Auto-monitorizarea. Tratamentul bolilor prostatei.

5.145

mironUnul din scopurile principale ale tratamentului măririi de volum a prostatei este inversarea procesului de creştere a acesteia, astfel ca vezica urinară să poată să fie golită, iar frecvenţa micţiunilor să scadă. Pentru evaluarea succesului tratamentului, trebuie să vă auto-monitorizaţi în mod regulat rata fluxului urinar.Un flux urinar scăzut indică faptul că proliferarea prostatei comprimă din ce în ce mai mult uretra; un flux crescut arată că tratamentul are efect.

Auto-monitorizarea ratei fluxului urinar este o sarcină simplă, pentru care aveţi nevoie de un ceas de mână şi un recipient dozat în centimetri cubi.

Rata fluxului urinar se calculează prin măsurarea volumului de urină eliminat şi a timpului în secunde, necesar pentru golirea vezicii urinare.De exemplu, dacă volumul eliminat este de 200 centimetri cubi, iar timpul necesar pentru golirea vezicii este de 10 secunde, rata fluxului este de 20 centimetri cubi pe secundă. Valoarea normală a ratei fluxului urinar, la un bărbat de 50 ani este de cel puţin 15 centimetri cubi pe secundă.

Prostata este o glandă de mărimea unei nuci, care înconjoară la bărbat uretra – tubul ce transportă urina din vezica urinară prin penis. Principala funcţie a prostatei este de a produce lichidul seminal ce transportă spermatozoizii; de asemenea, prostata controlează fluxul de urină din vezică spre exterior. Din cauza acestui dublu rol, semnele tulburărilor prostatei pot include atât dificultăţi urinare, cât şi dificultăţi sexuale.

Problemele prostatei îmbracă două forme principale mai frecvente: mărirea de volum a prostatei, numită şi adenom de prostată şi prostatita care este o infecţie bacteriană acută sau cronică. Trebuie avut în vedere de asemenea, că o prostată mărită în volum poate fi şi un semn de cancer de prostată.

Simptomele unei măriri de volum a prostatei apar în general după vârsta de 45 de ani. În mod tipic, prima indicaţie este nevoia de a urina pe timpul nopţii, nevoia imperioasă accentuându-se cu timpul. Se pot instala şi alte probleme de urinare: dificultăţi sau ezitare în iniţierea jetului urinar, incapacitatea de a goli complet vezica urinară şi urinare în picături la sfârşitul micţiunii. Deşi severitatea problemei variază, puţini bărbaţi sunt cruţaţi: mărirea de volum a prostatei afectează 50% dintre cei peste 50 de ani şi un procent oarecum uluitor, 90%, dintre bărbaţii de peste 80 de ani.

Cu câţiva ani în urmă, opinia multor medici era, că intervenţia chirurgicală este unicul tratament eficace al adenomului de prostată. Astăzi, cercetătorii propun o întreagă gamă de noi opţiuni terapeutice, de la medicamente cu acţiune blocantă asupra hormonilor, până la lasere ce pot îndepărta ţesutul prostatic, fără spitalizare.

Când simptomele adenomului de prostată sunt uşoare spre moderate, tratamentul adecvat poate fi cel medicamentos. Două medicamente recent aprobate pentru afecţiunile prostatei, terazosinul cu denumirea comercială şi prazosinul cu denumirea comercială, relaxează musculatura netedă din colul vezical şi uretră şi uşurează urinarea. Un alt nou medicament, finasteridul cu denumirea comercială, a demonstrat o anume capacitate de a reduce treptat dimensiunile prostatei şi simptomele, chiar dacă pot fi necesare între 3 şi 6 luni până la observarea ameliorării. Când simptomele sunt severe sau există semne de cancer de prostată, de obicei este recomandată intervenţia chirurugicală.

Medicina alternativă recomandă remedii din plante şi exerciţii fizice pentru ameliorarea circulaţiei şi uşurarea congestiei de la nivelul prostatei.

FITOTERAPIA
Se consideră că un extract din fructele mici, rotunde de palmetto(Serenoa repens) un arbust, diminuează în dimensiuni o prostată mărită şi ameliorează simptomele. Alte remedii sunt ginsengul asiatic(Panax ginseng), coada calului(Equisetum arvense), urzica(Urtica dioica), rădăcina de unicorn adevărat(Aletris farinose) şi pulberea din scoarţă de pygeum(Pygeum africanum).

HOMEOPATIA
Practicianul homeopat are la dispoziţie numeroase remedii pentru tratarea măririi de volum a prostatei, printre acestea numărându-se Berberis vulgaris şi Staphysagria.

ALIMENTAŢIA ŞI DIETA
Mărirea de volum a prostatei răspunde la măsuri adjuvante de ordin dietetic. De asemenea, dacă se optează pentru o intervenţie chirurgicală, o alimentaţie corectă postoperatorie, accelerează vindecarea.

Se consideră că zincul, care este implicat în numeroase aspecte ale metabolismului hormonal, favorizează sănătatea prostatei şi reduce inflamaţia; surse bogate în zinc sunt stridiile, tărâţele de grâu, făina de ovăz integrală, seminţele de dovleac şi seminţele de floarea soarelui. Vitaminele C şi E pot să îmbunăţească sănătatea prostatei. Aminoacizii glicina, alanina şi acid glutamic au reputaţia de a ameliora simptomele. De asemenea, prostata poate beneficia de pe urma cantităţilor mari de acizi graşi esenţiali, care se găsesc în uleiul de seminţe de in, uleiul de nucă, uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia şi uleiul de luminiţa-nopţii.

YOGA
Exerciţiile yoga Cobra şi Barca pot fi benefice în amelioarea simptomelor adenomului de prostată.

PREVENIRE
Pentru a stimula sănătatea prostatei:
– Faceţi băi calde de şezut.
– Beţi mai multă apă; deshidratarea suprasolicită prostata.
– Evitaţi mersul prelungit pe bicicletă, călăria şi alte forme de exerciţii fizice care irită regiunea de dedesuptul prostatei.
– Luaţi suplimente de zinc şi vitamina C.

Rubrică realizată de
Dr. Ioan Miron, medic primar de familie, doctor în ştiinţe medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here