a tuturor copiilor neasigurați care se prezintă la consultații, precum și a copiilor de vârsta școlară în unitățile de învățământ fără asistența de medicină școlară asigurată. Vom realiza o sesiune de informare cu directorii medicali din spitale și medicii șefi UPU, Pediatrie, Neurologie, Neuropsihiatrie infantilă, Ortopedie, Boli Infecțioase, Recuperare medicală. Pentru prevenirea apariției acestui virus populația județului Bacau trebuie să nu refuze vaccinarea copiilor conform calendarului de vacinări obligatorii.”, conform reprezentanților DSP Bacau.

Vaccinarea antipoliomielită conform calendarului de vaccinări trebuie să se facă până la vârsta de un an prin administrarea unei doze vârsta de două luni, patru luni, șase luni și 12 luni. Un reapel se realizează la vârsta de șase ani. Pentru recuperarea restanțierilor se va organiza o campanie de tip „Catch-up”, fiind o campanie de vaccinare selectivă a persoanelor care nu au administrat numărul de doze de vaccin conform vârstei.

Poliomielita este o boală infecţioa¬să care apare la vârste mici şi care se poate răspândi de la o persoană la alta pe cale fecal-orală, prin consumul de apă infectată. În apro¬ximativ 1% din cazuri, virusul intră în sistemul nervos central, determinând paralizie şi slăbiciune musculară acută.

Un lucru important este și vaccinarea persoanelor care vor călători spre țările în care acest virus polio sălbatic s-a răspândit, în cabinetele de vaccinare internaționale .

Dr. Ioan MIRON, medic primar de familie si doctor in stiinte medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here